Päänäyttely esillä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tiloissa, Galleria Kajossa.
Valokuvat olivat aseteltu tyylikkäästi esille.
ML 31.1.2020

Pääsin hiukan yllättäen mukaan Voimakas poro ja kaunis luonto -valokuvanäyttelyprojektiin. Päänäyttelyn avajaiset olivat Rovaniemellä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tiloissa 27.1.2020. Rinnakkaisnäyttely on ollut esillä SAKK:n pääkoulun aulassa 21.1.2020 alkaen.

Näyttelyprojektin ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijat: Mari Parpala, Emmi Kinnunen, Reetta Breilin. Projekti perustuu Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaan Arktista pedagogiikkaa II – saamelaisopetuksen digiverkosto -hankkeeseen, jossa etsitään opiskelijalähtöisiä ammattiopintojen toteutustapoja. Projektia on tehty yhteistyössä Kulttuurisensitiivinen opintopolku (ESR) -hankkeen kanssa.

SAKK:n puolelta hankekoordinaattorina toimivat Unni Länsman ja Lapin yliopiston puolelta mukana ovat tutkijat Satu-Maarit Frangou ja Pigga Keskitalo. Ja totta kai avainhenkilöinä myös me kaikki SAKK:n porohoidon ja luontoalan opiskelijat (Minna Haapanen, Eva Alonen, Aile-Maria Karvonen, Henry Haataja, Fasku-Oskal Magga, Niilo Vitikka, Pauliina Kumpula ja Rebekka Madisson), joiden valokuvia ja videoita näyttelyyn päätyi.

Projektin kulku

Projekti pyörähti käyntiin jo viime vuoden lopulla, marraskuun viimeisenä torstaina 28.11.2019. Tuolloin Mari, Reetta ja Emmi olivat esittelemässä valokuvaprojektia Kaamasessa, Hopialammen isossa luentotilassa. Emme ehtineet ihan tunnin alkuun mukaan, kun olimme luokkakavereiden kanssa treenaamassa avannosta pelastautumista Paavon johdolla. Tämän vuoksi hetken verran tuli oltua hiukan ulapalla, mistä tarkemmin ottaen oli kyse. Kuitenkin saman tien, kun päästiin tilanteen tasalle, niin tuli fiilis, että tässä kannattaa olla mukana.

En voi sanoa, että valokuvaaminen olisi minulle harrastus. Kuitenkin jo marraskuun aikoihin tuli otettua melko paljon valokuvia omalla muutaman vuoden vanhalla Huawein puhelimella. Näitä tuli sitten jaettua kavereille, vanhemmille ja lähisukulaisille vähän valottamaan, minkälaista oli opiskella SAKK:ssa ja elää Lapissa. Jonkin verran elämänmenoa tuli jaettua myös sosiaalisen median puolelle, Facebookiin ja Instagramiin. En kuitenkaan ollut, enkä ole edelleenkään, mikään superinnokas somettaja. Joka tapauksessa myös sellaisia kuvia olin onnistunut nappailemaan, jotka mielestäni kelpasivat näyttelyyn. Valokuvien ottaminen on toki lisääntynyt marraskuun jälkeen, kun aloitin pitämään tätä Napapiirin oikealla puolella -blogia.

Valokuvaprojektin ensimmäinen homma oli siis valita näyttelyprojektiin sopivia kuvia. Omat kuvat olivat pääosin maisemakuvia Lapin luonnosta. Maisemakuvien lisäksi puhelimen galleriasta löytyi otoksia syksyn ja alkutalven komeimmista kalasaaliista sekä kuvia syysloman Kaldoaivin vaellukselta. Jonkun verran oli myös kuvia, missä olin itse mukana, mutta ne kuvat kuitenkin tällä kertaa sivuutin. Ei vaan tuntunut luontevalta laittaa näyttelyyn kuvia, jossa olisin itse pääosassa.

Päädyin valitsemaan alkuvaiheessa omiksi näyttelykuviksi 10 kuvaa ja latasin kuvat google drive-kansioon, joka oli luotu projektia varten. Kuvien samankaltaisuuden takia tiputin lopulta pari kuvaa pois ja näin ollen minulta jäi kahdeksan kuvaa näyttelyyn. Kuvien valinnan jälkeen tuli vielä kirjoittaa teostekstit jokaisesta kuvasta.

Valokuvaprojekti alkoi siis 27.11., kun saimme perusohjeistuksen projektista. Tämän jälkeen oli aikaa tammikuun ensimmäisen viikon loppuun asti miettiä lopullisia kuvia, jotka tulivat näyttelyyn sekä luoda kuville esittelytekstit. Tämä aikataulu sopi enemmän kuin hyvin, niin ei tarvinnut liialla kiireellä viedä asiaa eteenpäin.

Näyttelyssä oli esillä myös saamelaisperinteeseen kuuluvia asioita.
Eva ja Minna katselevat näyttelyn videotuotoksia.
Joku oma valokuvakin pääsi näyttelyyn ja täytyihän sitä päästä poseeraamaan niiden kanssa.

Varsinainen kohokohta oli maanantai 27.1.2020, kun matkustimme yhdessä muiden valokuvaprojektiin osallistuvien SAKK:n oppilaiden kanssa Rovaniemelle valokuvanäyttelyn avajaisiin. Näyttely ja näyttelyn avajaiset pidettiin Lapin yliopistolla taiteiden tiedekunnan tiloissa, Galleria Kajossa. Kaikkiaan tapahtuma oli todella mieluisa. Projektin vastuussa olevat kuvataidekasvastuksen opiskelijat Mari, Emmi ja Reetta olivat tehneet todella hyvää työtä ja laittaneet kuvat näyttävästi esille. Meille jäi oikeastaan tehtäväksi vain nauttia hienosti esille laitetuista kuvista ja jutella näyttelyyn osallistuvien vieraiden kanssa.

Oli mukava, että saimme myös käydä illan aikana tutustumassa lukuisiin muihin taidenäyttelyihin, mitä taiteiden tiedekunnassa oli esillä. Esillä oli paljon mielenkiintoista nähtävää.

Kaiken kaikkiaan täytyy sanoa, että oli hieno kokemus olla mukana tässä projektissa, eikä kyllä tarvinnut katua, että tuli lähdettyä mukaan. On kyllä todella pitkä aika, että on tultua käytyä edes missään taidenäyttelyissä. Ja ainakaan koskaan mitään omia otoksia ei ole päätynyt, mihinkään varsinaiseen näyttelyyn. Oli silmiä avaavaa päästä näkemään, mitä kaikkea näyttelyn pystyyn saattamiseen liittyy. Eipä muuta kuin omasta puolesta iso kiitos kaikille projektien mahdollistaneille henkilöille ja tahoille!

Linkkejä asian tiimoilta:

Rinnakkaisnäyttely esillä SAKK:n pääkoulun aulassa: http://www.sogsakk.fi/news/Voimakas-poro-ja-kaunis-luonto--nayttely/24032/04c9b590-76a2-4423-8da2-2e2265480e8f

Valokuvanäyttelystä juttu Inarilaisessa: https://www.inarilainen.fi/paivyri/valokuviin-vangittuja-hetkia-opiskelijoiden-arjesta-pohjoisessa-6.249.1761464.beffa3a17e

Omat kuvat näyttelyssä