Dominerend lesgeven

Demotiverende lesgeefstijl > Dominerend > Componenten van een dominerende aanpak

Componenten van een dominerende aanpak

GEBRUIK VAN MACHT

Dominerende lesgevers hanteren vaak strategieën die op macht zijn geënt. Zo zal een afwijkende mening van een student de kiem in gesmoord worden en zal de lesgever desnoods met ijzeren hand duidelijk maken dat hij de baas is. Ook inhoudelijk duldt hij geen tegenspraak. Initiatieven of voorstellen van studenten worden niet gehoord of gewaardeerd, maar actief onderdrukt of ontkend. Studenten krijgen zo indirect de boodschap dat hun mening, gevoelens en gedrag slechts worden aanvaard als ze overeenstemmen met die van de lesgever.

Afstemmende lesgevers zullen daarentegen zo goed mogelijk de waarde van het voorstel van een student proberen inschatten en erkennen. Dit betekent niet per se dat lesgevers hoeven toe te geven aan de wensen of klachten van studenten.

PERSOONLIJKE AANVAL

Wanneer studenten storend gedrag vertonen of geen/een fout antwoord geven op een vraag, dan hebben dominerende lesgevers de neiging om deze studenten persoonlijk aan te vallen. Wanneer het antwoord van een student in het belachelijke wordt getrokken dan zal dit hoogstwaarschijnlijk gevoelens van schaamte en misschien ook schuld induceren bij de student. De focus van deze lesgever is vooral op de persoon en niet op het gedrag van de student, wat bij de studentengroep een gevoel van onveiligheid kan ontlokken.

Begeleidende lesgevers geven daarentegen motiverende feedback wanneer studenten de bal misslaan. Zij hebben oog voor positieve aspecten in het antwoord, herformuleren het antwoorden en pikken er op in of geven feedback op een taakgerichte wijze zonder de persoon zelf te beoordelen (klik hier voor een voorbeeldvideo).

EIGEN AGENDA CENTRAAL

Tot slot heeft een dominerende lesgever weinig oog voor het ritme van de studenten aangezien zijn of haar eigen agenda centraal staat. Niet alle studenten maken even snel vorderingen, maar de lesgever houdt hier geen rekening mee. Bij het geven van oefeningen zal de lesgever bijvoorbeeld zelf de oplossing meedelen en het leerproces op die manier overnemen waarbij er geen energie wordt gestoken in differentiatie. Op zo'n moment wordt niet alleen de autonomie van studenten afgeremd, maar ontwikkelen studenten slechts in beperkte mate nieuwe vaardigheden.

Afstemmende lesgevers zullen daarentegen wel oog hebben voor het ritme van studenten en hun les waar nodig bijsturen. Het bieden van hulp op maat (i.e., begeleidend) of studenten stimuleren om zelf met oplossingen te komen (i.e., participatief), bevordert de betrokkenheid van studenten.