Varaa mediapaja tai välineitä | mediapajat lv. 2024-2025 | mediakanavat | Uudet lukutaidot
Keskeisintä toimintamuotoa mediapajoja tarjotaan kaikille tamperelaisille viidensien luokkien ja mahdollisuuksien mukaan myös kahdeksansien luokkien oppilaille. Opettajat saavat tukea pajojen suunnitteluun sekä toteutukseen. Sisältö nivotaan opetussuunnitelmiin, median toimiessa välineenä, joka tarjoaa tilaa oppilaan omille havainnoille ja oivalluksille. Toiminnalliset työmenetelmät kannustavat omaan ilmaisuun ja vuorovaikutukseen. Katso tarkemmat pajavaihtoehdot ja varaa paja.
Mediapajat toteutetaan joko koululla tai museokeskus Vapriikissa toimivassa työpajatilassa. Kouluilla työskenneltäessä käytettävissä on Mediakoulun välineitä mm. Pop UP mediastudio. Museossa työskentelyyn kannattaa liittää vierailu museossa (esim. Pelimuseo, Mediamuseo, Postimuseo jne.)
LUKUVUODEN 2024-2025 toimintaa;
Elokuu 2024
14.8. klo 9-15 Tutoropettajien suunnittelupäivä
15.8. alkaen Koulukierros kouluilla (mediapedagogi ja tutoropettajat)
Medialla on keskeinen rooli lasten ja nuorten elämässä. Media toimii vuorovaikutuksen välineenä ja usein peilinä identiteetin kasvulle. Tulisi olla jotain ja kuulua johonkin. Maailma on käden ulottuville mahdollisuuksineen. Mediavälitteinen kulttuuri luo koululle haasteita ja mahdollisuuksia. Media elää lapsen mielessä ja kielessä koulussakin. Miten koulu ja media kohtaavat koulun arjessa?
Vuonna 2010 perustettu mediakoulu on mediakasvatuksen tukipalvelu tamperelaisille peruskouluille. Toiminta koostuu koulujen mediapajoista ja työmenetelmien kehittämisestä ILMAISU,PAJAT, oppimateriaaleista ja nettivinkkauksesta MATERIAALIT, koulutuksesta ja yhteistyöverkostoista MEDIATAITO sekä oppimisympäristöjen kehittämisestä ja välineiden käyttötuesta VÄLINEET Kouluille maksutonta palvelua koordinoi Tampereen kaupungin mediapedagogi Jukka Haveri.
YHTEYSTIEDOT
pedagoginen asiantuntija
DIGITAIDOT
luokka-asteittain | teemoittain
OHJELMOINTI
luokka-asteittain | teemoittain
MEDIATAIDOT
luokka-asteittain | teemoittain
Lukuvuoden 2024-25 mediapajat ovat varattavissa. Pääpaino tulee olemaan lyhyissä koulutuksissa (2-4 h), joissa perehdytään esimerkkien avulla mediataitoihin, ohjelmointisaamiseen sekä digitaaliseen osaamiseen eli "uusiin lukutaitoihin". Perehdytys voidaan toteuttaa myös tuntitilanteessa yhdessä luokan kanssa. Sisältö pohjautuu valtakunnallisiin Uudet lukutaidot suosituksiin (OKM ja KAVI) jotka löytyvät myös eperusteista kohdasta digitaalinen osaaminen . Seuraa kalenteria ja ehdota aikaa.
Perehdytyksen voi laajentaa mediapajaksi (2-6 h), joita voivat varata kolmannet, viidennet ja kahdeksannet luokat. Kuvaus mediapajoista löytyy täältä. Syksyllä 2023 ensisijaisina ovat ne luokat, jotka haluavat tehdä esimerkkimateriaalia Uudet lukutaidot suositusten toteuttamisesta koulun arjessa. Sekä perehdytyksiin että mediapajoihin koulut saavat tarvittaessa käyttöönsä koulun omaan täydentävää tekniikkaa Mediakoululta mm. liikuteltavan mediastudion.
Perehdytysten ja mediapajojen lisäksi tarjolla on myös teemaviikkoja mm. elokuvaviikko, peliviikko, jolloin toteuttaminen voidaan tehdä koulun lisäksi museokeskus Vapriikissa toimivassa Mediakoulun studiotilassa (Alaverstaanraitti 4). Katso viikot kohdasta tapahtumia ja varaa aika.
Tampereella on ollut jo muutaman vuoden koulujen käytössä oman mediakanavat. Kanavat koostuvat julkisista kaikille yhteisistä kanavista sekä koulujen omista salasanoin suojatusta kanavista. Koulujen omia kanavia hallinnoi koulun omat vastuuopettajat (2 /koulu) ja he saavat tarvittaessa apua ja neuvoja mediapedagogi Jukka Haverilta (jukka.haveri@ tampere.fi) . Mediakanavia tullaan käyttämään Uudet lukutaidot näkyväksi hankkeen esimerkkien julkaisualustana. Ilmoittaudu mukaan toteuttamaan esimerkkejä ja jakamaan osaamistasi muillekin kouluille.
T Y Ö M E N E T E L M Ä T
1. havainto, elämys
2. kokeilu 1 - 2 h
3. harjoittelu (tekniikka, ilmaisu, työmenetelmät) 1 - 2 h
4. ryhmätyöskentely ja sen dokumentointi 2 - 4 h
5. esitys ja arviointi (oppilaiden omat tunnit ) 1 - 2 h
6. mediataitojen soveltaminen
Kokeiluihin https://mediakoulu.fi/materiaalit/mediakortit/mediapeli.html
Vieressä on tiivistelmä mediapajojen painopisteistä eri luokka-asteilla. Vaikka kaikki osa-alueet (kokeilu, luominen, tutkiminen, ymmärtäminen ja oman mediataidon tunnistaminen ja käyttö) toimivat rinnakkain, muuttuu painopiste iän ja oman kehityksen myötä 1–2 luokat kokeile ja leiki, 3–4 luo ja tutki, 5–6 tutki, yhdistele ja luo, 7–8 yhdistele ja ymmärrä 9 sovella ja jaa. Rohkaisu leikkimiseen ja kokeiluun kehittää kykyä luoda ja nauttia siitä. Luodun ympäristön tutkiminen lisää ymmärrystä tehtyihin ratkaisuihin ja median toimintaan. Ymmärrys kehittää edelleen taitoja soveltaa omaa osaamistaan ratkaisemaan todellisia tilanteita ja ongelmia. Hahmotelma toimii pohjana mediapajojen suunnittelulle, joihin voit tutustua alla luokka-asteittain. Tutustu myös Mediataitojen oppimispolku - julkaisuun (Ritva-Sini Meriluoto 2011).
T I E T O - J A V I E S T I N T Ä T E K N O L O G I A
TVT:n perusta on nimensä mukaisesti viestintään ja tiedonhallintaan tarvittavassa teknologiassa ja sen käyttötaidoissa. TVTeknologiaa käytetään arkiseen viestintään (mm puhelin, sähköpostit, some) ja yhä enemmän myös asiointiin (mm. kauppa, pankit) . Digitalisoitumisen myötä TVTeknologialla on keskeinen rooli tiedon saatavuudessa (internet, ohjelmat) ja sen kehittymisessä (lähdemateriaalit, tutkiminen). Välineiden kehittyminen kaikkien saataville (kustannukset, käytettävyys) on muuttanut tiedonhallintaa ja viestintää vuorovaikutteiseksi. Käyttäjästä on tullut myös tekijä. Ilman sisällön, kerrontatapojen ja soveltamismahdollisuuksien ymmärtämistä, käyttö jää toistoksi ja vähitellen taantuu. TVTeknolgian kestävä käyttökulttuuri vaatii eettisyyttä ja vastuullisuutta. Vain niillä kulttuuri uusiutuu ja on elinvoimainen.
Välineet ja käyttö Tieto-ja viestintäteknologia
Välineiden ja ohjelmien käyttötaidot mm. apuvälineet, ergonomia, laitteiden elinkaari, kierrätys, ohjelmien ekosysteemi, Kyky valita oikeat laitteet ja ohjelmat omiin päämääriin (kts. kohta 4) Teknologia-avusteiset työmenetelmät
Vuorovaikutus ja kommunikointi Tieto-ja viestintäteknologia
Välineet arjessa, toimintatavat digitaalisessa yhteiskunnassa mm. asiointi esim. sähköposti ja laskut
Vuorovaikutus mm. sosiaalinen media, chat, etäyhteydet
Sisältöjen käyttö Tieto-ja viestintäteknologia
Tiedon hankinta, tutkiminen, arviointi ja hyödyntäminen
Mediasisältöjen esteettiset arvot, elämykset
Sisältöjen luominen Tieto-ja viestintäteknologia
Kyky luoda sisältöjä ja kehittää omia ilmaisumuotoja Sisältöjen kehittyminen, tutkiminen (variointi)
Monimuotoiset kerrontatavat, uuden luominen olemassaolevan pohjalta (digitaalinen kierrätys)
Ymmärrys, eettisyys ja vastuullisuus (ei sidottu välineeseen)
Ymmärrys vaikutuskeinoista mm. tekoäly ja kerrontatavoista (kts kohdat 3 ja 4)
Vastuullinen ja eettinen toiminta (kts. Kohdat 1 ja 2)