The King's Speech

Als een koning stottert, levert dat een bejubelde film op over vriendschap, wilskracht en de strijd tegen vooroordelen, getuige The King’s Speech met zijn twaalf oscarnominaties.

Gewone stervelingen die stotteren, moeten solliciteren en gaan werken.

De inspanning die ze daarvoor moeten leveren, is vaak niet minder heroïsch.

Kijk ook hier >>> THE USE OF SPEECH ACTS FOR GIVING MOTIVATION IN THE KING’S STUTTERING THERAPY IN THE “THE KING’S SPEECH” MOVIE

THE KING’S SPEECH TOONT DE WAARDE VAN MODERNE STOTTERTHERAPIE

Stotteren is een complexe stoornis.

Bron: NVLF Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie

De met 12 Oscars genomineerde The King’s Speech maakt de discussie over stotteren los. Aan het einde van de film is een goede speech te zien die met kunst en vliegwerk wordt ‘gedirigeerd’ door de therapeut Lionel Logue. De kijker vraagt zich dan ook terecht af: 'en hoe nu verder' - 'zou koning George VI van Engeland er helemaal vanaf komen'? De werking van een persoonlijke aanpak in The King’s Speech is overtuigend. Het laat een onmisbaar onderdeel zien van de moderne stottertherapie.

Het spookbeeld van de zo treffend in beeld gebrachte angstmomenten versterkt het beeld dat stotteren een rampzalige stoornis is. Stotteren bij volwassenen is inderdaad in de meeste gevallen een zeer complex probleem, dat zich per persoon anders kan uiten. Het actualiteitenprogramma De Wereld Draait Door van 17 februari toonde de ’one size fits all’ therapie van de middenrifademhaling, die alles oplost. De film maakt echter duidelijk dat stotteren een complexe stoornis is.

Hoe zou George VI anno 2011 behandeld worden?

Vooropgesteld: anno 2011 wordt ernstig stotteren vaak voorkomen door goede preventieve aanpak door de logopedist, vanaf de eerste verschijnselen. Nederland beschikt over een netwerk van stottertherapeuten, dit zijn gespecialiseerde logopedisten. Een stottertherapeut maakt bij elke persoon een inventarisatie van specifieke symptomen, waarna een maatwerk behandelplan wordt opgesteld, bestaande uit diverse methoden die wetenschappelijk zijn onderbouwd.

Gecombineerde aanpak

Meestal is iemand die stottert goed geholpen met een combinatie van spreektechnieken en de behandeling van vaak stevig verankerde psychologische belemmeringen. In een persoonlijke aanpak moet meestal eerst de stotterangst worden overwonnen. Durven spreken, ook al is het spreken niet perfect, zoals koning George VI in de film, waarna spreektechnieken meer kans krijgen. Lastige situaties komen dan geleidelijk in beeld: zonder angst durven telefoneren, een spreekbeurt of presentatie houden, een zakelijk gesprek voeren met een klant, een pleidooi houden als jurist, een team van medewerkers aansturen.

Elke stoornis kent in de behandeling z’n grenzen. Niet voor elke stotterende spreker is geheel vloeiend spreken een haalbaar doel. Voor velen kan het een hanteerbaar probleem worden, nauwelijks opvallend of storend voor de luisteraar. Denk aan de spraak van Herman Finkers, Erben Wennemars, Ben van der Burg of de presentator van het vroegere programma RUR Jan Lenferink. Miss Montreal trekt zich er niets van aan en stottert gewoon door.

Alternatieven

Stotteren is ook een markt voor veel goedbedoelende ‘alternatieve’ therapeuten. Die beloven dat iedereen onder alle omstandigheden geheel vloeiend kan leren spreken, vaak met de toevoeging ‘Als het niet lukt ligt het aan jou’. Het kunstmatig toepassen van allerlei technieken lukt vaak even, maar beklijft zelden, waarna de wanhoop vaak opnieuw toeslaat. ‘Omdat de klant erom vraagt’ worden een aantal van deze methodes zelfs vergoed door de Zorgverzekeraars. Bron: NVLF Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie

Reactie:

Helaas is anno 2011 nog niet goed in beeld gebracht welke therapeut of welke methode de voorkeur verdient. Er zijn geen betrouwbare onderzoek-resultaten voorhanden die de kwaliteit en de (duurzame) effectiviteit van de gangbare stottertherapieën objectief in beeld brengen.

Uit vergelijkingsonderzoeken bij psychotherapie komt wel steeds naar voren dat de relatie tussen behandelaar en cliënt een belangrijke factor is voor een positief resultaat en het blijkt dat daarbij de gebruikte methode niet een prominente rol speelt.(Zie daarvoor het Dodo-effect)

In de film The King's Speech wordt dit goed in beeld gebracht. De therapeut verlangt een gelijkwaardige verhouding met zijn cliënt, anders kan hij niet werken. Het resultaat hangt af van de wijze waarop de Koning zelf zijn probleem aanpakt en zijn nieuwe spreekgedrag intraint. De therapeut bemoedigt hem daarbij slechts.

(Ik ben van mening dat een therapeut alleen maar goed kan werken als hij - figuurlijk gezien - zijn witte jas uittrekt en zijn cliënt als gelijkwaardig medemens beschouwt waarmee hij een gemeenschappelijke klus te klaren heeft.)

In de logopedie-opleiding wordt maar gedurende een bescheiden aantal uren aandacht aan stotteren besteed. Daarnaast worden er wel bijscholings-cursussen van enkele dagen gegeven, maar de "logopedist om de hoek" heeft doorgaans te weinig vaardigheden in huis om mensen met stotteren goed te helpen. Het doorverwijzen naar een collega met meer expertise zou dan gewenst zijn, (maar dat gebeurt helaas niet in veel gevallen). Er zijn namelijk logopedisten die wél zich grondig in het stotteren hebben verdiept en die veel ervaring hebben opgedaan.

Ook bij de alternatieve therapeuten (die vaak zelf stotterden) zijn er die kwaliteit leveren, maar anderen beloven te veel en leggen de "schuld" van het mislukken van een therapie ten onrechte bij de cliënt - en niet bij hun eigen aanpak of hun methode.

Het geven van een goed advies aan mensen die stotteren en aan ouders van stotterende kinderen is niet makkelijk. U zal uw eigen (kwaliteits-)onderzoek moeten doen.

Adrie van der Horst

Lees ook:

Wat kan je doen als je stottert?

"De beste stotterherapie"

Schrijver David Seidler stotterde als kind en door deze ervaring was hij geïnteresseerd in het stotterprobleem. Toen hij las dat koning George VI van Engeland ook zo stotterde en het had overwonnen, besloot hij onderzoek te doen naar deze koning en naar de behandeling die hem had geholpen. Al in de jaren '80 begon hij met dit onderzoek en kwam zelfs in contact met Valentine, de zoon van Lionel Logue, die best met hem wilde praten over het werk van zijn vader. Maar alleen als de Koningin-moeder toestemming gaf. Zij vroeg Seidler om dit niet verder te onderzoeken tijdens haar leven en daar hield hij zich aan. Toen zij in 2002 overleed, heeft Seidler zijn onderzoek weer opgepakt. Hij kreeg veel informatie over koning George VI en Logue. De behandeling van Logue was in die tijd zeer onorthodox. Seidler besloot in zijn script zich vooral te focussen op de relatie tussen de twee mannen. Logue gebruikte namelijk een behandeling waarin zowel mechanische oefeningen werden gebruikt als ook therapeutische gesprekken. Door deze persoonlijke benadering raakten de mannen bevriend en bleven dat ook voor de rest van hun leven. Lees verder: http://dvd.nl/recensies/4548/kings-speech-the/blu-ray/

Zeldzame beelden met geluid van Koning George VI met spreken en stotteren in het openbaar.

Als een koning stottert, levert dat een bejubelde film op over vriendschap, wilskracht en de strijd tegen vooroordelen, getuige The King’s Speech met zijn twaalf oscarnominaties. Gewone stervelingen die stotteren, moeten solliciteren en gaan werken. De inspanning die ze daarvoor moeten leveren, is vaak niet minder heroïsch.

‘Stotteraar is niet langer dorpsgek’>>>

Stotteren? Praten helpt >>>

Kunst was uitweg voor stotterende Arno >>>

...Logopedist en ex-stotteraar Gert Reunes beantwoordt enkele vragen >>>

Unravelling the mystery of faltering speech >>>

Goud voor de Koning? >>>

THE USE OF SPEECH ACTS FOR GIVING MOTIVATION IN THE KING’S STUTTERING THERAPY IN THE “THE KING’S SPEECH” MOVIE >>>

Blocks on Bertie’s Stutter Utterances in The King’s Speech Movie >>>

The King’s Speech as Mind Body Syndrome: Finding your voice and reclaiming your life https://www.unlearnyourpain.com/blog/mbs-blog-31-the-king%E2%80%99s-speech-as-mind-body-syndrome-finding-your-voice-and-reclaiming-your-life/?fbclid=IwAR1-WESk0frCI1jJ-5H02E7EgltEBSpBlWZ22kA1RKRT1KOlCDTE3LBY3nw

_______________