Oud Bellingwedde

Copyright

Het is voor ons als vrijwilligers niet altijd mogelijk om de fotograaf van de foto's te vinden. Ziet u op onze website een foto waarvan u kunt aantonen dat de rechten bij u liggen? Dan zorgen wij er voor dat de vermelding bij deze foto wordt aangepast met de door u gewenste gegevens of dat (als u dat wenst) de foto wordt verwijderd.

02-2024 Pentekeningen Bellingwolde

Van Hans Warntjes kregen we twee fraaie pentekeningen gemaakt door de heer Rakers uit Bellingwolde.
Hans schreef ons hierbij: 2 pentekeningen van woningen ergens in Bellingwolde getekend door Heini Rakers, die vroeger aan het einde van de Rhederbrug ( vlak aan de grens ) woonde. Heini was een vroegere collega van mijn vader bij kleermakerij  Drenth in de Langestraat te Winschoten.

Woning Abels-Groen, Bellingwolde

Woning Abels-Groen, Bellingwolde

Woning Klok-Tebbenhof, Bellingwolde

05-2023

Dit kregen we toegestuurd door Cor Keizer.

Uit het bericht blijkt dat ze in 1904 op heel wat plaatsen in de gemeente Bellingwolde een borreltje konden drinken.



03-2023
Na het overzetten van de website zijn helaas wat documenten verloren gegaan. De links die hiernaar verwezen zijn verwijderd.

Inmiddels hebben we twee pagina's weer kunnen herstellen namelijk die over de Lethe en die over de Bevrijding van Blijham en Wedderveer. 

03-2020

Identiteitsplaatje neergestort vliegtuig Blijham krijgt bestemming

Het identiteitsplaatje waar wij u eerder over berichten(zie 02-2019) krijgt een mooie bestemming. Bij de kerk in Blijham komt een gedenk monument, waar dit plaatje in zal worden verwerkt. We zullen u t.z.t. op de hoogte brengen. 

Update November 2020

Het monument is al een tijdje geleden geplaatst. Het plaatje zit op het monument bevestigd. Door de coronacrisis is er echter nog geen officiële onthulling geweest. 

03-2020

Het leven in de Lethe - Uniek document van Wiert Kruise, bewerkt door Geert van der Laan. 

We kwamen in het bezit van het verslag uit 1967 van wijlen Wiert Kruise, later bewerkt door Geert van de Laan. Geert heeft diverse foto's toegevoegd. Het geheel leest als een spannend boek. Aangezien dit document beslist voor het nagelacht bewaard moet blijven hebben we het op onze website gezet. Het verslag is meer dan 100 pagina's groot en daarom niet geschikt om in zijn geheel op de site te zetten, daarom hebben we het bestand als PDF bestand op de website gezet. Onderaan de bedoelde pagina ziet u een link waar u het bestand kunt downloaden. Aangezien er veel vragen hierover binnen kwamen, nemen we aan dat we hier veel mensen een plezier mee doen.

Link naar de betreffende pagina

01-2020

Wie helpt mee een puzzel op te lossen?

 

 

Familie van deze Kuilman gezocht. 

Wie helpt mee een puzzel op te lossen?

Jan Martens Kuilman en Sietske Dinkla uit Bellingwolde hadden een zoon Marten Kuilman, die getrouwd was met Albertje Telkamp en een dochter Jacobina Kuilman(zie hieronder). 

Marten is overleden in 1901 en Albertje in 1897.

Ze hadden drie zoons en twee dochters te weten:

Jan geb. 28-1-1885

Reint geb. 31-12-1888

Harm geb. 30-11-1890

Fennechien geb. 8-9-1886 - getrouwd met Geert Dannen(schoenmaker)

Sietske - geb. 22-12-1892 getrouwd met Hendrikus Lutter(koopman)

Van Jan en Reint weten we dat ze naar Amerika zijn vertrokken en daar in 1960 en 1959 zijn overleden.

Reint is ongehuwd gebleven en Jan is in Amerika getrouwd met Ellen Miller.

Wat zoeken we nu? 

We zijn op zoek naar nakomelingen van deze familie Marten en Albertje Kuilman.

Waarom? Omdat iemand ons een bericht stuurde dat hij iets had gevonden op een kaartenmarkt in Den Haag. Het zijn zes ansichtkaarten verzonden uit Amerika rond 1910. We willen de kaarten namelijk graag weer terug sturen aan de familie.

Misschien nog een hint: de kaarten die we kregen waren gericht aan H. Kuilman(waarschijnlijk broer Harm) per adres F. Mulder, landbouwer te Bellingwolde.

Inmiddels weten we dat F. Mulder en Jacobina Kuilman hebben gewoond in de boerderij die Hilvert Sassen op dit ogenblik restaureert van 1898-1925. In 1926 verhuisden ze naar Winschoten.

Febo Mulder geboren Bellingwolde 9-7-1865, overleden Winschoten 14-3-1946 zoon van Luppo Muider en Tetje Hamster. Febo is gehuwd met Jacobina Kuilman, weduwe van Harm Termöllen, geboren 3-11-1861 en overleden 18-02-1943 Winschoten. Toen ze trouwde met Harm Termöllen was zij 22 jaar en hij 69 jaar. 

Harm Kuilman trouwde op 4-10-1928 te Westbroek met Stephanie Anna Christina Herrewijn. 

Stephanie Anna Christina Herrewijn overleed op 19-12-1957 te Hilversum, 

Harm op 1-3-1965. Beiden begraven aldaar.

zoon Marten Albert geboren 1931

zoon Carel Paul 1937: slechts vijf dagen geleefd.

dochter Jacoba Maria Catharina 23-8-1938: is maar twee jaar geworden. 

Overleden 7-6-1940

Marten Albert Kuilman trouwde met Petronella Bakker, Amsterdam 14-6-1958.

 

Zie ook hier: https://gw.geneanet.org/spockispong?lang=en&n=kuilman&oc=2&p=marten

11-2019

Jan Witting

Van Luc Hoekzema kregen we deze mail, met bijbehorende link om een document in te zien:

Jan Witting (geboren 5-4-1917 in Bellingwolde, overleden 20-1-2003 Nuenen) heeft van augustus 1939 tot en met maart 1946 gevaren als machinist bij de Stoomvaart Maatschappij Nederland.

Ik stuur jullie een link naar een werkstuk van een aantal leerlingen van een college in Amsterdam, die een onderzoek hebben gedaan naar de verrichtingen van de Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog. Nu zijn er hele boekenkasten vol van verslagen over dit onderwerp, maar interessant is, dat het leitmotiv van dit onderzoek Jan Witting is. Jan Witting (mijn oom) was koopvaardij officier, zoon van Reinder en Grietje Witting en woonde aan de Meulnloan in Bellingwolde. In Febr.1940 bracht zijn vader hem naar de (Gado)bus en dat was het.Vijf en half jaar later kwam hij terug, getrouwd en een kind.Wat er in die jaren met hem is gebeurd staat cursief beschreven in dit werkstuk.Het werkstuk is op PDF formaat en erg lang. Door te scrollen kun je de cursief geschreven delen er uit halen. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. In ieder geval is hiermee een Bellingwolder bekend die actief aan de geallieerde zijde vijf jaar heeft mee gevochten en overleefd. Er is bij het Maritiem Museum in Rotterdam nog een verslag van (ome)Jan over deze jaren. Op Maritiem Digitaal is het te vinden.Ik heb er zelf nog geen moeite voor gedaan. Wel heb ik een aantal jaren geleden een stukje van dit verslag gelezen op de site van de Koninklijke Marine, maar dat is nu verdwenen.

Ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen.

http://www.fonsvitae-extra.nl/PWS2/uploads/PWS%20pdf%20Tarik%20en%20Tycho%206v%20fons%20vitae.pdf

mvg

Luc Hoekzema

Het is inderdaad een lang verhaal, maar wel interessant.

07-2019

Zwanengebroed in het Kloostergoed

Arne C. Jansen heeft zijn "drieluik" voltooid met de publicatie van Zwanengebroed in het Kloostergoed

Over Oost-Groninger herenboeren en het lot van hun landbouwbedrijf Kloostergoed Dünebroek (1904-1950)

Wij zijn de heer Jansen zeer erkentelijk voor al het werk dat hij hiervoor heeft verricht en dat hij zijn drie onderzoeken aan Oud Bellingwedde ter publicatie heeft aangeboden.

07-2019

NSB in Wedde en de Oost Groninger Hildesheimers

Arne C. Jansen uit Haarlem, die in zijn jeugd in Bellingwolde heeft gewoond, zond ons een tweetal interessante artikelen, die we aan de site hebben toegevoegd.

Onder Wedde vindt u het artikel over het NSB verleden van Wedde en in het hoofdmenu een artikel over de Oost Groninger Hildesheimers, dat aansluit op eerder genoemd artikel.

Over de auteur:

Arne C. Jansen LL.B. (1940) is thans onderzoeker van het leven en werk van Bernard Mandeville en werkt aan de integrale, geannoteerde vertaling van Mandevilles oeuvre. 1953-1958 Gem. HBS te Winschoten. Opleiding Russisch aan de School Militaire Inlichtingendienst te Harderwijk. Studeerde aan de universiteit van Amsterdam. Managementopleiding aan het instituut voor Hoger PTT-personeel ‘Voorlinden’ te Wassenaar, van 1962-1966. Werkte tot 1994 als senior manager van diverse operationele - en stafafdelingen op lokaal, regionaal en concernniveau bij PTT/KPN.

Van zijn hand is ook het artikel over de villa Benvenuto in Bellingwolde, hetgeen zijn band met deze regio duidelijk maakt.

05-2019

Oude kerkhoven Bellingwolde, Vriescheloo en Wedde

De heer J.S.A. Huizing heeft onderzoek gedaan naar de oude grafstenen rondom de kerken van Bellingwolde, Vriescheloo en Wedde. Op de nieuwe pagina's bij deze drie dorpen vindt u een omschrijving van de nog achterhaalde teksten en helemaal onderaan de pagina's vindt u de teksten nogmaals in een PDF bestand en tevens vindt u daar ook de plattegrond met nummers, waar in de tekst naar wordt verwezen.

Om het u makkelijk te maken hierbij de links naar de drie pagina's:

Kerkhof Bellingwolde

Kerkhof Vriescheloo

Kerkhof Wedde

02-2019

Een identiteitsplaatje waar een heel verhaal achter zit

Kijk op deze pagina

01-2019

Adrie Bents

Het verhaal over Adrie Bents is aangevuld met nieuwe informatie.

11-2018

Moord op Grietje Ijzer

Onder Bellingwolde is toegevoegd het verhaal over de moord op Grietje IJzer in 1893.

Luuk Houwing stelde lijst samen van bedrijven in Blijham.

Luuk Houwen stelde een lijst samen van de hem bekende bedrijven/winkels uit de tweede helft van de vorige eeuw, voor zover hij ze zich kon herinneren. Een leuke lijst voor de website en aanvullingen zijn altijd welkom.

09-2018

60 jaar Lichtweek Wedde

In het kader van 60 jaar Lichtweek Wedde werd er in het Dorpshuis te Wedde door de Fotowerkgroep Wedde-Wedderveer een fototentoonstelling gehouden. Alle foto's die werden getoond met de beamer en op de TV zijn op de website van Oud Bellingwedde gezet, zodat u ze thuis nog eens rustig kunt nakijken.

De directe link naar de foto's: https://photos.app.goo.gl/zefRCzMKjmnzyZup9

06-2018

Willem Hemmes overleden

Eén van de leden van het eerste uur van de werkgroep Streekhistorie Bellingwedde is op 5 juni 2018 overleden. We gedenken Willem als iemand die heel veel wist van deze streek en waar bovendien altijd een beroep op kon worden gedaan. Op onderstaande foto uit 2010 zit Willem tweede van rechts naast de inmiddels ook al overleden Tinus Kruize.

04-2018

Reactie van de heer De Vries op foto Wedde Lageweg

De betreffende foto staat in de groep "Fotowerkgroep Wedde en Wedderveer" in het mapje "Wedde, Gerda Dekker o.a. Lageweg",

bij mij op de vierde rij van boven, de meest rechtse. Gemakshalve hang ik aan dit mailtje een foto van hetzelfde huis die we rond 1975 hebben gemaakt.

De info: 

Mijn schoonouders, Frederik Veen en Henderika van der Heide hebben na hun huwelijk van 1931 tot 1935 in het kleine rechterdeel van het huis gewoond. Mijn vrouw is in 1931 in dit huisje geboren, later ook haar broer. Mijn schoonmoeder, overleden in 2003, had een foto bewaard van het huis, met daarvoor de toenmalige bewoners, ook die foto hang ik aan dit mailtje. 

Volgens haar stonden op de foto links de fam. Wubs, rechts de fam. Dekker, nog familie van mevrouw Gerda Dekker van deze serie ?

Overigens woont de familie Veen later van 1941 tot 1950 op Wedderheide A 144, nu Lageweg 73, daarvan heb ik geen goede foto.

Zij verhuisden in 1950 naar Deventer,  waar ik in 1957 ( ja ook al weer 60 jaar geleden) met de dochter ben getrouwd.

Met plezier heb ik de afgelopen jaren de familie geschiedenis wat uitgezocht, ja, pensionado !

 

Vriendelijke groeten, eventuele reacties zijn welkom,

Jan de Vries

Deventer  

Ook van de hand van Bob Poppen:“Reglement omtrent het dragen en geeven van Rouw” dat door het Groninger stadsbestuur in 1732 is opgesteld, niet alleen voor de stad, maar ook voor Gorecht, Sappemeer, beide Oldambten, Wedde, Westerwoldinge Landt, Bellingewolde en Bleyham.

Zie deze link: Omtrent het dragen en geeven van Rouw

Transcriptie van de Ordonnantie gestatueert op de Tol te Wedde

Van Bob Poppen kregen we ook nog bovengenoemd artikel. De link naar dit artikel is deze.

Het proces over het gebruik van watermolens onder het Karspel Bellingewolde in 1808

Bob Poppen schreef bovengenoemd artikel over de watermolens in Bellingwolde. We zijn erg verheugd dat hij dit met ons wou delen, zodat iedereen die daar belangstelling voor het heeft het stuk kan lezen. U vindt het artikel hier(link).

01-2018

Willem Hemmes onderwijzer en kenner van het verleden

Iemand die heel veel over de historie van Bellingwolde weet is oud onderwijzer Willem Hemmes. Hij schreef voor de Bellingwedder een aantal min of meer historische artikelen en hij gaf ook in eigen beheer een boekje uit over het Loosterveen. Een aantal van deze artikelen werd ons toegestuurd door Ko Veldkamp uit Velp. We hebben ze ingescand en op een nieuwe pagina opgenomen als PDF bestanden.

11-2017

Archief Johan Withagen

Onder het kopje Tweede Wereldoorlog zijn documenten toegevoegd van de oud gemeentearchitect van Bellingwolde de heer Johan Withagen. Ook uit dit archief komt een aantal propagandafolders, die zijn toegevoegd onder Propaganda.

05-2017

Oorlogsverhalen fam. Havinga

Toegevoegd twee verhalen die werden toegezonden door Bea Havinga. Link naar de pagina.

04-2017

Het verhaal van Thea Verkerk

Mevrouw Thea Verkerk uit Heemstede woonde van 1938 tot 1947 in Bellingwolde. Over deze periode schreef ze ons een brief en stuurde ze ons een hele serie foto's, waarbij unieke familieopnames uit de Tweede Wereldoorlog van o.a. het bombardement in Bellingwolde.

Link naar de pagina.

03-2017

Villa Benvenuto Bellingwolde

Naar aanleiding van onze oproep om meer informatie over deze afgebroken villa in Bellingwolde kregen we een reactie van de heer Arne Jansen, die hier vroeger met zijn ouders heeft gewoond. Zijn uitvoerige verhaal is onlangs geplaatst in het blad Terra Westerwolda van de Historische Vereniging Westerwolde en staat nu ook op deze site.

We hebben er een aparte pagina voor aangemaakt.

01-2017

Herinnering Tonnis Post Fotodag op 29 januari a.s. in MOW.

Naast de initiatiefnemers Dirk Kome en Eddie Marsman zullen daar ook aanwezig zijn vanuit Streekhistorie Bellingwedde Marten Fokkens en Harm Prenger.

Hieronder een gedeelte uit de laatste nieuwsbrief:

We hebben de afgelopen maanden veel onbekende Post-foto's gevonden. Niet alleen in archieven en archiefjes maar ook bij familie van de fotograaf en bij nazaten van mensen die ooit door Post werden gefotografeerd. Foto's die soms meer dan 75 jaar in een doos hebben gezeten, komen nu weer tevoorschijn. Op grond van deze vondsten zijn we er van overtuigd dat er nog veel méér te vinden moet zijn.

Daarom organiseren we op zondag 29 januari in MOW | Museum Oude Wolden een speciale Tonnis Post Fotodag. Wie in het bezit is van (familie)foto's of ansichtkaarten gemaakt door Post, of ons verhalen kan vertellen over de fotograaf en de mensen die door hem werden gefotografeerd, kan die dag langskomen. Wie weet komen die foto's en verhalen straks ook in de tentoonstelling en het boek terecht.

Speciaal voor de gelegenheid wordt die dag een doorlopende digitale presentatie van werk van Tonnis Post vertoond en er zullen ook enkele originele afdrukken van zijn foto's te zien zijn.

Kortom: ook als u zelf geen Tonnis Post-foto's heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de fotograaf en ons project, is er op 29 januari veel te zien.

Adres MOW | Museum Oude Wolden: Hoofdweg 161, Bellingwolde. 

Aanvang 13.00 uur.

01-2017

Hondepaden

Harry Perton schreef een interessant artikel over over hondepaden, oa in Bellingwolde en Vriescheloo. Klik maar op de link:

https://groninganus.wordpress.com/2017/01/15/over-hondepaden-2/

12-2016

Foto's Wedde en Wedderveer op internet

In Wedde is de fotowerkgroep Wedde en Wedderveer al een tijd bezig om foto's over Wedde te verzamelen.

 

De groep bestaat uit de volgende personen:

Jurjen Dekker, 

Marten Fokkens, 

Richard Gerlofs, 

Harm Hageman, 

Jurjen Korvemaker, 

Harm Nijboer 

en Trijnie Spa.  

Er is inmiddels al een zeer succesvolle bijeenkomst geweest in het Dorpshuis in Wedde, waar men foto's kon inleveren.

Veel foto's zijn al gescand en er moet nog heel veel gebeuren om alles wat te sorteren. Dat is een zeer tijdrovende klus.  

Er bereikt ons  echter steeds vaker de vraag of deze foto's ook al ergens te zien zijn. 

Het antwoord is ja, alleen er moet dus nog veel worden bewerkt en dubbelen moeten er nog uit worden gehaald. 

Bekijk het op deze pagina

Foto's uit het archief van de familie Tinga

Van de heer Kees Tinga uit Arnhem kregen we een serie foto's uit de periode 1 november 1917 tot 1 januari 1956 toen de heer Derk Tinga gemeentesecretaris  in Bellingwolde was. De foto's zijn ingescand door de neef van Kees, de heer Derk Jan Tinga uit Winsum.

We zijn heel blij met deze aanwinst, die weer een stukje geschiedenis vastlegt.  

We hebben hier een nieuwe pagina voor aangemaakt.

10-2016

Molens Blijham - Wedderveer

Het artikel dat we kregen van Harm Frits Korvemaker kunt u inzien op de pagina "Molens".

Kloster Dünebroek

Het artikel over Benvenuto leverde nog een ander artikel op over Kloster Dünebroek, omdat beide nauw met elkaar verweven zijn. Dit artikel is bijna klaar en gaat waarschijnlijk ook worden gepubliceerd in Terra Westerwolda en later op deze website.

We houden u op de hoogte.

Fotomiddag Wedde

22 oktober hield de fotowerkgroep Wedde een inloopmiddag met als doel om oude foto's in te scannen en informatie uit te wisselen. De middag kende een grote belangstelling. Er werden ook foto's getoond op een groot scherm en er werden dorpsfilms gedraaid. 

Zeker voor herhaling vatbaar.

Fotoalbum Pieter Kruize

Van de heer Pieter Kruize uit Borger, geboren in Bellingwolde, kregen we een album met ansichtkaarten te leen met foto's van Bellingwolde. De foto's worden ingescand en in het foto archief opgenomen. Ook komen ze op onze Facebookpagina.

Villa Benvenuto Bellingwolde

Naar aanleiding van onze oproep om meer informatie over deze afgebroken villa in Bellingwolde kregen we een reactie van de heer Arne Jansen, die hier vroeger met zijn ouders heeft gewoond. Zijn uitvoerige verhaal wordt begin 2017 geplaatst in het blad Terra Westerwolda van de Historische Vereniging Westerwolde en zal daarna ook op deze site worden geplaatst.

We hebben al een aparte pagina hiervoor aangemaakt.

Terra Westerwolda

Terra Westerwolda is het blad van de Historische Vereniging Westerwolde. Voor € 20,00 per jaar krijgt u dit blad thuisgestuurd en bent u lid van de vereniging en kunt u de ledenbijeenkomsten bezoeken en deelnemen aan de excursies.

Op de website www.verenigingwesterwolde.nl kunt u zich opgeven. 

09-2016

Huis te Wedde

Amateur historicus Harm Nijboer is begonnen met de geschiedenis van het Huis te Wedde, ook wel genoemd de Burcht te Wedde, op papier te zetten. Hij publiceert dit in de dorpskrant "Ons Dörp Wedde". Oud Bellingwedde mag het nu ook publiceren. Er zullen meerdere delen verschijnen. In de loop van de tijd zullen deze ook op deze site verschijnen. 

Kerk Vriescheloo

Van Richard Gerlofs kregen we wat foto's en tekst van de Hervormde Kerk in Vriescheloo.

We zullen er een nieuwe pagina van aanmaken onder het dorp Vriescheloo.

Fotowerkgroep Wedde, Wedderveer

Onder de bezielende leiding van Harm Nijboer zijn we al een tijdje bezig foto's te verzamelen van Wedde en Wedderveer.

Het is de bedoeling dat de foto's allemaal op  internet te zien zullen zijn. Wij houden u op de hoogte.

Fotoarchief Blijham Herman ten Have

Van de heer ten Have mochten we zijn fotoarchief met ansichtkaarten van Blijham en omgeving inscannen.

De foto's zullen op de website en gedeeltelijk op onze Facebookpagina worden gepubliceerd.

Fotoarchief meester Zwiers Wedderveer

Via Mevrouw Ina Jalvingh uit Veendam kwamen we in het bezit van een aantal foto's uit het archief van het oud Hoofd der School in Wedderveer "meester" Zwiers. Het zijn voornamelijk klassefoto's van de school in Wedderveer. Er zitten ook wat foto's bij van de scholen in Veelerveen en Bellingwolde waar Zwiers voor de klas heeft gestaan. Verder zitten er nog wat foto's tussen van de amateurfotograaf de heer Snelter uit Wedderveer.  U vindt de foto's hier.

Heeft u de Facebook pagina "Oud Bellingwedde"al leuk gevonden?  De Facebookpagina wordt beheerd door Roelof Arends, Marten Fokkens en René Perton. Regelmatig krijgen wij vragen binnen die te maken hebben met de historie van Bellingwedde. Kijk daarom vooral  regelmatig op de pagina Vragen en Reacties en misschien kunt u dan iemand blij maken met een antwoord.

Deze achterkant van een boerderij in Blijham vormde het onderwerp van een discussie op onze Facebookpagina. Uiteindelijk kwam Harm Frits Korvemaker met een uitleg:

"Elzo Renken heeft aangegeven, dat het niet de boerderij Winschoterweg 21 is. Uit nader onderzoek en informatie van Jochem Abbes, blijkt dit de boerderij van zijn voorvaderen te zijn.

De boerderij stond ongeveer 300 meter over het zogenaamde Westeindepad in Blijham, zoals op bijgaand kaartje is aangegeven. Bruning kocht in 1928 deze boerderij voor ƒ 40.000,- In 1929 is de boerderij verplaatst naar de Winschoterweg 12 (Bruning nu Georgius). Door de toegepaste ijzerconstructie en het dak bedekt met golfplaten, was dit nieuwe gebouw in die tijd iets bijzonders.

Een foto van de bouw  in 1929 zien we hier

Reactie van Harm Frits Korvemaker:

Ik heb de foto aan Jochem Abbes laten zien en die gaf aan, dat de boerderij van zijn familie was, die destijds op de Bouwte woonden.

De eerst bekende bewoner op deze plaats was Folkert Jans (de Boer), daarna Jan Jurriens (de Boer), Aeilko A. de Boer, en Adde Jans de Boer. In 1870 heeft J.R. Georgius (voorvader van Abbes) de boerderij gekocht. In 1916 was Hk Georgius de eigenaar. In 1928 is de boerderij gekocht door H. Bruning. Deze heeft in 1929 de boerderij op de foto afgebroken en een nieuwe boerderij gebouwd aan de Winschoterweg. Op hetzelfde heerd. In 1941 werd Th. Bruning en later zijn zoon Ko. Toen deze naar Canada is gemigreerd, is de familie Georgius uit Bellingwolde eigenaar van de boerderij aan de Winschoterweg geworden.

Jochem vertelde, dat de boerderij heel bijzonder was, door de ramen in de achtergevel. Normaal zitten hier geen (of kleinere ramen) omdat hierachter de paardenstallen waren gesitueerd.

Voordat de boerderij is afgebroken is het nog geheel ingemeten en op tekening gezet. De schuur was zo breed (volgens Jochem), dat met een span paarden(twee naast elkaar) rondgegaan kon worden om het koren uit de halmen te walsen.

Overige gegevens ontleend aan het boerderijenboek Blijham 1854-1954.

Lourens,  kroniek van een leven         

ISBN 978-90-9028402-6

Gerhard L. Kruizinga (1954)                                         

Het leven van mijn grootvader Lourens speelde zich af op verschillende plaatsen in Nederland en Duitsland, tussen 1879 en 1963. Het begon in Delfshaven en eindigde in het Oost-Groningse Vriescheloo en speelde zich voor een deel af in Winschoten, waar Lourens in 1904 trouwde met Anna Cerfontaine. De tijd waarin Lourens leefde was in een periode van ongekende vooruitgang, waarin echter ook twee wereld-oorlogen plaats vonden met onnoemelijk veel geweld en leed.  

De beste tijd lag voor Lourens in Duitsland in wat Stefan Zweig aanduidde met ‘het gouden tijdperk van geborgenheid’: het begin van de twintigste eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog.  En niet zozeer die ‘grote oor-log’, als wel 

persoonlijke verliezen maakten een einde aan Lourens’ gouden tijdperk van geborgenheid. 

  

Lees ook over de onthulling van de plaquette in Vriescheloo naar aanleiding van dit boek op 25 september 2015 op deze pagina.

Het boek is inmiddels uitverkocht en niet meer verkrijgbaar.

09-2015

17 september 2015 is het gehuchtenbordjesproject van de Werkgroep Streekhistorie Bellingwedde officieel afgesloten in de Lethe bij Bellingwolde. In aanwezigheid van een grote groep belangstellenden, waaronder wethouder Lea van de Tuin, werd door René Perton namens de provincie Groningen, Marie Beeuwen, oudste inwoonster van de Lethe en Harm Prenger van de Werkgroep Streekhistorie Bellingwedde het bord De Lethe onthuld. En kreeg Lethe zijn echte naam De Lethe meer terug.

De Werkgroep Streekhistorie Bellingwedde die de initiatiefnemer was van het gehuchtenbordjesproject in Bellingwedde was in zijn geheel aanwezig bij de onthulling van het bordje De Lethe. Van links naar rechts Edo Edens, Jan Popken, Marten Fokkens, Jan Hazelhoff, Harm Prenger en Jan Huizing.

04-2015

Presentatie boek over de Tweede Wereldoorlog in Blijham

10 april 2015 was de presentatie van dit prachtige boek samengesteld door Harm Frits Korvemaker. Verkrijgbaar bij drogisterij Perton in Blijham. Prijs € 17,50Een aanrader!

04-2015

De Lethe

 We hebben ook een pagina aangemaakt voor de Lethe

04-2015

Rhederbrug

We hebben onder dorpen een nieuwe pagina Rhederbrug aangemaakt

03-2015

In memoriam Tinus Kruize 1934-2015

Na een periode van afnemende gezondheid is overleden de heer Tinus Kruize uit Wedde. De heer Kruize was een van de oprichters en de stuwende kracht van de werkgroep Streekhistorie Bellingwedde. Mede op zijn initiatief kwamen in de gemeente Bellingwedde de streeknaambordjes weer terug.

03-2015In het kader van een toekomstige reorganisatie van de website van de Burcht in Wedde is het historische deel van die site over de Burcht overgebracht naar Oud Bellingwedde. 

03-2015

De grote urnenvondst bij Wedde in 1943 is de titel van het verhaal dat Marten Fokkens heeft geschreven voor het blad Terra Westerwolda. Onder Dorpen - Wedde kunt u het hele verhaal vinden compleet met foto's.

03-2015Boerderij Renken

Onder Dorpen - Blijham hebben we een pagina toegevoegd over boerderij Renken in Blijham.

01-2015

Scholenhistorie Blijham - Dorpsfilms

Onze Facebook pagina heeft inmiddels 1400 "vind ik leukers". De belangstelling voor de historie verheugt zich in een grotere belangstelling. Vrijwel dagelijks laten we daar historische foto's zien van de dorpen in Bellingwedde. Steeds meer mensen leveren gegevens aan en daar zijn we uiteraard heel blij mee.

We hebben zojuist een pagina toegevoegd bij Blijham over de geschiedenis van de scholen. Harm Frits Korvemaker heeft ons deze informatie aangeleverd. 

Ook de dorpsfilms van Blijham en Bellingwolde die in de vijftiger jaren van de vorige eeuw zijn gemaakt zijn via onze site te bekijken.

Het blijft dus steeds de moeite waard om zowel onze Facebookpagina als de website te blijven volgen.

12-2014

We hebben twee hele mooie foto's gekregen van de heer Tinus Kruize van Hotel Buenos Ayres in Wedde. Kijk bij Hotels, Café's en Uitspanningen.

Het hoofdstuk Tweede Wereldoorlog is uitgebreid met een verhaal van dhr. Arie Bents en een oproep van mevr. Lammie Kosses.

Er is een nieuwe pagina Scholen aangemaakt met unieke foto's van scholen in de gemeente uit het jaar 1928.

Ook de informatie over de Stichting Monument Joodse Begraafplaats Bellingwolde(SMJBB) en de onderaan die pagina opgenomen bijlagen is zeer interessant.

05-2014

Gehuchtenbordjes

B.L. Tijdenskanaal - toegang tot Veendiep

De werkgroep Streekhistorie heeft besloten om nog wat bordjes te gaan bestellen van andere gehuchten. Binnenkort zullen wij hier meer over publiceren. Verder is één van de vorige serie gecorrigeerd. Winschoter Hogebrug gaat vanaf nu weer Winschoter Hoogebrug heten. Een verzoek van de Dorpsraad Blijham is hiermee gehonoreerd.

Nieuwe pagina's gemaakt

We hebben op de website een nieuwe pagina Tweede Wereldoorlog toegevoegd met o.a. het bombardement in Bellingwolde in 1943 en de activiteiten van de Stichting Joods Monument Bellingwedde.

04-2014

Archief W. Vasbinder

Er was belangstelling van het Dagblad van het Noorden voor het archief van oud Burgemeester Willem Vasbinder van Bellingwolde. Er is een artikel aan gewijd. Hopelijk krijgen we op dit artikel, net als op de vorige publicaties, weer wat geïnteresseerde bezoekers op de website en mensen die onze Facebookpagina leuk gaan vinden.

Het archief is inmiddels overgedragen aan René Perton uit Bellingwolde, die zie intensief bezig houdt met de historie van zijn woonplaats.

02-2014

Oude foto's Bellingwedde

Door de heer J.T. Bolhuis uit Velp werden we verrast met een serie oude ansichtkaarten. Wij zullen deze foto's gaan inscannen en ze op onze website zetten bij de diverse dorpen. Als voorproefje laten we u de eerste foto uit de serie zien. het is een oude foto van Hotel Reiderland in Bellingwolde met een terras en een paard ervoor. Inmiddels zijn alle foto's op de website geplaatst. Het zijn voornamelijk foto's uit Bellingwolde en een drietal uit Vriescheloo. Bij de dorpen-naam dorp vindt u deze foto's.

BOERDERIJENBOEK VRIESCHELOO IS NOG STEEDS VERKRIJGBAAR

Het Boerderijenboek Vriescheloo bevat een schat aan gegevens van de boerderijen en huizen in Vriescheloo en zijn bewoners. Het boek is rijkelijk voorzien van foto's. Het boerderijenboek komt in de provincie Groningen veel voor. Het zijn boeken die vaak in het kader van een jubileum van een landbouwvereniging of door een groep particulieren worden uitgegeven. De Stichting Vrieschelooster Boerderijenboek heeft deze uitgave verzorgd en daar is ook, zolang de voorraad strekt, het boek te bestellen. Het kerspel Vriescheloo bestond uit de dorpen Vriescheloo en Lutjeloo. Door de eeuwen heen heeft het dorp zich in oostelijke richting verplaatst. Vriescheloo bezat en bezit nog vele boerderijen.Het boek is nog steeds verkrijgbaar bij:

Harm Prenger - Pension Stee en Stoetje

Wedderweg 25

9699 RA Vriescheloo

tel :(0597)541860

prijs: € 45,00

Eventueel is nadere informatie te verkrijgen via e-mail: fam.prenger@ziggo.nl

Rechthuis Bellingwolde 1950

12-2013

Gemaal De Klieve bij Vriescheloo

Er is in de laatste dagen van 2013 positief nieuws te melden over de restanten van stoomgemaal de Klieve bij Vriescheloo.

Volgt u maar eens deze link:

http://realsiteweblog.wordpress.com/2013/12/29/de-klieve-vriescheloo/

11-2013

Burchthistoricus Harm Nijboer

Als er één is die alles weet over de historie van de Burcht in Wedde dan is dat wel Harm Nijboer. De Oud-Wedder is bijna zijn hele leven al bezig met het uitzoeken van de historie van de Burcht.

Er is is bijna niets wat over de Burcht is gepubliceerd, dat Harm niet in zijn bezit heeft.

De Burcht is dan ook heel blij dat Harm nu als vrijwilliger aan de Burcht is verbonden en dat hij er voor heeft gezorgd dat een groot deel van zijn historisch materiaal nu ook in de Burcht aanwezig is. Hierdoor is de geschiedenis van de Burcht ook door andere belangstellenden te raadplegen.

Wilt u hier gebruik van maken, neem dan vooraf even telefonisch contact op met Jelle van Luijk van de Burcht, zodat een geschikt tijdstip kan worden gepland. Zie ook www.burchtwedde.nl

09-2013

Gehuchtenborden nu allemaal geplaatst

Op dit ogenblik zijn alle gehuchtenborden geplaatst en zo is ook één van de meest in het nieuws staande gehuchten voorzien van een naam.

08-2013

De laatste bordjes staan op hun plek

12 augustus jl. hebben Harm Prenger en Marten Fokkens de eerdergenoemde bordjes geplaatst.

En  nu maar hopen dat deze en de andere bordjes een lang leven zijn beschoren. Vanmiddag zagen we bij Den Ham al dat een bordje was verdraaid. Wij hebben dat weer hersteld. Mocht u iets opvallen bij de bordjes wat niet in de haak is, laat het ons a.u.b. weten.

07-2013

De laatste vier bordjes zitten aan de palen vast. Nu is het wachten nog op wat koeler weer en dan zullen die ook op hun plaats worden gezet.

06-2013

De gehuchtenborden zijn geplaatst. Een delegatie van de werkgroep was bij de plaatsing van het eerste bord in Wedderheide aanwezig.

04-2013

Gehuchtenborden

Eind april worden de gehuchten/streekborden afgeleverd op de gemeentewerf en daarna zullen de borden, wanneer het de gemeente past, zo gauw mogelijk worden geplaatst.

Het zal gaan om de volgende borden:

Draaierij

Winschoterzijl

Winschoter Hogebrug(3x)

Tjabbesoord(2x)

De Bouwte(2x)

Kerkhörn(2x)

De Heemen(2x)

Voorwold(2x)

Meulenhörn(2x)

Morige(4x)

Lutjeloo(3x)

Zandstroom

Hoorn(2x)

Hoornderveen(4x)

Wedderbergen(3x)

Ossenmarke

Koemarke(2x)

Kielhuppen

Wedderheide(2x)

Hongerige Wolf

Vogelzang(2x)

De Vennen(2x)

De Kuilen(2x)

Klontjebuurt(2x)

Bovenstreek(2x)

Lyskemeer

Lutje Ham(2x)

De Bult(2x)

De Oerde

Westerwolderit  1986 op Westerwoldese AA.

Foto is gemaakt bij de brug over de AA nabij Oude Schans(Uiterdijksweg).

Op foto is de koek en zopie tent van de ijsvereniging Plan Oost Bellingwolde te zien.

09-2012

"Beeldbankbeschrijvers" in het zonnetje gezet

Donderdag 13 september 2012 werden in het gemeentehuis de leden van de Werkgroep Streekhistorie Bellingwedde en "de Rhederbrugclub", die zich ook actief bezig houdt met de streekhistorie, door de gemeente Bellingwedde in het zonnetje gezet.

Het project om het fotoarchief van Bellingwedde te beschrijven voor Beeldbank Groningen is namelijk door deze twee clubs afgerond en de gemeente wilde graag daar zijn waardering over uitspreken. Namens de gemeente waren aanwezig wethouder Marja Bos en Lucie Heis. Van het Streek Historisch Centrum Marianne Kruiswijk.

Het is vanaf nu dus mogelijk om heel veel oude foto's uit de gemeente Bellingwedde te bekijken via internet.

Onderstaand een viertal foto's van het gebeuren. Op de foto's ontbreekt Jan Huizing, de maker van de foto's.

07-2012

Wagon Ol Gaitje in Wedde opgehaald voor restauratie

Zaterdagmorgen 14 juli 2012 in alle vroegte is een wagon van Ol Graitje in Wedde vervoerd naar een plek waar hij zal worden gerestaureerd. Naar aanleiding van de vermelding van de vondst op Realsite fotonlog kwam de bal aan het rollen en is de werkgroep die zich bezig houdt met de historie van deze spoorbaan in actie gekomen. Voordat de wagon kon worden geborgen moest eerst nog het nodige zaagwerk worden verricht, omdat zich in de loop der jaren een boom zijn weg had gezocht door de wagon.

Op de pagina Stoomtramweg maatschappij Oost Groningen vindt u een uitvoerige fotoreportage van Marten Fokkens.

De borden komen er!

Ons bordenplan om oude namen van gehuchten terug te halen in het landschap gaat zo goed als zeker door. We hebben al toezeggingen van Leader, de gemeente Bellingwedde, het SNS fonds Wildervank en de Rabobank Zuid-Oost Groningen.

De financiering is hiermee nagenoeg rond. Binnenkort zal in overleg met de gemeente Bellingwedde de nadere uitwerking worden geregeld. We houden u op de hoogte.

04-2012

Borden bij de Klieve en de Sliekdaipen

Wel al hebben we dankzij de medewerking van Staatsbosbeheer voor twee plaatsen bordjes gekregen, de borden zijn geplaatst bij de voormalige molen de Klieve en bij zogenaamd Sliekdaipen in de Gaast bij Wedde.

Vakkundig geplaatst door twee van onze werkgroepleden. Op de foto Harm Prenger.

Bordenplan

Ons bordenplan om oude namen van gehuchten terug te halen in het landschap gaat de goed kant op. We hebben al mondelinge toezeggingen van Leader, de gemeente Bellingwedde en een schriftelijke bevestiging van het SNS fonds. De financiering is hiermee voor 90% rond. We zullen nog proberen andere geldschieters te benaderen.

03-2012

De werkgroep Streekhistorie Bellingwedde heeft tijdens zijn laatste vergadering op 28 maart 2012 een bezoek gebracht aan Oude Schans. Werkgroeplid Edo C. Edens gaf een interessante rondleiding door dit kleine vestingdorp.

Op de website is het onderdeel Oude Schans inmiddels wat uitgebreid.

01-2012

Website Groninger Archieven vernieuwd

In het najaar 2011 is de website van de Groninger Archieven, www.groningerarchieven.nl, vernieuwd. Deze kenmerkt zich door betere zoek- en navigatiemogelijkheden en een opgefriste vormgeving. Bij onderzoek vindt u uitgebreide uitleg over diverse onderzoeksmogelijkheden. Bij schatkamer en historie worden bijzondere maar ook heel gewone archiefstukken gepresenteerd, zoals foto’s, films, kaarten en ook rijk geïllustreerde verhalen, die tot stand zijn gekomen met materiaal uit de Groninger Archieven. Naast de algemene geschiedenis van Groningen kunt u heel veel bijzondere verhalen vinden, die vaak gelinkt zijn aan andere verhalen of archiefstukken. Zo raakt u steeds verder verdiept in een bepaald onderwerp. De verhalen worden vaak versterkt met fotopresentaties en of bijbehorende films, waardoor u een levendig beeld verkrijgt van de geschiedenis van Groningen.

Zoekmogelijkheid

Op het openingsscherm vindt u een algemene zoekmogelijkheid. U kunt daar een zoekterm invoeren en krijgt dan de resultaten gepresenteerd in drie rubrieken:

Verbeteringen?

Vooral de zoekmogelijkheid <binnen de collectie> wordt nu nog verder verbeterd en aangevuld. Met deze nieuwe website hebben de Groninger Archieven meer mogelijkheden gekregen om de presentatie zelf aan te passen. Wij zijn daarom ook benieuwd naar uw ervaringen, reacties en vragen!

01-2012

Website Beeldbank Groningen vernieuwd

Eind 2011 ging ook de vernieuwde uitvoering van de beeldbank voor de provincie Groningen, www.beeldbankgroningen.nl in de lucht. De belangrijkste veranderingen zijn, dat de afzonderlijke collecties meer geïntegreerd worden gepresenteerd. Dat merkt u bij het zoeken. Als u de resultaten van uw eerste zoekactie krijgt gepresenteerd, ziet u rechts op het scherm ook allerlei filters, waardoor u gerichter kunt selecteren en bekijken. Ook voor deze website geldt, dat een aantal zaken nog wordt afgerond én dat wij uw opmerkingen en vragen graag horen.

11-2011

Archief Willem Vasbinder

Via de dochter van oud burgemeester Willem Vasbinder van Bellingwolde kregen we een deel van zijn persoonlijk archief. Vasbinder was erg geïnteresseerd in de historie van Westerwolde en hield zich ook bezig met archeologie. Vasbinder, die burgemeester was van 1946 tot 1965 heeft heel wat verzameld in zijn werkzame leven. We zullen hier nog wel wat werk aan hebben om alles uit te zoeken, maar het staat nu wel vast, dat we er wel het een en ander van gaan publiceren op deze website.Willem Vasbinder 1900-1974Burgemeester van Bellingwolde 1946-1965

11-2011

Post Middendorp Fotocollectie

De website van de Post Middendorp Fotocollectie is in deze geïntegreerd. Dus geheel via deze site opvraagbaar zijn de mooie foto's van de erbarmelijke woontoestanden in Westerwolde in de vorige eeuw.

Huisarts Middendorp begaan met

de Westerwoldse woontoestanden

2010

In 2010 hebben een aantal Bellingwedders, geïnteresseerd in de historie van hun gebied, de koppen bij elkaar gestoken en een "Werkgroep Streekhistorie Bellingwedde" gevormd. Via meerdere leden van de werkgroep zijn er linken met de Historische Vereniging Westerwolde.

Op de foto: v.l.n.r. Harm Prenger, Edo C. Edens, Jan Huizing,

Jan Hazelhoff, Jan Popken, Tinus Kruize en Marten Fokkens.

De werkgroep in 2010 bij de start

U kunt Streekhistorie Bellingwedde bereiken via het e-mail adres: historiebellingwedde@gmail.com