6. Centrals solars

1. L'energia del Sol

El Sol és una esfera gasosa formada, fonamentalment, per heli, hidrogen i carboni. La seva massa és 330.000 vegades la massa de la Terra i s'estima que la seva edat és d'uns 6.000 milions d'anys.

El Sol es comporta com un reactor nuclear que transforma l'energia nuclear en energia de radiació, energia que arriba a la Terra. No obstant això, no tota l'energia que es produeix al Sol arriba a la superfície terrestre. En travessar l'atmosfera, la radiació perd intensitat a causa de l'absorció, la difusió i la reflexió per acció de: gasos, vapor d'aigua i partícules en suspensió de l'atmosfera.

Així, la radiació que la terra rep del Sol es pot dividir en:

  • Radiació directa: és la que travessa l'atmosfera sense patir cap canvi en la seva direcció.

  • Radiació dispersa o difusa: és la que rebem després dels fenòmens de reflexió i difusió.

Podríem dir que a la Terra arriba una gran quantitat d'energia solar en forma de radiacions. Per això, l'energia solar és un recurs energètic important a tenir en compte.

2. Aprofitament de l'energia solar

Actualment , hi ha dues vies principals d'aprofitament de l'energia solar :

1. Energia solar tèrmica

L'aprofitament de l'energia solar tèrmica consisteix a usar la radiació del Sol per escalfar un fluid que, en funció de la seva temperatura , s'utilitza per produir aigua calenta , vapor o energia elèctrica .

Els sistemes per aprofitar l'energia solar per la via tèrmica es poden dividir en tres grups :

  • Sistemes a baixa temperatura . L'escalfament de l'aigua es produeix per sota del seu punt d'ebullició , és a dir , 100 º C. La major part dels equips basats en aquesta tecnologia s'apliquen en la producció d'aigua calenta sanitària i climatització.

  • Sistemes a mitja temperatura . S'utilitzen en aquestes aplicacions que necessiten temperatures entre 100 i 300 º C per a calefacció , proporcionant calor en processos industrials , subministrament de vapor , etc .

  • Sistemes a alta temperatura . S'utilitzen en aplicacions que necessiten temperatures superiors a 250 o 300 º C com , per exemple, per produir vapor o per a la generació d'energia elèctrica en centrals termosolars .

2.Energia solar fotovoltaica

L'energia solar fotovoltaica s'aprofita transformant directament en electricitat mitjançant l'efecte fotovoltaic . Aquesta transformació es porta a terme mitjançant cèl · lules fotovoltaiques .

L'efecte fotovoltaic és un fenomen físic que consisteix en la conversió de l'energia lluminosa en energia elèctrica. L'energia de radiació (fotons) que incideix sobre una estructura heterogènia de material (cèl · lula fotovoltaica) és absorbida per electrons de les capes més externes dels àtoms que formen aquest material, això crea un corrent elèctric interior d'una tensió determinada.

Les cèl · lules es connecten en sèrie per formar un mòdul fotovoltaic.

ENERGIA SOLAR

http://www.consumer.es/web/es/medio_ambiente/energia_y_ciencia/2005/04/28/141558.php

CENTRALS HELIOTERMODINÀMIQUES

http://www.consumer.es/web/es/medio_ambiente/energia_y_ciencia/2007/02/18/159944.php

Sales para almacenar energia renovable

3. Limitacions d'aquesta tecnologia

Limitacions de les centrals termosolars

El desenvolupament d'aquest tipus de centrals fa front a diverses limitacions:

  • Econòmiques: els seus costos d'explotació són encara molt alts, per això no són competitives davant d'un altre tipus de centrals.

  • Tecnològiques: encara s'han de realitzar moltes millores per augmentar l'eficiència dels sistemes de concentració i emmagatzematge.

  • Estacionalitat: cal fer front a la variabilitat de la radiació solar i les incerteses meteorològiques.

Limitacions dels parcs fotovoltaics

Les tecnologies disponibles s'han d'optimitzar perquè l'eficiència de les cèl · lules fotovoltaiques pugui millorar fins a arribar a xifres de l'ordre del 18-20%.

Espanya és un país pioner en desenvolupament d'aquesta tecnologia i es faciliten ajudes econòmiques a aquest tipus de producció elèctrica.

4. Impacte sobre el medi ambient de les centrals solars

Des del punt de vista mediambiental, la producció d'electricitat a partir d'aquest tipus de sistemes té grans avantatges:

  1. No genera cap tipus d'emissions atmosfèriques.

  2. No produeix fluents líquids.

  3. Evita l'ús de combustibles fòssils.

Malgrat això, les grans centrals termosolars poden generar un gran impacte sobre el paisatge i necessiten grans superfícies per posar els miralls direccionals.

Cal esmentar també que un cop han acabat la seva vida útil, les plaques fotovoltaiques deixen residus que s'han de tractar específicament.