I dette brevet vil jeg gjøre rede for hvordan det forholder seg i vitenskapsteorien. Det er et oversiktsbilde jeg her gir, og kanskje er det mulig å lage andre oversikter.

La meg først påpeke at det grunnleggende skillet i filosofi går mellom idealisme og materialisme. Idealistene tenker at ideen er først, og at det materielle er skapt i kraft av ideer. Materialistene tenker at materien er først, og at materien har en virkning som gjør at ideer oppstår. Man kan tenke seg idealister som hodet og materialister som beina på kroppen.

Hva gjelder sansene tenker jeg meg såkalte ismer. De er der mange av, men der er undergrupper av andre ismer og der er tolkninger og synsing, verdier og følelser, som også går for å være ismer. Jeg mener der er 5 "ismer" som gjelder i vitenskapsteorien. Disse er:

Rasjonalisme

Vi hører etter

Verdier

Positivisme

Vi ser etter

Kunnskap

Esoterisme

Vi smaker (etter)

Motiver

Eklektisisme

Vi lukter (etter)

Emosjoner

Realisme

Vi kjenner etter

Perspektiv

Tradisjonelt har esoterisme og eklektisisme blitt fordømt i vitenskapen, da påstander innenfor disse retningene ikke holder mål vitenskapelig som holdbare og beviselige. Men pass på, for der er smak i alle andre sanser, slik at strengt tatt kan intet innenfor de humanistiske vitenskaper bevises i logisk forstand.

Sånn logi er det også et vell av, men disse er alle disipliner. De mest framtredende er blitt til fag på universitetet. Likevel kan det argumenteres for, kanskje, at der er fire vitenskapsteoretiske logier som kan knyttes til hjernen:

Fenomenologi

Høyre hjernehalvdel Skaperevne, følelser, rom og retningssans

Ontologi

Venstre hjernehalvdel Språk, rasjonalitet, detaljforståelse

Etymologi

Lillehjernen Overordnet styring, innlæring av bevegelse

Tautologi

Hjernestammen Bevissthet, sentralisering

Ontologi er "metafysikk" i de gamle grekeres begrepsverden. Tautologi er det om en påstand er sann uansett hvordan en snur og vender på den, altså uansett perspektiv, med andre ord, om den holder vann.

Sånn er det med den saken.