Stadsbomen

Tamme Kastanje. Foto: Wim Vlekken

Waarom planten we bomen in steden?

Het is hartje zomer. De mussen vallen van het dak en mensen met een zwakke gezondheid hebben het moeilijk of moeten zich onder doktersbehandeling stellen. Behalve in de buurt van een paar grote bomen, want daar is het merkbaar koeler. Dit is één voorbeeld waarom bomen in steden belangrijk zijn. In deze cursus meer over stadsbomen.

Bomen in de stad zijn een investering in gezondheid en welzijn van de inwoners. Hoewel dit moeilijk in geld is uit te drukken zijn er wel rekenmodellen die vrij nauwkeurig aangeven wat de maatschappelijke baten van bomen zijn, meestal uitgedrukt in vermeden kosten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de capaciteit om water te onderscheppen, wat direct de kans op wateroverlast vermindert en indirect helpt de investeringen die gemeenten in riolering doen binnen de perken te houden. Bedenk verder dat een boom van de omvang zoals de hiernaast afgebeelde kastanje tot 27.000 liter regenwater op jaarbasis onderschept. Hij kan tot wel 180.000 liter water in een groeiseizoen verdampen. Zijn koelvermogen in de zomer gelijk is aan die van 10 (huishoud)airco's, ongeveer 17,5 kW.

Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk te zorgen dat bomen vitaal oud kunnen worden. Dat geldt niet voor deze boom, hij is als gevolg van bodemverdichting en droogtestress in de zomer van 2018 afgestorven, nog geen 80 jaar oud - jong volwassen in 'mensentermen'.

Deze website zou je als een soort bomencursus kunnen beschouwen, die uitlegt wat stadsbomen zijn, welk nut ze hebben en hoe je ze behandelt om er optimaal profijt van te hebben. Dit 'profijt' noemen we ecosysteemdiensten en voor bomen zijn die behoorlijk divers en omvangrijk. Hoe ouder bomen worden, hoe beter zij in staat zijn ecosysteemdiensten te leveren. Het heeft alles te maken met de omvang van hun kroon en de fotosynthese.

Deze bomencursus pleit er dan ook voor om bomen op een gezonde manier zo oud mogelijk te laten worden.

Meer over het belang van groen: BLOG groen en welzijn

Zie ook de film van de Bomenstichting: De stad als bos.

Verder