MEDIAHAASTE 2021

klikkaa julistetta ja tulosta


















OSALLISTU MEDIAHAASTEESEEN

Kiinnostaako media ja median luominen? Nyt siihen on hyvä tilaisuus. Osallistu Mediakoulun kuukausittain vaihtuviin mediahaasteisiin. Toteuta työ yksin, parin kanssa, pienryhmässä tai ota mukaan koko luokka.

Kuukausittain vaihtuvan haasteen toteuttamiseen on aikaa kolme viikkoa ja työt arvioidaan kolmessa sarjassa (1. - 2. luokat, 3. - 6. luokat ja yläkoulu). Parhaat palkitaan ja julkaistaan haasteen päätteeksi perusopetuksen mediakanavalla. Alan asiantuntijat arvioivat kunkin sarjan töitä.

Ennen haasteen alkua julkaistaan ohjevideo. Video löytyy samasta paikasta, jonne voit palauttaa oman työsi. Katso linkit haasteen vierestä.

LISÄTIETOJA
mediapedagogi: 
 jukka.haveri@tampere.fi 0503485563
Vuoreksen koulu: jussi-pekka.penttinen@ tampere.fi




ILMOITTAUDU JA LÄHETÄ TYÖSI HAASTEESEEN


HELMIKUU - UUTINEN

AIKATAULU
Ohjevideo ja etätunti 29.1. Haasteaika 1.2. - 19.2. Julkaisu 25.2.

Toimita ajankohtainen ja kiinnostava uutinen. Hyödynnä uutista varten lähdeaineistoja tai kerää tietoa haastattelemalla asiantuntijoita. Pyri monipuoliseen median käyttöön (tekstit, kuvat, video, linkit)

Katso yhteistyössä Vuoreksen koulun kanssa tehdyt ohjeet.

OHJEET

  1. Mieti mikä tekee asiasta uutisen. Katso video https://areena.yle.fi/1-2137650

  2. Muodosta työryhmä ja suunnittele uutisjuttu. Vinkkejä uutisen suunnitteluun saat täältä: https://yle.fi/uutiset/osasto/uutisluokka/pikakurssi_tahtitoimittajaksi_-_ohjeet_sarjakuvana/7632675

  3. Kerätkää materiaalia uutiseen. Hyödynnä monipulisesti medioita, kuvat, haastattelut, lähdemateriaalit.

  4. Mikäli valitsit haastattelun, katso miten Vuoreksen koulun 6. luokkalaiset toteuttivat omansa: (video 1) Haastatteluja varten hyödynnä koulunne mediasalkkua, josta löytyvät mikrofonit, kameranjalat, johdot ja sovittimet. Kuvaamisen voit tehdä vaikka omalla puhelimella.

  5. Viimeistele haastattelu lisäämällä siihen haastateltavien nimet ja tarvittaessa juttua havainnollistavia kuvia. Kun haet kuvia netistä, muista tekijänoikeudet ja käytä vain CC-merkittyjä kuvia. Katso video miten Vuoreksen koulun oppilaat viimeistelevät uutisensa käyttämällä iMovie-ohjelmaa. (video 2)

  6. Kun video on valmis voit tehdä uutissivun koulujen käytössä olevalla BookCreator-ohjelmalla. Kirjoita ensin kiinnostava otsikko ja uutisteksti. Muista että uutisesta tulisi selvitä ainakin ne mitä Yle:n toimittaja Matti Rönkä esitti johdantovideossa (kohta 1) eli mitä, missä, milloin, kuka ja miksi? Tee uutisesta havainnollinen lisäämälle siihen kuvia ja mahdollinen videosi.

  7. Viimeistele uutissivusi miettimällä tekstien kokoa ja asettelua sekä sivun ulkoasua. Kun olet tyytyväinen niin tallenna uutisesi lähetettäväksi mediahaasteeseen. Katso miten Vuoreksen koulun oppilaat viimeistelivät oman uutisensa. (video 3)

  8. Lähetä uutisjuttusi mediahaasteeseen, Voit lähettää kokonaisen sivun tai pelkästään uutisvideon.

  9. Valmiit uutiset julkaistaan 25.2. Onnea uutisjahtiin.

MAALISKUU - ANIMAATIO

AIKATAULU
Ohjevideo ja etätunti 8.3. Haasteaika 9.3. - 26.3. Julkaisu 31.3.

Luo kiinnostava animaatio. Animaation aihe ja sisältö on vapaa kunhan lopputulos on oivaltava ja tarinallisesti kiinnostava. Kesto saa olla korkeintaan 2 minuuttia.

Katso yhteistyössä Karosen koulun kanssa tehdyt ohjeet.

OHJEET

  1. Katso pohjustukseksi animaatio (linkki)
    http://kaikkikuvaa.fi/avainsana/animaatio/

  2. Tutustu animaation ilmaisuun ja tekniikkaan.

    Animaatiossa liikkeen illuusio synnytetään yksittäisistä kuvista, joka antaa mielikuvituksille toteutuksille mahdollisuuksia. Juuri tämän takia animaatiota käytetään satujen ja fantasiaelokuvien kuvituksissa. Mahdollisuuksien määrä tekee animaatiosta kiehtovan elokuvamuodon. Animaatioissa on ominaista kerronnan ja hahmojen rikkaus sekä yllätykset.

    Animaatiotekniikoita käytetään myös elokuvissa silloin kun halutaan luoda illuusio asiasta, joka muutoin voi olla mahdoton kuvata.

    Animaation voit tehdä joko kuvaamalla ja animoimalla tai ohjelmoimalla tietokoneella luotujen mallien avulla. Kuvaamista varten tarvitset kameran ja ehdottomasti kameranjalan. Animaation tekemistä varten tarvitset myös ohjelman jolla voit liittää kuvat ja äänet toisiinsa. Koulujen iPAD:stä löytyy tähän tarkoitukseen kolme ohjelmaa (iMotion, iMovie ja Garage Band), joita käytetään myös tässä ohjeessa.

    Tässä linkkejä hyviin oppaisiin ja sivustoihin
    http://kaikkikuvaa.fi/tutoriaalit/animaatio/

  3. Tee lyhyt kokeilu, jolla näet miten liike synnytetään
    Tässä esitellään kaksi kokeilua. Molemmat ovat helppoja ja hauskoja. Karosen koulun oppilaan näyttävät sinulle esimerkin kyseistä kokeilusta.

    a) Ensimmäinen kokeilu on kahden luvan illuusio ja siihen tarvitset vain paperin ja kynän. Seuraa ... koulun oppilaiden tekemiä ohjeita.

    b) Toinen kokeilu on esine- tai ihmisanimaatio. Kokeiluun tarvitaan mukaan jokin kamera ja kameranjalka. Kamerana toimii tässä koulus iPAD, josta löydät iMotion -ohjelma.


    Aloitetaan nyt oman animaation tekeminen

  4. Ideoi ja kirjoita käsikirjoitus.
    Muista että elokuva on ennenkaikkea tapahtumia, joten tee käsikirjoituksen runko tapahtumien ympärille. Animaation mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, joten yllätä katsoja.

  5. Luo hahmot animaatiosi

  6. Tee tausta tai lavasta kuvauspaikka. Jo mahdollista käytä lisävaloja, niin hahmojen yksityiskohdat erottuvat paremmin. Hahmot ovat animaatiossa yleensä käsin tehtyjä, joten suuri vaiva kannattaa palkita

  7. Kuvaa animaatio

  8. Kokoa kuvat yhteen videoeditointiohjelmalla (esim. iMovie) tai käytä kuvatessa ohjelmaa joka tekee sen automaattisesti (iMotion) Poista samalla kaikki epäonnistuneet kuvat ja määrittele elokuvan rytmi. Muita että nopeutta voidaan vielä myöhemminkin muuttaa, mutta luo nyt pohja äänittämiselle.

  9. Suunnittele äänet animaatioon. Äänillä on merkittävä rooli lopputuloksen kannalta, koska kuvatussa materiaalissa itsessään ei ole ääntä jjolloin kaikki äänet luodaan jälkikäteen. Vinkkejä ääniin saat äänisuunnitelija Pekka Karjalaiselta: https://video.ibm.com/recorded/128324025 Katso kohta 8:39 eteenpäin äänien jaottelu. Animaatiossa kannattaa käytää ainakin puhetta (hahmot), pisteääniä (toiminta) ja taustaa (tila). Tunnelmaa luo myös musiikki tai musiikin kaltainen ääni.

  10. Äänitä ja sijoita äänet paikoilleen
    Sävellä halutessasi musiikkia animaatioosi

  11. Viimeistele animaatio alku-ja lopputeksteillä sekä mahdollisella musiikilla

  12. Animaatio on valmis, Mukavaa ensi-ltaa.

HUHTIKUU - VAIKUTA ( TV-OHJELMA)

AIKATAULU
Ohjevideo ja etätunti 29.3. Haasteaika 30.3. - 16.4. Julkaisu 23.4.

Vaikuta lähiympäristössäsi. Pohdi jokin asia, johon haluat vaikuttaa. Nosta se esille ja mieti, mikä olisi paras tapa kehittää asiaa. Tee vaikka aloite, mielipidekirjoitus tai viesti päättäjälle. Voit vaikka toteuttaa talkoot asian edistämiseksi. Dokumentoi ja julkaise projektisi.

OHJEET + OHJEVIDEO (yhteistyö Vuoreksen koulun kanssa)

TOUKOKUU - MUSIIKKI

AIKATAULU
Ohjevideo ja etätunti 26.4. Haasteaika 3.5. - 21.5. Julkaisu 28.5.

Sanoita ja sävellä oma alle 3 minuutin sävellys. Voit esittää teoksen vaikka laulettuna puhelimelle tai viimeistellä sen moniraitaohjelmalla (esim. Garage Band). Olennaisinta on sävellys. Tee halutessasi musiikkivideo kappaleeseen esimerkiksi animaation keinoin.

OHJEET + OHJEVIDEO (yhteistyö Vuoreksen koulun kanssa)