Eisend lesgeven

Demotiverende lesgeefstijl > Eisend > Componenten van een eisende aanpak

Componenten van een eisende aanpak

DWINGENDE TAAL

Lesgevers die zich in de eisende zone bevinden zullen meer dwingende en bevelende communicatie gebruiken in plaats van uitnodigende en informerende taal:

    • dwingend: "Jullie moeten nu deze oefening maken" of "Dit moet hier nu stoppen!".
    • uitnodigend: "mag ik jullie vragen nu deze oefening te maken" of "ik stel voor dat jullie nu starten met de eerste oefening" of "proberen jullie alvast de eerste oefening uit".

Dwingende taal kan negatieve gevolgen hebben voor de eigenwaarde van studenten en kan interne druk aanwakkeren. Studenten schieten in actie om gevoelens van schuld, schaamte of teleurstelling te vermijden, wat dus niet tot kwaliteitsvolle motivatie zal leiden.

DREIGEN MET CONSEQUENTIES

Een andere manier om druk uit te oefenen op een studentengroep is dreigen met bepaalde consequenties. Een greep uit de strategieën die worden aangewend:

  • "Van de volgende student die praat noteer ik zijn of haar studentennummer!"
  • "De volgende die praat vliegt eruit!"
  • "Indien het zo verder gaat, wordt volgend hoofdstuk zelfstudie!"

Dergelijke dreigementen oefenen op vrij directe manier druk uit en zullen ook door de meeste studenten zo ervaren worden. Hoewel studenten hun gedrag op korte termijn misschien zullen veranderen, hebben dergelijke strategieën op lange termijn negatieve gevolgen.

EIGEN AGENDA VOOROP

Als lesgevers eisend zijn, dan zullen ze de inbreng van studenten niet alleen beperken, maar zelfs pogingen tot initiatief door studenten in de kiem smoren. Ze houden de touwtjes strak in handen en bepalen het volledige lesverloop zelf. Dit geeft de lesgever een gevoel van controle, wat zeker voor lesgevers met weinig ervaring een manier kan zijn om met de stress van het lesgeven om te gaan. Voor studenten werkt deze aanpak echter geen kwaliteitsvolle motivatie in de hand.

Daartegenover staat een participatieve houding waarbij lesgevers initiatief en inbreng van studenten aanmoedigen en waar mogelijk studenten keuze bieden. Dit impliceert niet dat studenten een onbegrensde vrijheid en inbreng krijgen. Klik hier om meer over dit thema te lezen.