Turnu Roșu (350 m) - Chica Pietrelor (1550 m), traseu pe versantul nordic din Munții Făgăraș / Făgărașului

Turnu Roșu (350 m) - Chica Pietrelor (1550 m), pe versantul nordic din Munții Făgărașului


Ică Giurgiu  


Traseul 16. Timp de parcurgere: 3½-4½ ore; iarna poate avea porțiuni periculoase. Marcajul cruce roșie, care pornea din localitatea Turnu Roșu (începutul lui era greu de găsit), suind pe culmea din malul stâng geografic al Văii Satului (potecă frumoasă), ajungând pe creasta principală a masivului pe Culmea Pleșei (aflată la est de Chica Pietrelor), a fost deviat.

Acum semnele pleacă din Turnu Roșu (cruce roșie, refăcut în iunie 2021) pe drumul forestier de pe Valea Satului, cale de vreo 5 km (pe Valea Caselor sunt mai multe peșteri, iată-le descrise la), apoi trec pe la mănăstirea Turnu Roșu (biserică interesantă, înaltă doar de vreo trei metri, pictată și pe exterior; imaginea 10, volumul 2). Încă 2½ ore mai sunt necesare de la mănăstire până pe creasta principală. Mai sus de mănăstire, pe la 1000 metri altitudine, se află Avenul Roșu (https://sites.google.com/site/romanianatura65/home/carpatii-meridionali/fagarasului/avenul-rosu-aproape-de-turnu-rosu-in-muntii-fagarasului). 

10   Doar vreo trei metri înălțime are biserica de la mănăstirea Turnu Roșu (traseul 16), aflată la nord de creasta principală a masivului. Foto, Ică Giurgiu.   

20   Chicile, primele înălțimi mai mari de 1500 de metri din vestul Munților Făgărașului, sunt parțial formate pe calcare sau au spre bază zone calcaroase, cu relief specific (traseul 3). Foto, Ică Giurgiu.

 

3620   Zona calcaroasă înaltă din vestul masivului, văzută de pe Chica Fedeleșului (traseul 3). Foto, Ică Giurgiu.

Harta și ghidul masivului sunt, gratuit, la.