Tid og sted

1 x 2 x 3 x 4 x 5 = 120

120 : 5 = 24

Jeg tenker meg at de fra gammelt av noterte seg de fem fingre og de fem tær, og at de lette etter fenomener i naturen som også var av fem slag, og at de gjorde et nummer av tallet fem som uttrykkende fullkommen begripelse.

Da tiden ble søkt illustrert, ved soluret, tok de utgangspunkt i tallet fem, tenker jeg, og lot dagen være 5, og natta være 5. Sammen er de to da 10. Ganger vi, imidlertid, tallene opp til fem med hverandre, får vi altså 120. Og 120 + 120 (dag og natt) er 240. Det er litt mye å holde styr på, i et solur, så man fant på timer, som altså er 24 i et døgn. Man noterte seg, helt sikkert, at 24 er delelig med 6 og 4. Og 2 og 3 og 1, forsåvidt, men ikke 5. Og det var sikkert spennende. Men 240 delt på 5 er 48. Og, det er jo 24 ganger 2. Da var man fornøyde, tenker jeg, og lot tallet 5 uttrykke detalj.

«Tid og sted» er et ord. Og i fra gammelt av var der tre retninger. At det så var, kan forklares geografisk i Mesopotamia, og i Egypt. Og det kan sikkert påvises historisk. Og i Grekenland var der rett opp, skrått ned til venstre, mot Jødeland, og skrått ut til høyre, ut Gibraltarstredet. Og, der var Athen, og Sparta, og Makedonia. Så, de laget tre muser i gresk mytologi. Disse tre ble fire etterhvert.

Da der ble fire himmelretninger, og det skjedde i Gresk mytologi, tenker jeg, da Tyrkia ble angrepet (på grunn av den skjønne Helena). Og, jeg tenker Zeus da ble funnet opp. Fordi, da var Tyrkia midtpunkt. Jødene, imidlertid, hadde fire himmelretninger i mente helt i fra Adam, da der var fire elver som rant ut fra Edens have.

Slik at «sted» er delelig med «tid» ved at 360 : 24 = 3 x 5. Og, 360 – 240 = 120. Det faktum har nok hatt noe å si, i verdens historie, ved at man i engere kretser var oppmerksomme på at så var, og ved at der jo er i de engere kretser at gnisten er.

I dag vet vi jo at der er mange måter å ordne tid og sted på. For eksempel, kan vi tenke om de to som fortrolighet. Om vi tenker oss tiden som forventning, vil jo tiden betegne stedet. Vår, sommer, høst og vinter. Og, tiden er gjerne unnagjort. Vi sier gjerne "på tide" og "i tide", og ved det er tid og sted forente ved ferdighet. Vi snakker også om å ha tid, og i så måte om å ha god tid eller dårlig tid. I så måte forener tiden stedet med omgivelsene. Imidlertid kan vi også tenke tiden som utløsende. Tenk sted, for eksempel, som veldig isolert og spent. Tenk snøskred. Hva som skal til for at et snøskred skal gå, er hellingen snøen er i, og snøens beskaffenhet. De to er like viktige, som betingelser, egentlig. Likevel er det så at forholdene de to i mellom ikke er mulig å kategorisere eller å gradere. Et snøskred kan gå i hellinger som er så slake som tredve grader. Sjekk hva det er. Og snøen i snøskred er gjerne lagdelt. Man tar spadestikk i snøen for å undersøke om der er sklilag. Ved sklilag, i snøen på bakken gitt ved plutselige væromslag, gjerne, er det fare på ferde. Men i heng kan jo skred gå selv uten noe av dette å være oppmerksom på. Og tiden gjør noe med snøen. Og stedet gir snøen feste. Og plutselig, er det for sent. Gjort er gjort: Skredet er gått. Der er noe med dette å ha noe å holde seg til. Og dette resonnementet er ikke så dumt, synes jeg. Der er sikkert mer en kunne tenkt på, hva gjelder tallenes tale, men jeg tror det ville bli søkt. Hva som er å tenke på, tenker jeg, er at folk kan være som snøskred. De kan stå i spenninger. Og plutselig går skredet, liksom. Tiden er inne.