Proiect co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 Axa Prioritară 6: „Educație și competențe”.POCU/73/6/6/105299Titlu proiect: Dezvoltarea și implementarea de instrumente motivaționale și didactice inovatoare pentru școala sibiană incluzivăCod SMIS proiect: 105299 Beneficiar: Universitatea “Lucian Blaga” din SibiuPartener: Inspectoratul Școlar Județean Sibiu

Comunicat de presă

Sibiu, 07 februarie 2019


EDUCAȚIE INCLUZIVĂ PENTRU MANAGERII ȘCOLARI


Una din activitățile de formare realizate în cadrul Proiectului POCU/73/6/6/105299, „Dezvoltarea și implementarea de instrumente motivaționale și didactice inovatoare pentru școala sibiană incluzivă”, vizează dezvoltarea capacității instituționale a echipelor manageriale din școlile țintă, în scopul asigurării sustenabilității intervențiilor de creștere a calității în educație. Această activitate cuprinde două subactivități a) designul, proiectarea și dezvoltarea unui program de formare pentru echipele manageriale la nivelul școlilor asociate și b) furnizarea programului de formare „Elemente de educație incluzivă pentru managerii școlari” destinat membrilor echipelor manageriale de la școlile asociate.

„Potrivit acestui design de formare, în perioada decembrie 2018 - februarie 2019 se desfășoară programul de formare la care participă membrii echipelor manageriale din școlile incluse în proiect. Temele abordare în cadrul acestui program de formare precum și strategiile de formare utilizate au ca scop prevenirea abandonului școlar, cu accent pe identificarea timpurie a riscurilor de abandon școlar și a copiilor în situații de risc, gestionarea riscurilor de abandon școlar prin planul de dezvoltare instituțional al școlii, sprijin pentru interacțiuni pozitive cu părinții în vederea dezvoltării parteneriatului școală-părinți, identificarea și atragerea resurselor suplimentare necesare școlii pentru obținerea unor rezultate școlare mai bune, monitorizarea și evaluarea indicatorilor de progres și incluziune educațională a copiilor, facilitarea formării continue adecvate nevoii reale de formare a profesorilor și personalului de sprijin, mobilizarea rețelelor comunitare pentru prevenirea absenteismului și abandonului școlar, implicarea comunității în viața școlii și orice alt domeniu care asigură creșterea competențelor echipelor manageriale de a preveni și reduce abandonul școlar”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Mara, managerul proiectului.

De asemenea, doamna inspector școlar, prof. Anca Voineag, care ocupă funcția de responsabil formare din partea Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, partener în proiect alături de beneficiar, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a menționat că “Participanții la acest program de formare au dobândit competențe privind elaborarea de proiecte educaționale cu surse de finanțare naționale și europene (POCU, POC, PO AD, Erasmus+), ceea ce le va permite crearea de parteneriate și accesarea unor finanțări care să aducă valoare adăugată mediului educațional din unitatea de învățământ. Participanții la curs au fost instruiți să elaboreze și planul de de-segregare la nivel de unitate școlară și să îl implementeze și monitorizeze în mod adecvat”.

Date de contact:

Manager de proiect: Prof. univ. dr. Daniel MARA

e-mail: daniel.mara@ulbsibiu.ro

tel.: 0722.455.513

Link-uri externe:

http://www.turnulsfatului.ro/2019/02/07/educatie-incluziva-pentru-managerii-scolari/

https://sites.google.com/ulbsibiu.ro/diimdissi/noutati/comunicate/07-02-2019