#2 keuze

Aanbeveling 2: Investeer in het aanbieden van keuzes

Keuze aanbieden is een tweede belangrijke component van participatief lesgeven. Door keuze aan te bieden maakt u de student immers duidelijk dat hun eigenheid wordt verwelkomd en studenten op basis van hun eigen voorkeur mogen beslissen.

We onderscheiden twee vormen van keuze, meer bepaald optie-keuze en actie-keuze. Wanneer studenten kunnen kiezen welk lesonderwerp aan bod komt of welke opdrachten ze willen uitvoeren, dan spreken we van optiekeuze (de wat-component). Verder kunt u ook actiekeuze (de hoe- en wanneer-component) aan studenten aanbieden. Dit betekent dat studenten niet zozeer kiezen wat (bv. welke opdrachten) ze doen, maar wel hoe (bv. met wie ze samenwerken voor een opdracht, de vorm van de opdracht) of wanneer ze dit doen.

Het aanbieden van optiekeuze ("wat") is doorgaans de gemakkelijkste. Hieronder bieden we een aantal voorbeelden van actiekeuze ("hoe" en "wanneer"):

hoe:

  • Volgorde van inspanningen: keuze van oefening in een reeks oefeningen, keuze van volgorde taken
  • Ritme van progressie: inspanningen gradueel opbouwen
  • Hoe thema vorm geven: voorwerpen/teksten zelf laten meebrengen, een debat organiseren met input van studenten

wanneer:

  • samen deadlines vastleggen: twee indien momenten practica
  • rekening houden met de werkbelasting van andere vakken
  • keuze van evaluatiemoment (vb. proefexamens)
  • mee beslissen over planning scriptie

Studenten kunnen daarnaast ook kiezen met wie ze een practicum maken en mogelijks ook op welke (waar) locatie zij dit doen.

Wilt u nog meer weten over keuze of wenst u uw kennis over het aanbieden van keuze te testen? Klik dan hier.

Uit de lespraktijk gegrepen

In het vak ontwikkelingspsychologie moeten studenten een paper maken. De paper moet over één van de lesthema’s gaan die worden behandeld, maar studenten krijgen wel de keuze over welk thema ze willen schrijven. De examenvragen over dat thema mogen ze dan overslaan. Belangrijk bij dergelijke praktijk is wel dat u met de paper dezelfde eindcompetenties evalueert als wat op het examen wordt getoetst (constructive alignment). Ook dient uw evaluatievorm steeds aan de toetsprincipes van UGent te voldoen.

“In het modulaire vak ‘Beheerscontrole’ maken studenten een schriftelijke opdracht waarbij ze zelf een bedrijf kiezen om het duurzaamheidsverslag te analyseren. We maken ook gebruik van twee verschillende deadlines voor de opdracht. Sommige studenten willen eerst hun opdrachten afmaken en indien alvorens voor hun eindexamen van de verschillende modules te studeren. Andere studenten dienen hun opdracht pas in bij de start van een volgende module.”

Prof. Sophie Hoozée