2. El circuit elèctric

1. Sistemes elèctrics

Un sistema eèctric és el conjunt d'elements pasius i actius , que funcionant conjuntament realitzen una aplicació elèctrica.

En podem distinguir 4 tipus:

1. Sistemes elèctrics de potència: Estan formats per la generació, el trasnport, la distribució i el consum d'energia

2. Sistemes de control: Utilitzen senyals elèctrics per regular el funcionament dels sistemes de potència i de tota mena de processos automàtics, i actuen sobre magnituds com ara la temperatura, el temps, la llum, pa pressió...

3. Sistemes de comunicació: Utilitzen els senyals elèctrics per captar, enviar i distribuir informació. S'apliquen a la radio, televisió, internet...

4. Sistemes de computació: Utilitzen els senyals elèctrics per fprocessar la informació i fer càlculs numèrics.

2. Magnituds elèctriques

QUANTITAT D'ELECTRICITAT: És el nombre de càrregues elèctriques que passen a través d'un circuit. La seva unitat és el Coulomb (C)

INTENSITAT

I=Q/t

VOLTATGE

V=W/Q

RESISTÈNCIA ELÈCTRICA

És la dificultat que el circuit presenta al pas del corrent elèctric. La seva unitat el l' Ohm

CONDUCTÀNCIA

Representa la facilitat que el circuit ofereix al pas del corrent. És l'invers de la resistència. La seva unitat és el Siemens (S)

LLEI DE OHM

TREBALL ELÈCTRIC

És l'energia que s'utilitza per desplaçar les càrregues elèctriques Q en un circuit de ddp V. La seva unitat és el Joule (J)

POTÈNCIA ELÈCTRICA

És el treball elèctric desenvolupat per unitat de temps. La seva unitat de mesura és el watt.

3. Efèctes tèrmics del corrent elèctric. Llei de Joule

Els electrons, en el seu desplaçament a través dels materials conductors, xoquen amb els àtoms que troben en el seu camí í part de la seva energia cinètica es transforma en energía térmica.

Per això els materials conductors recorreguts per un corrent s'escalfen i augmenten de temperatura. Aquest fenomen, que en definitiva és la transformació de l'energia eléctrica en energia térmica, es coneix amb el nom d'efecte Joule, en honor al fistic anglès James Prescott Joule.

Si Q és la càrrega que circula pel circuit en un temps t i V és la diferència de potencial entre els punts A i B, l’energia dissipada en la resistència R serà:

Si volem calcular la potència dissipada per l’efecte Joule: ;

Circuits de Corrent Continu 1

PER APROFUNDIR EN CONCEPTES:

Inducció electromagnètica i efecte Joule