Encarna Tronchoni

1. Biografía de Encarna Tronchoni

Encarna Tronchoni García tiene el título de Ingeniería Técnica Industrial de la Universitat Politècnica de València con la adaptación al grado de Ingeniería Eléctrica por la Universidad de Alfonso X lo Sabio.

Cuando era pequeña le gustaban mucho las matemáticas y desmontar cosas y ver cómo funcionaban, por aquella época su padre trabajaba en Ford y cuando ella tenía unos diez años la empresa hacía visitas para los familiares de los empleados, y al ver a los robots trabajar, decidió que quería estudiar para saber hacerlos o saber como funcionaban.

Cuando tuvo que decidir los estudios universitarios no tenía claro si elegir exactos o ingeniería, al final se decantó por la segunda.

Al salir de la universidad estuvo trabajando en una empresa que se dedicaba a hacer un estudio para la priorización de la instalación de cables de comunicación, después estuvo trabajando en Ford ayudando a implementar el sistema de producción FPS y desde hace ya trece años se dedica a la educación secundaria siendo profesora de matemáticas y tecnología.

2. Ser mujer en la ciencia

No ha sido nunca discriminada en los estudios. Cuando ella estaba estudiando eran muy pocas mujeres en la universidad, especialmente en la técnica de industriales, donde la mayoría que entraban era para FP y ya estaban trabajando y la gran mayoría eran hombres, de hecho solo había 6 o 7 mujeres.

A la hora de encontrar trabajo en el área de la educación no ha tenido problema, de hecho en esta área hay más mujeres que hombres. Pero cuando estuvo trabajando en otros lugares como ingeniera sí que encontró más dificultades, en alguna entrevista le preguntaron si quería tener hijos, o en otra, cuando ya tenía un hijo, le preguntaron si iba a ser capaz de ir a trabajar si su hijo estaba enfermo.

Según ella el techo de cristal todavía está vigente, sobre todo en trabajos técnicos que no sean relacionadas con cosas académicas, y cree que no toda la sociedad está preparada para asumir que las mujeres puedan tener cargos, ser madres; sobre todo si se habla del sector tecnológico, donde hay muchos estereotipos con la tecnología y las mujeres.

3. Proyectos

Desde hace siete años participa en la First Lego League un concurso STEM al que participa con el alumnado de tercero y cuarto de ESO en el que tienen que diseñar y programar un robot porque paso unas ciertas pruebas que cambian cada año, también se tiene que hacer una investigación científica con el fin de mejorar la sociedad y que la temática varía cada año y todo esto lo hace favoreciendo la cooperación y el trabajo en equipo.

Al principio esto lo hacía en horas extraescolares porque se apuntara quién estuviera interesado y quedaban 2 o 3 horas en la semana pero después lo empiezó a implementar en la clase de tecnología a la cual le dedica el primer trimestre para que los alumnos conozcan la robótica, programación y el proceso de investigación científica. Según sus palabras: “Es muy interesante y se lo pasan muy bien” .

4. Reconocimientos

En el curso 2017/2018 le entregaron el premio de innovación educativa de la Caixa Rural de Torrent por el proyecto llamado "Robótica y Ciencia unidas en el aula de Tecnología".

5. Entrevista

1. Podries fer-nos una petita presentació sobre tu? (Nom, edat, procedència, treball).

  • Sóc Encarna Tronchoni Garcia, sóc de Picassent (València), tinc 48 anys, i treballe com a professora de tecnologia i matemàtiques.

Des de fa 13 anys que treballe com a professora de secundària i abans vaig estar treballant a Ford, implantant el sistema FPS (un sistema de producció) i a una empresa que es dedicava a fer un estudi per a la priorització de la instal·lació de cables de comunicació.

2. Quin és el teu camp STEM?

  • Matemàtiques i tecnología.

2. On vas estudiar?

  • Vaig estudiar Enginyeria tècnica industrial ací a València a la Universitat Politècnica i després vaig fer una adaptació al Grau d'Enginyeria Elèctrica a Madrid, a la Universitat Alfonso X el Sabio.

3. Per què vas decidir estudiar una carrera relacionada amb els camps STEM?

  • A mi des de sempre m’ha agradat molt les matemàtiques, i també m’ha agradat desmuntar coses i vore com funcionen. El meu pare treballava a Ford i quan jo tenia al voltant de 10 anys, la empresa organitzava visites per als familiars dels empleats, va ser en eixe moment quan al veure els robots treballant, vaig decidir que volia estudiar per a saber fer eixes màquines o saber com funcionaven. Quan vaig haver de triar carrera, estiguí dubtant entre fer exactes o fer enginyeria però a la fi em vaig decidir per la enginyeria que contenia les dues coses que més m’agradaven.

4. Has trobat alguna dificultat a l ́hora de trobar treball per ser dona?

  • A l’educació no he trobat cap problema, de fet hi han més dones que homes treballant a educació. Però quan vaig estar fent entrevistes de treball per a altres llocs, com a enginyera, si que vaig trobar més dificultats, en alguna entrevista em preguntaren si volia tindre fills, o en una altra, en la que jo ja tenia un fill, em van preguntar si anava a ser capaç d’anar a treballar si el meu fill estava malalt.

5. Relacionat amb els estudis o l’àmbit laboral, has sentit algú tipus de discriminació ?

  • No, mai he sigut discriminada als estudis, si que es de veres que quan era a la Universitat, érem molt poques xiques estudiant, sobretot a la tècnica d’industrials on hi havia molta gent que ja estava treballant i que venia de FP i sobretot eren homes, nosaltres seriem unes 6 o 7 xiques.

6. I que opines del concepte del sostre de cristall?

  • Jo crec que si que hi ha un sostre de cristall, sobretot en feines tècniques que no siguen relacionades amb coses acadèmiques, no tota la societat està preparada per a assumir que les dones puguin tenir càrrecs i siguin mares, i si ad més parlem del sector tecnològic encara més, hi ha molts estereotips amb la tecnologia i les dones.

7. Has participat en algún projecte que destacaries o que ha sigut important?

  • Des de fa 7 anys que participe a un concurs de STEM amb l’alumnat de tercer i quart de la ESO. El concurs s'anomena 'First Lego League' i consisteix en una competició de robòtica, en la que han de dissenyar un robot que supere unes determinades proves, una investigació científica que té com a finalitat millorar la societat i que cada any és diferent i tot això potenciant el treball en equip i la cooperació. Els dos primers anys ho feia a horari extraescolar, els alumnes interessats es quedaven dues o tres hores a la setmana després de classe per a preparar el concurs, però ara ho he implantat com assignatura optativa de tercer i quart de la ESO de tecnologia dintre del primer trimestre, d’aquesta manera faig que tots els alumnes participen i així poden conèixer la robòtica, la programació, el procés d’investigació científica,etc. És molt interessant i ho passen molt bé.

8. Has rebut qualsevol reconeixement debut al teu treball?

  • Al curs 2017/2018 em van concedir el premi d’Innovació educativa de la Caixa Rural de Torrent pel projecte anomenat “Robótica y Ciencia unidas en el aula de Tecnología”, en el que vaig presentar el projecte que faig a tercer i quart que he comentat abans.

6. Redes sociales

Twiter: @etronchoni

Instagram: @etronchoni