VESO 12.3. etä


KANAVA 1 Suora lähetys
KANAVA 2 Tietoiskut
KANAVA 3 Työpajat linkkeineen

TERVETULOA

OHJELMA JA AIKATAULUT

Tervetuloa Tampereen VESOON!

Kun maailma muuttuu, koulukin muuttuu.

Tulevaisuus edellyttää valmiutta elää jatkuvan muutoksen keskellä, sosiaalisia taitoja, kulttuurista joustavuutta, ennakkoluulottomuutta ja intoa muuttaa maailmaa.

Moni kantaa huolta samaan aikaan myös lasten ja nuorten hyvinvoinnista.

VESOssa saat tärkeää tietoa kaikista näistä aihealueista.

Luvassa on mielenkiintoisia esityksiä, pajoja, tietoiskuja ja kirkkaita visioita opetuksen tulevaisuudesta.

Innostavaa päivää teille opettajat!


Ulla Ojalammi ja Veso-tiimi


KANAVA 1 SUORA LÄHETYS JA CHAT

Katso VESO-päivän aamupäivän suoraa lähetystä alla olevasta katseluikkunasta tai avaa kanava uuteen ruutuun yllä olevasta painikkeesta.

KANAVA 2 TIETOISKUT

Voit katsoa VESO-päivän tietoiskuja ala olevista linkeistä tai avata tietoiskut- kanava uuteen ruutuun yllä olevasta painikkeesta.

Aivot yhdessä käyttöön

Elos somevideo 1

Elos somevideo 2

Innokas

Kodin ja koulun yhteistyö

Kouluterveyskysely

MAPPA

Opettajamentorointi

OPS-agentit

ProKoulu

Sairaalaopetuksen konsultaatio

Someturva - koulussa kuvaaminen

Tämä on Tampere

Osake ja Eeventti

TreTurvan esittely

Peruopetuksen konsultointi

Vuores FabLab

paja 1 - Opettajan rooli oppilaan kiinnittymisen tukena

paja 2 - Monien perheiden Tampere

Sanni Pöysä

Katso tarkempi kuvaus

Kokemus oppimiseen ja kouluun kiinnittymisestä on oppilaalle merkityksellinen. Kiinnittymisen kokemuksen tiedetään muovautuvan jatkuvasti ja opettaja voi oman toimintansa kautta tukea kiinnittymistä. Pajassa tarkastellaan sitä, mistä oppilaan kiinnittymisen kokemus muodostuu sekä keskustellaan opettajan roolista ja vuorovaikutuksen merkityksestä kiinnittymisen tukemisessa.

Katso tarkempi kuvaus

Kokonaisuus pohjautuu Tampere Junior -kehitysohjelmassa saadun lapsiperhetietoon. Useasta eri rekisterilähteestä saadun tiedon pohjalta on luotu tilannekuva, ikään kuin valokuva, tamperelaisista lapsiperheistä. Erilaisten mallinnusten kautta saatiin aikaiseksi alueellisia näkymiä, jotka kuvaavat tilannetta lapsiperheiden osalta tammikuussa 2020.

paja 3 - Konsultoinnista voimaa arkeen

paja 4 - Koulu muuttaa maailmaa - ekososiaalinen sivistys käytännön opetustyössä

Jussi Teräsvirta

Katso tarkempi kuvaus

Oletko solmussa oppilaidesi kanssa? Eivätkö omat keinot tai jaksaminen riitä? Voisiko sinun työtaakkasi helpottua ylimääräisen silmäparin ja kuuntelevan korvan avulla? Tampereen kaupungin konsultoivat opettajat auttavat mielellään. Ole yhteydessä matalalla kynnyksellä. Pohditaan ratkaisuja yhdessä. Työpajassa esitellään Tampereen kaupungin uuden konsultoivien opettajien verkoston toimintaa. Tule kuulemaan lisää konsultoinnista!

Jenni Skaffari
Elina Pulliainen

Katso tarkempi kuvaus

Opetussuunnitelman arvopohjaan kuuluu ekososiaalinen sivistys. Se on laaja käsite, ja voi olla hankala miettiä miten toteuttaa sitä kouluarjessa. Työpajassa pureudumme aiheeseen ruokakasvatuksen ja ulkona oppimisen pedagogiikan näkökulmasta. Tervetuloa huomaamaan, että jokainen oppiaine antaa mahdollisuuden ekososiaalinen sivistyksen lisäämiseen! Kohdennettuna työkaluna käytämme Mappa.fi-tietopalvelua.

paja 5 - Lukuintoa ja pakopelejä! - virtuaalikoulutus opettajille

paja 6 - Ohjelmoi peli - opi kaikki

Katso tarkempi kuvaus

Koulutuksessa esitellään erilaisia pakopelipedagogiikkaan pohjautuvia menetelmiä ja materiaaleja, joilla voidaan tukea ja vahvistaa lukuintoa eri-ikäisten oppilaiden parissa. Esittelyssä Tampereen perusopetuksessa käytössä olevat esi- ja alkuopetuksen oppilaille suunnattu Kadonneen Tupsun arvoitus -pulmapeli sekä yläkoululaisten rikoskirjallisuuteen sukeltava Murhamysteeri-pakopeli. Kouluttajana Suomen Kirjainstituutin intendentti Mari Immonen.

Pyry Urhonen

Katso tarkempi kuvaus

Tietokonepeli on ohjelma, jonka tehtävä on viihdyttää käyttäjäänsä. Siksi käyttöliittymä on hiottu vastaamaan ohjelman tavoitetta. Toisaalta peli on ohjelmoijan näkökulmasta suoraviivainen ja helposti ennakoitava, koska kulloinenkin tavoite päätetään käyttäjän puolesta. Näistä lähtökohdista harjoittelemme hyvää ohjelmointia helpoimman kautta.

paja 7- Inklusiivinen opettajuus

paja 8 - Kohti uudenlaista opettajuutta: Yhteisopettajuus haastamassa yksinopettamisen kulttuuria

Jaana Alajoki

Katso tarkempi kuvaus


Marjut Kokko

Katso tarkempi kuvaus

Suomalaisen peruskoulun nykytila, opettajien työ ja inkluusion toteuttaminen herättävät moniäänistä keskustelua. Vaikka yksinopettamisella on pitkät perinteet, on tarpeen tarkastella, miten yhteisopettajuudella voidaan vastata opettajan työn ajankohtaisiin haasteisiin. Yhteisopettajuuden sujuminen edellyttää muutoksia niin koulun toimintakulttuurissa kuin yksittäisen opettajan työssä. Tule kuuntelemaan, mitä mahdollisuuksia yhdessä opettaminen tuo opettajan työhön ja miten sitä voidaan toteuttaa!

paja 9 - Tähtäimessä nuorten osallisuus ja mielen hyvinvointi

paja 10 - Aivohyvinvointia työhön - kognitiivinen kuormitus haltuun työyhteisössä

Mari Vikman

Katso tarkempi kuvaus

Valtaosa yläkoululaisista nuorista voi hyvin, mutta nuorten osallisuuden kokemuksessa on vielä parantamisen varaa. Nuorten mielen hyvinvoinnissa on nähtävissä huolestuttavaa heikkenemistä. Tule keskustelemaan näistä teemoista työpajaan ja pohtimaan tulevaisuuden askelmerkkejä. Työpajassa kuulet myös Eläytyen osalliseksi -hankkeen pienryhmätoiminnasta. Tervetuloa!

Laura Bordi

Katso tarkempi kuvaus

Millaista kognitiivista kuormitusta opettajan työssä esiintyy? Miten teknologia vaikuttaa työn sujuvuuteen ja työhyvinvointiin? Miten tieto kulkee työyhteisössä? Miten työpäivän aikaisia keskeytyksiä voitaisiin vähentää? Muun muassa näitä asioita käsittelemme työpajatyöskentelyssä. Tule mukaan kehittämään työhyvinvointia ja aivoterveyttä tukevia käytäntöjä!

paja 11 - Uudet verkkosivut - työpaja koulujen verkkosivupäivittäjille

paja 12 - DigiOne

Niina Ylönen

Katso tarkempi kuvaus

Työpaja on koulujen uusien keväällä (toukokuussa) julkaistavien verkkosivujen päivittäjille. Voit tulla kertaamaan Drupal-koulutuksessa käytyjä asioita, harjoittelemaan sisällönrakentamista ja tekemään oman koulusi keväällä julkaistavaa verkkosivua. Työpajan vetää verkkoviestintäsuunnittelija Niina Ylönen, kaupungin viestintä.

Jarmina Ylinikkilä

Katso tarkempi kuvaus

Tampere on rakentamassa kansallista koulutuksen digitaalista palvelualustaa ja luomassa sen ympärille koulutuksen ekosysteemiä. Digione tulee jatkossa tukemaan oppimista ja tarjoaa työvälineitä opetustyön toteuttamiseen. Tule kuulemaan yleisesittely Digionen tavoitteista ja hyödyistä, aikataulusta ja palvelumallista ja lopussa on aikaa kysymyksille.

paja 13 - Lupa liikkua, Lupa harrastaa “Lupa liikkua Lupa harrastaa -hyvinvointia SINULLE ja opetusryhmällesi

paja 14 - Väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisy oppilaitoksissa

Annikka Urvikko,
Miina Mäkinen

Katso tarkempi kuvaus


Henri Rikander

Katso tarkempi kuvaus

Väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisyn katsotaan kuuluvan osaksi yhteiskunnan kaikkien sektoreiden toimintaa. Nuoret todistavat, ainakin mediavälitteisesti, erilaisia kansallisia ja kansainvälisiä kriisejä, konflikteja ja terrori-iskuja. Erilaisten verkkoalustojen kautta nuoret ovat myös alttiita propagandalle, disinformaatiolle, rasismille ja vihapuheelle. Työpajassa pohditaan, miten väkivaltaiseen ääriajatteluun ja terrorismiin liittyviä aiheita voidaan käsitellä pedagogisesti ja eettisesti tarkoituksenmukaisella tavalla.

paja 15 - Kunniaan liittyvän väkivallan tunnistaminen ja toiminta

paja 16 - Nivelvaihe kuntoon: Oppilaanohjauksen ja nivelvaiheen ajankohtaiset muutokset

Anneli Weiste

Katso tarkempi kuvaus

Opiskelija tai koululainen voi kokea kontrollia, painostusta ja väkivaltaa perheensä tai yhteisönsä taholta. Mitkä merkit viittaavat kunniaan liittyvään väkivaltaan? Kuinka ottaa asia puheeksi ja miten toimia huolta aiheuttavassa tilanteessa? Pajan tietosisältö nojaa toukokuussa julkaistavaan Kunniaan liittyvä väkivalta -verkkokoulutusmoduuliin (THL).

Sanna Tanni

Katso tarkempi kuvaus

Tule kuulemaan ja keskustelemaan yläkoulun ja toisen asteen nivelvaiheen uudistuksista: Miten yhteishaku muuttuu? Mikä ihmeen TUVA? Mitä ja kenelle tehostettua oppilaanohjausta? Mitä tarkoittaa oppivelvollisuuden pidentyminen? Paja on tarkoitettu erityisesti yläkoulun aineenopettajille, erityisopettajille sekä erityisluokanopettajille. Myös opinto-ohjaajat ovat tervetulleita mukaan kertaamaan ajankohtaisia asioita sekä keskustelemaan.

paja 17 - Grooming, kiusaaminen, kuvien levittely - Mitä keinoja meillä on puuttua sosiaalisessa mediassa tapahtuviin rikoksiin?

paja 18 - Sitouttava kouluyhteisö

Suvi Uski
Kaisa Rissanen

Katso tarkempi kuvaus

Someturvan asiantuntija kertoo sosiaaliseen mediaan liittyvistä kouluyhteisöjä paljon puhuttavista ilmiöistä, niiden vaikutuksista yksilön ja yhteisön hyvinvointiin sekä siitä, miten Someturva-palvelu toimii koko kouluyhteisön työkaluna somekusaamiseen puuttumisessa ja ennaltaehkäisyssä.

Liisa Hietamaa

Katso tarkempi kuvaus


paja 19 - Saa yrittää – Työelämäviikko omalla koululla

paja 20 - Uudet lukutaidot näkyväksi ja mediakanavat

Janne Toivonen
Kaisa Tuomarla

Katso tarkempi kuvaus

Tampereella järjestetään jälleen Työelämäviikko 5.-9.9.2022. OPS-agentit ja opinto-ohjaajat toteuttavat kaikille kouluille yhteiset sisällöt kuten aikaisempinakin vuosina. Tässä työpajassa suunnitellaan omalle koululle ohjelmaa kaupungin yhteisten sisältöjen lisäksi. Työelämäviikolla saa yrittää omalla koululla uusia juttuja ja ideoita! Työpajassa jaetaan ideoita myös koulujen välillä. Tervetuloa mukaan! Yrittäjyyskasvatuksen ja työelämätaitojen OPS-agentit.

Jukka Haveri

Katso tarkempi kuvaus

Pajassa perehdytään Uusien lukutaitojen suosituksiin sekä koulujen käytössä oleviin mediakanaviin. Pajassa kokeillaan myös mediakanavien käyttöä niin striimaamiseen kuin materiaalien jakamiseen. Jos haluat kokeilla, lataa ennakkoon puhelimeesi tai tablet-laitteeseen IBM video streaming-sovellus. Linkit ja ohjeet lataamiseen löytyvät mediakanavien infosivuilta.

paja 21 - Askarruttaako päättöarviointi

paja 22 - Mentorointi

Sanna Kaukonen-Heikkilä

Katso tarkempi kuvaus

Päättöarviointi on opettajille iso urakka, johon käytetään paljon aikaa ja voimavaroja. Joskus se voi olla myös hyvin haastavaa ja pahimmillaan vie yöunet. Tässä pajassa keskustellaan mm. alla olevista aiheista: Mitkä olivatkaan päättöarvioinnin uudet kriteerit? Mitä tarkoittaa vuosiluokkaistaminen? Onko oma arviointini linjassa muiden opettajien arvioinnin kanssa? Mitä, jos oppilas on eri mieltä päättöarvioinnista? Miten työskentely ja laaja-alaiset taidot vaikuttavat arviointiin? Toivottavasti saat mukaasi myös käytännön vinkkejä arviointiin omalle koulullesi, omalle opettajaporukallesi - yhteistyössä on voimaa!

Jenni Ollila

Katso tarkempi kuvaus

Hei sinä Tampereen yliopiston kouluttama opettajamentori! Tervetuloa työpajaan vaihtamaan mentorointikuulumisia ja osallistumaan mentoroinnin kehittämiseen sen matkalla Tampereen kaupungin pysyväksi toimintamalliksi. Mukaan ovat tervetulleita myös muut asiasta kiinnostuneet. Pajaa vetää Jenni Ollila.

paja 23 - Näpit vai enemmän irti TET:stä?

paja 24 - Kestävän kaupunkikehityksen pelillistämisen työpaja

Janne Toivonen
Ville Lähdesmäki

Katso tarkempi kuvaus


Tuomas Ahola

Katso tarkempi kuvaus

Tule mukaan suunnittelemaan kestävän kaupunkikehityksen web-pohjaista peliä Tampereen kouluihin. Tampereen yliopiston ja Norwegian University of Science and Technologyn yhteisessä tutkimusprojektissa on kehitetty peruskoululaisille suunnattu web-pohjainen Bymaker peli, jossa oppilaat navigoivat heille tutussa kaupunkiympäristössä tehden valintoja kestävään kaupunkikehittämiseen liittyen. Työpajassa esitellään Norjan Trondheimin kontekstiin lokalisoitu Bymaker peli, arvioidaan yhdessä sen potentiaalia, sekä suunnitellaan pelin mahdollista sovittamista Tampereen koulujen tarpeisiin. Työpajassa haetaan yhdessä vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten peli voisi parhaiten tukea kestävän kaupunkikehittämisen ja osallistumisen oppimista? Haluaisivatko Tamperelaiset koululaiset pelata peliä, jos se olisi lokalisoitu Tampereelle? Haluaisivatko Tampereen koulujen opettajat sisällyttää pelin omaan opetukseensa? Mitkä ovat tärkeimmät kestävään kaupunkikehittämiseen liittyvät näkökulmat, jotka pelissä tulisi huomioida?

paja 25 - Herättelyä resotatiiviseen ajattelutapaan

Maija Gellin

Katso tarkempi kuvaus

Työpajassa kurkistetaan restoratiivien oikeuteen pohjaavan restoratiivisen eli eheyttävän ja korjaavan kohtaamisen lähtökohtiin. VERSO-ohjelma tuo varhaiskasvatus- ja opetusalan ammattilaisille sekä lapsille, oppilaille ja opiskelijoille restoratiivisia kohtaamisen menetelmiä arjen toimintaan. Restoratiivinen lähetysmistapa vahvistaa oppilaiden toimijuutta tukevaa toimintakulttuuria ja restoratiivinen sovittelu tarjoaa vaihtoehtoisen menetelmän ratkaista lasten ja oppilaiden keskinäisiä sekä opettajien ja oppilaiden välisiä ristiriitoja arjen toiminnassa. Katso ennakkoon 3 minuutin video ”Elämää varten” VERSO-ohjelman kotisivulta: https://sovittelu.com/vertaissovittelu/

Tämä on Tampere

Osake ja Eeventti

TreTurvan esittely