כִּמוּת המציאות

מאזני ההחלטות

בחיים, עלינו לקבל אינספור החלטות. כיצד אנחנו מחליטים?

בכל החלטה כזו ישנם כמה אופציות (לרוב 2). אנחנו ניגשים למאזניים ושוקלים כל אופציה וזו ששוקלת הכי הרבה, אותה אנחנו בוחרים. לכאורה פשוט, נכון? אם אני רואה בסופר 2 מוצרים בגדלים ומחירים שונים, אני בודק כמה עולה 100 גרם בכל אחד מהם ולוקח את הזול יותר.

אבל רגע, מה אם אני לא רוצה את המוצר הגדול למרות שהוא יותר זול, כי אני לא צריך כמות כזו גדולה? ומה אם הם של חברות שונות ואני מעדיף חברה מסוימת? ואולי עדיף לי לחפש במקום אחר? אבל מי אמר שאמצא ואולי סתם אבזבז זמן? ואולי עדיף לוותר ולא לקנות, כי זה יקר לי? אבל אני כבר פה..

פה אנחנו מתחילים קצת להסתבך ולהתלבט.. אבל לבסוף אנחנו מקבלים החלטה (אפילו אם נחליט לא לקנות, זו החלטה).

מה בעצם עשינו? איך קיבלנו את ההחלטה?

פשוט מאד. במקום לשים על המאזניים רק שני מחירים ל100 גרם, כימתנו (בתת מודע) כל פרמטר שחשבנו עליו והוספנו אותו למשקל (חיובי או שלילי) של האפשרות הנדונה. לאחר שעשינו זאת, נוכל לחזור ולשקול כל אפשרות ולבחור במשתלמת ביותר.


זהו? הכל כל כך פשוט?

ברור שלא. לפעמים אנחנו באמת לא יודעים ואנחנו לא מחליטים (סטטוס קוו), או שאנחנו מרגישים צורך לבקש ייעוץ ממישהו, או מאיש מקצוע (גם במחיר שכר טרחה).

למעשה, אנחנו נתקעים כאשר אנו לא יודעים לכמת כל אפשרות למספרים. ומה לעשות שהמאזניים יודעים לשקול רק מספרים..

למשל, אנו לא מצליחים לכמת אהבה, ערך של חיים, רגשות וכו'.

אם רק יכולנו לכמת כל דבר, היינו יכולים לקבל את החלטה הטובה ביותר, ללא שום התלבטות.


אז מה עושים בפועל?

  1. ישנם דברים שקל לנו מאד לכמת. במיוחד כשאנחנו מתעסקים עם מספרים. כל שנותר זה רק לפשט את הביטויים בכל צד.
  2. ישנם מקרים שאנחנו פשוט מכמתים בתת מודע.
  3. וישנם המקרים המורכבים יותר שממש קשה לנו להחליט. או שאנו לא מחליטים, או שאנו מקבלים החלטה, אך עם חששות כבדים.


דוגמה יחסית פשוטה

האם לשכור דירת 4 חדרים במחיר 4000 או 3 חדרים במחיר 3200. מצד אחד בא לי 4 חדרים, אבל המחיר קצת יקר לי.. מה עושים? שואלים את עצמינו כמה חשוב לנו, בכסף, לגור בדירת 4 חדרים במקום 3? נניח שאני כבר גר בדירת 3 חדרים, כמה כסף הייתי מוכן להוסיף בשביל עוד חדר? תשובה - 500 שקלים.

ניגשים למאזניים ובודקים מה שוקל יותר 3200 + 500 או 4000. במקרה הזה אבחר ב3 חדרים, משום שבחירה ב4 חדרים במחיר של 4000 משמעה שהוספתי עוד 800 שקלים על התענוג בעוד שהייתי מוכן להוסיף רק 500.


דוגמה יחסית מורכבת

אני רוצה לנסוע באופנוע במקום ברכב.

יתרונות לאופנוע:

  • יותר זול
  • יותר מהר
  • לא צריך לחפש ולשלם על חנייה

חסרונות לאופנוע:

  • יותר מסוכן
  • פחות נוח (בתנאי מזג אוויר מסויימים)

יותר זול, אני ממש יכול לכמת ולהגיד בכמה כסף מדובר.

יותר מהר ובלי חניה, זה עניין של נוחות. עלי לשאול את עצמי כמה כסף הייתי מוכן לשלם אם היה לי אוטו שלא יצטרך לעמוד בפקקים (מעופף?) ולחפש חניה (נגיד לשכור חנייה).

פחות נוח בתנאי מזג אוויר, עלי לשאול את עצמי כמה הייתי מוכן לשלם אם היה לי אופנוע שלא יורגשו בו חום וקור שונים מאשר ברכב.

אם היינו עוצרים כאן, הייתה לנו תשובה. אם הייתי מוכן לשלם בשביל המהירות והחנייה 1000 שקלים בחודש, האופנוע זול יותר ב1000 שקלים בחודש ועל נוחות במזג אוויר הייתי מוכן לשלם 1000 שקלים בחודש, אז ברור שמשתלם לי אופנוע, כי אני משיג גם מהירות (שווי של 1000) וגם חניה (עוד 1000) וגם מוציא 1000 פחות. זה כבר 3,000 שקלים הבדל. וגם אם נוריד מזה את עניין מזג האוויר, נשארנו עם 2000 שקלים יתרון.

אבל יש את העניין של סכנת החיים. זה מגדיל את הסיכוי שאהיה מעורב בתאונה. אוקי, בוא נגיד שזה מגדיל את הסיכוי לתאונה פי 10. כמה זה שווה לי בכימות של כסף? שאלה טובה..

אם ברכב הסיכוי שלך לתאונה הוא 1 מתוך X, עכשיו הוא10 מתוך X, זאת אומרת האופנוע מגדיל אותו ב-9 מתוך X. עכשיו רק נשאר לנו להגיד כמה היית מוכן לשלם בכסף בשביל למנוע מעצמך מקרה של תאונה (Z) ואז להפחית (9 חלקי X) כפול Z, מה2000 שקלים יתרון של האופנוע.