2023 Terug na corona en oorlog

Eribericht 1

Aankomst in Eritrea

Door corona en oorlog in Tigre (Ethiopië) zijn we drie en een half jaar niet in Eritrea geweest. Onze aankomst was ingewikkeld. Het vliegtuig in Amsterdam vertrok anderhalf uur te laat en de aansluiting naar Eritrea een uur te vroeg. In plaats van rondhangen op het vliegveld vertrokken we zodra we het vliegtuig binnen kwamen. Ruimte genoeg: in totaal 35 passagiers. Bij aankomst bleek onze bagage zoek. Twee dagen later konden we de koffers ophalen. In het hotel was alleen 's nachts  elektriciteit. Oplossing: een generator die een enorme herrie maakte en alles in een verstikkende wolk van uitlaatgassen zette. Inmiddels slapen we elders.

Opvallend is de aanwezigheid van massa's vluchtelingen uit Soedan. Duidelijk herkenbaar aan hun kleding, lange slanke gewaden, veelal wit, maar ook bruin. Veel jonge mannen en enkele zwaar gesluierde vrouwen. Degenen die Eritrea hebben bereikt zijn behoorlijk welvarend. Alle hotels zijn vol en we hebben nog geen bedelende Soedanees gezien. We horen dat de meesten doorreizen naar Saoedi Arabië, maar er zijn er hier nog heel veel.

Officieel is het nu het droge seizoen. Tot nu toe hebben we elke dag donderbuien gehad. Hele straten stonden blank. Erg slecht voor de groei van de gewassen. Eerst te weinig water om te groeien en nu te veel om te oogsten.
 

Aan het werk

Maar, we zijn niet op vakantie, we zijn aan het werk voor de stichting en dat gaat voorspoedig.  We hebben veel overleg gehad met de zusters die de projecten uitvoeren. Iedereen is dankbaar. Het blijkt dat sinds corona slechts één dame uit Italië langs is geweest om wat hulp te bieden.
De zusters zijn verschrikkelijk blij dat wij hen door alle jaren heen zijn blijven steunen.
Helaas is het bijna onmogelijk om Asmara te verlaten en op locatie te kijken. Alleen met een peperdure taxi is het toegestaan. Mensen komen nu naar ons toe. Vervelend, maar het is niet anders.

Naar de zusters
Nu eerst dinsdag. We zijn uitgenodigd door een groep zusters die zich bezighoudt met maatschappelijk werk. Ze wonen samen in een huis dat in de dertiger jaren is gebouwd door een rijke Italiaan. Mooie modernistische architectuur.

We krijgen een bijzondere onthaal. Eten, koffieceremonie en veel gepraat. Zij zijn de 'grootverbruikers' van de spullen die we opsturen in de bekende blauwe vaten. Kinderkleding, handdoeken, speelgoed, school- en sportspullen en nog veel meer.
Bijzonder is dat zij ook zorgen voor de patiënten van de psychiatrische inrichting waar we in 2019 voor alle patiënten nieuwe matrassen kochten. Hier leefden de patiënten in mensonwaardige toestanden. Vervuild, in vodden gekleed en slecht gevoed.
Onze actie had een onverwacht vervolg. Toen breder bekend werd wat er was gebeurd, realiseerden mensen in de omgeving zich wat er zich binnen de muren van het gebouw allemaal afspeelde. Zij organiseerden zich in een comité, dat regelmatig zorgt voor het schoonmaken van de inrichting en het wassen en kleden van de patiënten. Ook verschillende parochies hebben zich aangesloten. De leefomstandigheden zijn enorm vooruit gegaan. Stiekem zijn we toch een beetje trots op onze rol hierbij.

Jurken en sjaals

Woensdagochtend zijn we uitgenodigd door een van de maatschappelijk werksters om er bij te zijn  als de traditionele jurken en sjaals worden geschonken aan enkele arme vrouwen . Het werd een emotionele gebeurtenis. Een oude vrouw bleef huilend Jonne omhelzen.

De jurken zijn een cadeau van Haarlemse Eritrese vrouwen. De priester heeft hiervoor een oproep gedaan in de Orthodoxe kerk.

Solarsysteem

Inmiddels is opdracht gegeven voor de aanleg van een solarsysteem op het community center in de plaats Halhal. Dit wordt betaald uit een donatie van de Stichting ISEE uit Urk. Met hun hulp gaat er nog meer gebeuren in hetzelfde centrum.

Ons staat nog een drukke week te wachten. Volgende week vrijdag vliegen we terug naar Nederland.

Jonne Misset en Albert Laterveer

1 november 2023

Eribericht 2

We zijn inmiddels in onze tweede en laatste week in Eritrea gekomen. We hebben het razend druk. Nu zien we al dat we niet iedereen kunnen bezoeken. We plannen nu een ochtend voor ons zelf met inkopen op de markt en een relaxt kopje macchiato in een koffiehuis of op een terrasje.

Bezoekers

Omdat we niet kunnen reizen komen de mensen uit onze projecten naar ons toe. Zo kwamen twee zusters langs, een uit Afabet en een uit Keren.
In Afabet hebben we dit jaar en vorig jaar grote bedragen geïnvesteerd. Een jongerencentrum kreeg inventaris en een aantal computers. Omdat er geen elektriciteit meer is, hebben we een solarsysteem gefinancierd, zodat ze licht hebben en de computers kunnen werken. We hebben in hetzelfde gebouw de inventaris van een handwerk opleiding betaald. Tien naaimachines en allerlei materialen. Ook deze opleiding gebruikt de elektriciteit.

Om ons te bedanken reisde ze een dag lang naar Asmara. Als cadeau gaf ze ons een beddensprei met kussenslopen, machinaal geborduurd in de opleiding. De volgende ochtend vroeg ging ze weer terug.
De zuster uit Keren liet foto's en video's zien van de kookschool die we een paar jaar geleden hebben betaald uit een donatie van kringloopwinkel KOOK uit Alkmaar. De school functioneert nog prima. Op dit moment zijn er 24 leerlingen. Ze leren wat gezond eten is en ze kunnen geld verdienen met bijvoorbeeld het verkopen van koekjes of werken in een bakkerij.

HIV moeders

Een belangrijk project voor ons is de financiering van babymelkpoeder voor moeders die zijn besmet met het HIV-virus. Uit de stad Dekemhare kwamen twee zusters met drie vrouwen met hun baby's om ons te bedanken. Een autorit van zo'n twee uur.

Omdat HIV zich in het bloed nestelt, kan een besmette vrouw een gezond kind krijgen. Ze hebben immers ook vóór de geboorte een gescheiden bloedsomloop. Met borstvoeding is de kans op besmetting alsnog levensgroot. Voeding met de zuigfles is dus levensreddend.
We zagen een moeder toch de borst geven. De moeder was niet besmet, maar kon wegens ondervoeding nauwelijks melk produceren. Het kindje was in de kritieke fase van ondervoeding beland. De zusters hebben met speciale voeding voor ondervoede kinderen het leven kunnen redden. Nu is ze opgenomen in het HIV-programma, en ziet de baby er weer goed uit.
Zo zie je dat in de praktijk dingen toch een andere wending krijgen dan je verwacht. Zo'n uitbreiding van het programma vinden we alleen maar goed. Het gaat immers niet om ons programma, maar om de baby's.

Naaimachines

Nog een snelle actie: In het stadje Enda Gergisgh zou een cursus naaien starten. Docent en gebouw waren aanwezig. Naaimachines niet. Geen geld. Wij hadden wel geld mee. 

Vandaag kwamen de zusters uit de stad, ze kochten op de markt goede tweedehandse machines en lappen stof. Volgende week beginnen de lessen.

Andere projecten
Onze komst was al maanden bekend. De mensen van ver weg gelegen projecten hebben foto's en video's gestuurd. Ontroerend. Tijdens Covid werd er honger geleden. We financierden flink in noodhulp. Nu kregen we de foto's. Een beeld zegt toch meer dan duizend woorden. Hetzelfde gold voor foto's van vluchtelingen uit het oorlogsgebied in Tigre. We spraken een zuster die zei dat ze wanhopig waren door de stroom vluchtelingen en het gebrek aan hulpgoederen. Onze hulp redde veel mensen. Ook de kleding en andere spullen die we opsturen in de blauwe vaten werden direct gebruikt om de mensen op te vangen. 

Voetbalvereniging Alliance '22 uit Haarlem stelde voetbalkleding ter beschikking. Wij namen voor één team de spullen mee. Op woensdag gaven we alles mee naar Dekemhare. Dinsdag kregen we een usb-stick met foto's en een video van de eerste wedstrijd in de shirts.

Tot slot

We zaten aan tafel te praten over verschillende manieren van koken. En toen kwam uiteraard de vraag wat we in Nederland eten. Afgelopen zaterdag konden we het in de praktijk laten zien: voor zo'n 20 mensen hebben we hutspot met klapstuk gekookt. Grote verbazing dat het vlees uren moest trekken om er lekkere jus van te kunnen maken. Waar we geen rekening mee hadden gehouden, is dat op grote hoogte het kookpunt van water lager ligt. In Asmara, 2300 meter boven zeeniveau is dat even boven de 90 graden. Om de aardappelen nét gaar te krijgen moesten ze bijna een uur koken. Al met al was het een succes.

Nu de laatste zaken afhandelen en nieuwe projecten formuleren en dan naar huis. Lekker een warme douche!!

 

Jonne Misset en Albert Laterveer

8 november 2023