Gara Timişul de Sus - Culmea Spinarea Calului (1 oră) - Cheile Râşnoanei - cabana Cheia (3 ore) - Râşnov (4½ ore), în Munții Postăvaru

Aurel Popescu (Bucureşti)

 

Munții Postăvaru (hartă, trasee, peșteri, sunt descriși la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-meridionali-harti-marcaje-pesteri/postavaru). Acum abordăm un parcurs uşor, posibil în orice anotimp, propunere de destindere care nu solicită efort fizic semnificativ dar oferă drum prin pădure, peisaje cu stâncării spectaculoase şi farmecul unui orăşel transilvan. Marcaj: triunghi roşu până la cabana Cheia, apoi 5,5 km pe şosea, până la Râşnov.

 

Pornim din gara Timişul de Sus, spre Braşov (nord). La ieşirea din gară, pe stânga, între pomii plantaţi lângă ultima linie de tren, un indicator turistic ne îndrumă spre stânga (vest). Intrăm pe drumul forestier de pe Valea Calului. Există o singură bifurcaţie, la care alegem calea din dreapta. După 40 minute de la gară vedem pe stânga drumului indicatorul de început al potecii care suie spre Spinarea Calului.

Poteca este clară şi bine marcată până pe culme. Urcuşul este obositor pe alocuri dar ne scoate repede (20 minute) pe Spinarea Calului. Aici găsim o băncuţă şi intersectăm banda galbenă, care parcurge în lung (nord - sud) Spinarea. Spre stânga (sud) banda galbenă conduce în 1 oră la cabana Poiana Secuilor şi în 2½ ore la Predeal. Spre dreapta (nord) banda galbenă suie la Poiana Trei Fetiţe (2 ore) şi cabana Cristianu Mare (2½ ore).

În faţa noastră se formează Valea cu Noroi. Pe versantul ei drept, cam pe curbă de nivel, se observă poteca clară (marcaj triunghi roşu) pe care o vom urma. Ne înscriem pe o culme care pierde uşor din înălţime. După 20 minute coborâm pe un torent, în stânga, atenţi să nu alunecăm. După alte 10 minute ajungem la un drum forestier. De aici, parcursul va fi în întregime pe drum forestier şi apoi carosabil; este o axă din care putem devia în funcţie de timpul avut la dispoziţie şi de interesul nostru de a cerceta mai de aproape varietatea peisajului pe care îl străbatem.

Urmăm drumul forestier spre dreapta (vest). La bifurcaţia unde o ramură a drumului pleacă spre stânga, peste un pod, noi urmăm varianta care merge înainte şi imediat dreapta, întâlnind după 5 minute un alt drum forestier. Aici cotim stânga şi mergem spre Cheile Râşnoavei. Traversăm Poiana Inului, cu peisaj excepţional spre abrupturile care cad în falduri din Muchia Cheii (la nord, vezi foto). 

Muchia Cheii, văzută dinspre staţiunea Pârâul Rece. Foto: Ică Giugiu.

Chiar înainte de Cheile Râşnoavei, observăm pe un drum care vine din stânga (sud) marcajele triunghi albastru (spre cabana Trei Brazi) şi triunghi galben (spre cabana Secuilor).

Intrăm în Cheile Râşnoavei, scurte, cu pereţi verticali, spectaculoşi. Pe pereţi sunt marcate şi numerotate trasee de alpinism. La ieşirea aval din chei munţii îşi domolesc pantele şi se depărtează de noi. Din dreapta vine un drum marcat cu punct roşu (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura63/home/carpatii-meridionali/postavaru/urcare-pe-valea-poienii-pe-la-avenul-groapa-de-aur-muntii-postavaru), semn aflat pe un copac, la 20 metri de intersecţie. Sosim la cabana Cheia după 3 ore de la startul din gara Timişul de Sus.

De aici avem 5,5 km până la Râşnov, pe şoseaua Predeal - Râşnov, care se parcurg în 1½ ore. La intrarea în Râşnov şoseaua ocoleşte localitatea prin stânga; noi intrăm în oraş şi la prima intersecţie cotim dreapta, peste un pod. În câteva minute sosim la altă intersecţie, capătul liniei de autobuz spre Braşov. De aici, dacă sunt curse şi la sfârşit de săptămână, sau din intersecţia din apropierea gării Râşnov (mai facem 20 minute până acolo), de unde putem lua autobuze şi microbuze, sosim în 20-30 minute în Braşov. Din locul unde ne lasă de obicei mijloacele auto menţionate trebuie să luăm spre gara Braşov un troleibuz. (articol din anul 2000)


vezi și

Avenul Gaura de Aur

Urcare pe Valea Poienii, pe la Avenul Gaura/ Groapa de Aur

Peşteri pe Valea Cheia, în Cheile Râşnovului/ Râşnoavei