Material complementari

Where are the women? (Google Arts & Culture)

"Amistats"

En un context difícil (quan no ho ha estat, de fet?) per a les dones artistes, sempre penso en com l'amistat entre elles devia ser tan important i fonamental. Compartir des de l'escolta i la complicitat de viure i veure el món des d'un lloc molt proper, de vegades i segons les èpoques a la "contra" d'un sistema que amb prou feines et tolerava però que si ho feia, et volia sempre al marge, si no era per complir amb alguna "qüota" d'interès. La setmana passada mencionava l'activitat espirita de Hilma af Klint i les seves quatre amigues de la mateixa Acadèmia de Belles arts, però també penso en Paula Modersohn-Becker i Clara Westhoff compartint temporada a París o amistats femenines que esdevingueren relacions de parella. Però sovint també podia tractar-se, simplement, de dones vivint juntes, sostenint-se juntes, sense que ens hagi d'importar gaire la precisa naturalesa del vincle. Com les beguines a la baixa edat mitjana, com les "bostonianes" del segle XIX. En qualsevol cas i malgrat la llista seria infinita, m'agrada especialment quan aquesta amistat queda segellada per l'expressió artística sota la forma de retratar-se una a l'altra. Per exemple, el retrat que Anna Krumpkle li va fer a Rosa Bonheur: es va fer passar per traductora d'un venedor de cavalls per poder conèixer la gran pintora animalista i poc després ja vivien plegades a la casa que Rosa tenia a Thomery, prop de Fontainebleau. També m'agrada el retrat que Annie Swynnerton va fer de la seva companya i pintora Susan Isabel Dacre, intitulat "A mon amie", però aquí he canviat aquest retrat pel que Annie li va fer a la sufragista britànica i gran amiga seva, Millicent Fawcett, que té veritat i molta força. Però un dels meus retrats preferits és el que la pintora danesa Bertha Wegmann li va fer a la sueca Jeanna Bauck. Per proper, vital, lluminós... . Jeanna Bauck també va retratar Wegmann, però treballant al seu taller, on se la veu d'esquena i realitzant precisament un retrat, no pas a una dona sino a un home. Finalment, tot plegat em recorda també perquè Elisabeth Vigée Lebrun es convertí en la pintora preferida de Maria Antonieta: perquè van fer-se amigues i confidents. Cap pintor de la cort hauria retratat la Reina en una indumentària tan informal com el vestit de roba fina i quasi transparent (organdí) i el barret de palla, com si hagués estat retratada en un dels seus recers íntims a l'"Hameau" proper al Petit Trianon, on jugava a fer de camperola (cosa molt pròpia de l'aristocràcia de l'època) per allunyar-se dels rigors de la cort. Maria Antonieta fou executada per la Revolució i la pintora va fugir a l'exili, del que ens en resten els seus meravellosos "Souvenirs", en els quals hi evoca sovint (i amb un afecte commovedor) el record de la seva amiga. (M.G.)

Rosa Bonheur d'Anna Krumpkle

Millicent Fawcett d'Anni Swynnerton

Jeanna Bauck de Bertha Wegmann

 Bertha Wegmann al taller de Jeanna Bauck

Maria Antonieta d'Elisabeth Vigée Lebrun

Maria Antonieta d'Elisabeth Vigée Lebrun

Els "veritables" referents dels inicis de l'art contemporani?

Com a professor, des de sempre, per parlar de l’art contemporani i els seus inicis (principalment el segle XX) dos dels grans referents han estat Marcel Duchamp i Vassili Kandinski. Un, per la importància dels ready-made i els objectes ja fets i descontextualitzats, i l’altre, per l’aparició de l’abstracció, o millor dit, el fet de deixar de banda la no-figuració i tenir clar que l’art no sempre ha de ser narratiu i descriptiu. Aquest curs, i ja abans alguna pinzellada havia fet, hauré de fer referència, no cal dir-ho, a dues de les precursores de l’abstracció, Georgiana Houghton i Hilma af Klint. Sembla que ambdues treballaren això de l’abstracció a finals del segle XIX i principis del XX, abans que Kandinski. I per l’altre costat, caldrà parlar d’Elsa von Freytag-Loringhoven, qui fou la instigadora de la famosa  “Font”, idea robada per Duchamp? En resum, foren elles abans que ells? Ens cal repensar la història de l’art? Cal una nova mirada més centrada en perspectiva de gènere, no pas perquè “toqui” sinó perquè és de justícia? 

Nines

Rosa Bonheur, s. XIX

Frida Kahlo, s. XX

Rosalía, s. XXI

Dones artistes al Museu de Montserrat

Per reflexionar

Llibres sobre Història de l'Art

Historia del Arte sin hombres.

“Este libro se inspira en el título de la llamada “biblia” introductoria a la historia del arte, “La historia del arte”, de E.H. Gombrich. Es un libro maravilloso, pero tiene un defecto: su primera edición (1950) no incluía ninguna mujer artista, y la decimosexta edición tan solo incluye una.” 

(página 11, Katy Hessel dixit) 


Dieciséis años más tarde de su primera publicación, el editor del libro pide a Gombrich que complete el siglo XX y decide incluir a la expresionista alemana Käthe Kollwitz, como única mujer artista meritoria de formar parte de su historia. Cuando se le preguntó a qué se debía la ausencia de mujeres artistas en su libro, contestó que no consideraba que hubiese ninguna mujer creadora que hubiera contribuido a los progresos de la historia del arte.

Cites, reflexions, comentaris

Del llibre de Lola Anglada “Memòries”:

“Totes les converses el portaven a recordar la seva muller, Laura Radenez, aquella dama, gran senyora, intel·ligent i generosa, que va saber comprendre'l i ajudar-lo en el seu art. Era parisenca, afeccionada a les arts, sobretot a la música, per bé que deixà de dedicar-s'hi en maridar-se, amb el propòsit d'ajudar el seu marit artista. «La dona intel·ligent ajuda, no crea -deia Apel·les Mestres-. La meva muller fou una dama superior, model perfecte com totes aquelles mullers i companyes d'homes cèlebres; sense l'ajut moral d'elles, molts talents i molts genis haurien passat desapercebuts.”

"Recorda el cas de Manolita Piña (muller de Torres Garcia) de la que se'n diu que un pintor amic del seu marit li va dir que la dona d'un pintor reconegut no havia de pintar, perquè si ho feia millor, el deixaria en evidència, i si ho feia pitjor, l'avergonyiria... ."

Dones vs homes

Mirada masculina o femenina?

Francesco Furini, Pintura i Poesia, 1626.

Hans Makart, Els 5 sentits.

Les primeres dones artistes?

Altres