Eisend lesgeven

Demotiverende lesgeefstijl > Eisend > Een eisende aanpak vermijden

Een eisende aanpak vermijden

BIJ GEBREKKIGE VOORBEREIDING

Studenten komen niet altijd voorbereid naar de les, ook al wordt dit aan hen gevraagd. Uit onmacht is de verleiding vaak groot om dan als lesgever te dreigen met consequenties (bv. punten aftrekken). De lesgever is hierbij niet geïnteresseerd in de achterliggende reden van het gedrag en haalt bevelende taal boven (bv. wie aanwezig is, maakt de voorbereiding!) om duidelijk te maken welke plichten de student heeft.

Een alternatief kan zijn om te bevragen (= participatieve houding) waarom studenten zich niet hebben voorbereid. Misschien hadden studenten het te druk met andere opdrachten of was de oefening onduidelijk? In deze gevallen kan u bv. de deadline of vorm van de opdracht aanpassen (= afstemmende houding) of extra richtlijnen geven omtrent de verwachtingen (= verduidelijkende houding).

Om de autonome motivatie bij studenten te vergroten is het bovendien cruciaal om

  • het belang van de voorbereiding toe te lichten
  • duidelijke verwachtingen te communiceren
  • de voorbereiding effectief aan bod te laten komen tijdens de daaropvolgende les.

Klik hier voor bijkomende tips om studenten te motiveren voorbereid naar de les te komen.

BIJ STOREND GEDRAG

Studenten die storend gedrag vertonen (praten, met de smartphone in de weer zijn, zich niet aan deadlines houden,...) zijn voor vele lesgevers een uitdaging om mee om te gaan. Alternatief aan een meer eisende houding, waarin dreigen en dwingen voorop staat, kunt u als lesgever op een meer neutrale wijze op voorhand duidelijke afspraken met de studenten maken.

Door bij aanvang duidelijkheid te bieden, weten studenten goed waaraan ze zich kunnen verwachten. Ook het consequent op neutrale wijze (in plaats van te bevelen of uw stem te verheffen) verwijzen naar en opvolgen van deze afspraken is dan aangewezen (= verduidelijkende houding).

Daarnaast kunt u studenten ook betrekken bij het maken van de regels en afspraken. Via een gesprek kunt u peilen naar wat studenten zelf storend vinden in een les, daarop inhaken en samen met hen nadenken over rechtvaardige consequenties (= participatieve en afstemmende houding). Via deze strategie verwerft u van de studenten respect en krijgt u het mandaat om op te treden wanneer problemen zich stellen.

Klik hier voor bijkomende tips over het omgaan met storende studenten en klik hier voor meer tips over orde en tucht bij grote groepen.