Siculeni - cetatea Ciceului - intersecţia spre Harghita Băi - Vlăhiţa, pe la poalele Munților Harghita

Avionul pilotat de Vasile Niculescu a trecut, cel mai probabil, pe deasupra Pasului Vlăhiţa, deoarece aici Munţii Harghitei au o mică depresiune. Pasul Vlăhiţa este foarte bine vizibil de la distanţă, l-am zărit de exemplu din Munceii Năşcălatului (poza 12 de pe porţiunea Pasul Ghimeş - Siculeni). Tot prin Pasul Vlăhiţa trece şi drumul 13A de la Miercurea Ciuc spre Odorheiu Secuiesc.

1

2

Pentru a ajunge în Pasul Vlăhiţa din Siculeni am pornit de la biserica din sat, înainte de a ajunge la intersecţia din poza 6 de pe varianta Siculeni - Pârâul Segheş. Stând cu faţa spre intrarea în acea biserică ne abatem spre dreapta, pe drumul 12. După câteva sute de metri găsim nelipsitele indicatoare din lemn spre diverse obiective de aici (foto 1). Apoi trecem pe lângă un dig înalt din beton în spatele căruia curge liniştit Oltul (foto 2).

Oriunde sunt mici intersecţii cu drumuri prin sat găsim stâlpi cu indicaţii spre direcţia pe care vrem să o urmăm. Treptat, depăşim ultimele case din Siculeni şi ieşim din sat (foto 4). Drumul urmează un parcurs pitoresc, traversând o porţiune deloroasă. De pe acest drum privim spre înapoi și surprindem turnul bisericii de la care ne-am abătut pe drumul 12 iar în ultimul plan, Munţii Hăşmaş şi Piatra Singuratică (foto 5). Un traseu spre Piatra Singuratică a fost descris la. În stânga, în ultimul plan, poza 5, se vede vârful cel mai înalt din Munţii Hăşmaş, Hăşmaşul Mare, de 1792 m.

4

5

Trecem apoi de cele câteva case care formează satul Ciaracio şi mai găsim un stâlp indicator (foto 6). După mai bine de 1,5 km din Ciaracio ajungem la intersecţia cu drumul 123F, asfaltat, care se vede în poza 7. Dacă ne vom abate spre stânga vom ajunge în satul Ciceu, dacă ne abatem spre dreapta vom trece prin satul Ciba şi ajungem la drumul 13A, la 5 km de oraşul Miercurea Ciuc. Am continuat traseul pe drumul neasfaltat care se vede în dreapta în poza 7. Traversăm un pod din lemn (foto 9) după care urmează o pantă domoală. 

6

7

9

10

Spre înapoi, est, se vede în toată splendoarea ei Depresiunea Ciucului iar în ultimul plan, în poza 10 se văd Munţii Ciucului. Spre nord zărim satul Siculeni şi, în ultimul plan, Munţii Hăşmaşului (foto 11).

11

Urcăm mai departe şi la o curbă a drumului ne vom abate spre mica porţiune golaşă care se vede în poza 12. Înainte de a ne abate spre stânga, în urcuş, privim spre înapoi zărind pe o piatră marcajul punct albastru pe care îl vom urma o bună bucată de drum (foto 13). Părăsim pentru scurt timp drumul pe care ne-am înscris, pe lângă un şir de copaci care se văd pe partea stânga cum urcăm (foto 14). 

12

13

14

Suim spre un obiectiv interesant, puţin cunoscut, Cetatea Ciceului. Urcăm pe un vechi drumeag şi privim spre sud-est unde vedem oraşul Miercurea Ciuc (foto 15) iar spre nord-est zărim în depărtare Vârful Păgânului, marcat cu săgeată roşie în poza 16, pe care l-am suit pe porţiunea Pasul Ghimeş - Siculeni.

15

16

17

18

Mai urcăm puţin şi ajungem la alţi stâlpi indicatori (foto 17) de unde zărim în partea cealaltă, spre vest, antenele de pe Vârful Harghita Ciceu. Iată şi culoarul pe care am urcat până aici (foto 18). Din dreptul stâlpului din poza 17 ne abatem spre stânga, pe o potecă. 


Vom depăşi o bancă şi un indicator care spune că cetatea vizată e la câteva minute de mers. Intrăm în pădure şi nu departe poteca urcă pe un mic vârf, pe la 930 m altitudine, destul de abrupt, împădurit. Găsim imediat primele urme de ziduri (foto 19) şi şanţuri de aparare. Ne luptăm cu vegetaţia şi chiar pe vârf găsim urmele unor vechi construcţii din piatră (foto 20). Nu se cunosc prea multe date despre cetate. S-au descoperit câteva vestigii dacice prin această zonă dar cetatea a funcţionat până prin secolele XIV - XVI. 

19

20

Ca amplasare este asemănatoare cu altă cetate aflată nu departe, Cetatea Rabonbanilor, descrisă la. Din cauza denumirii este adesea confundată cu Cetatea Ciceului din judeţul Bistriţa, descrisă la.

Facem drumul în sens invers şi, când ieşim din pădure, privim spre continuarea drumului pe care l-am părăsit mai devreme din dreptul locului de unde am luat imaginea 14 (foto 22). 

22

Se văd, în Munţii Harghitei, Vârfurile Harghita Ciceu şi Csompoly pe lângă care am trecut pe traseul Siculeni - Munţii Harghitei - Vlăhiţa (poza 2 de la circuit în Munţii Harghitei). Coborâm o pantă uşoară spre drumul forestier şi când îl atingem întâlnim un stâlp din lemn cu săgeţi indicatoare (foto 23, 24). 

23

24

Acolo este şi construcţia din lemn specifică întregii zone a Munţilor Harghitei, o hartă acoperită, cu ceea ce vedem din acel loc (foto 25). Privim spre nord-est şi zărim Vârful Păgânului peste care am trecut într-o etapă anetrioară (foto 26) (vezi).

25

26

Urmăm drumul forestier spre Casa Minerului, aşa cum scrie pe una din săgeţile din poza 24, intrând treptat în pădure (foto 27). Prin aceste păduri sunt urşi!!! După câteva minute parcurse prin pădure trecem de o fostă carieră pe care o lăsăm pe dreapta cum ne deplasăm (foto 28) şi urmăm în amonte traseul marcat cu punct albastru, pe lângă albia unui mic pârâu. Marcajul apare destul de des, pe copaci sau mici stânci (foto 29).

27

28

29

31

33

Nu departe trecem pe lângă câteva case de vacanţă şi ajungem în zona numită Casa Minerului (foto 31). Şi acolo marcajul este foarte bun. Depăim casele din zonă şi imediat după ele ajungem la intersecţia din poza 33. 

Drumul pe care îl vom urma este cel care urcă ceva mai accentuat, spre stânga în poza 33. Drumul din dreapta conduce la intersecţia din poza 30 de pe traseul Siculeni - Pârâul Segheş unde este o săgeată indicatoare spre casa minerului (foto 33 de pe acel traseu).

Urcăm spre stânga, pe o serpentină strânsă şi de la câteva sute de metri mai sus privim spre zona Casei Minerului, către valea pe care am ajuns aici (foto 34). Nu departe găsim stâlpi cu săgeţi indicatoare (foto 35).

34

35

Drumul urmează curba de nivel şi pe alocuri traversează porţiuni mai golaşe de unde avem perspectivă spre Muntii Ciucului (foto 36). Foarte des întâlnim mici „oaze” locuite, în special cu case de vacanţă. Dintr-un asemenea loc, primul pe care l-am întâlnit, se vede în depărtare oraşul Miercurea Ciuc (foto 37).

36

37

40

42

Chiar dacă mai întâlnim intersecţii vom urma doar drumul principal, pe care se află şi indicatoare din lemn. Traseul este pitoresc (foto 40) mai ales că sunt acele locuri golaşe de unde se vede spre est şi sud-est. Trecem pe lângă altă zonă locuită (foto 42) şi ajungem la intersecţia din poza 43, în dreptul unor pensiuni. De acolo ne abatem spre dreapta. Drumul este marcat (foto 44).

43

44

După câteva sute de metri prin pădure, zărim în faţă, pe stânga, o cabană parăsită (foto 45). Înainte de ea, tot pe stânga, se desprinde un drumeag (foto 46). 

45

46

Este un panou acolo, cu informaţii despre acel traseu ecumenic. Vom urma mai departe drumul pe care am ajuns aici şi nu ne vom abate pe cel indicat de panou. Trecem de un izvor şi în câteva sute de metri intersectăm drumul asfaltat 13A care uneşte oraşul Miercurea Ciuc de oraşul Odorheiu Secuiesc. Sensul spre Miercurea Ciuc este spre stânga în poza 50. De aici, de la intersecţie ne vom deplasa spre Harghita Băi, în direcţia Odorheiu Secuiesc, foarte aproape de drumul 13A deoarece zonele adiacente lui sunt proprietăţi private. Drumul este pitoresc şi intersectăm numeroase drumeaguri laterale (foto 51). 

50

51

În dreapta noastră, cum ne deplasăm, Munţii Harghitei îşi schimbă culoarea de vară cu cea de toamnă (foto 52). Mai departe intersectăm capătul unui drum marcat cu bandă albastră despre care nu am aflat unde duce (foto 53). 

52

53

Mai avem puţin până la intersecţia spre Harghita Băi, de undeva zărim releele din vecinătatea Vârfului Harghita Ciceu, pe care le putem lua ca reper deoarece sunt vizibile de la mare distanţă, mai din toate direcţiile (foto 54). După ceva mai mult de 2,5 km după ce am ajuns la drumul 13A, depăşim intersecţia cu drumul care duce la Harghita Băi (foto 55). Din Siculeni până aici am făcut în jur de 5 ore.

54

55

Intersecţia spre Harghita Băi - Vlăhiţa

 

În intersecţia drumului 13A cu drumul care duce spre Harghita Băi şi a traseelor din jurul Vârfului Harghita Ciceu (foto 55, 56), găsim marcajele spre diverse direcţii (foto 57). Tot aici se află un monument care poate fi luat ca reper (foto 60).

56

57

60

61

62

63

Pornim în amonte, spre satul Vlăhiţa, prin vecinătatea drumului 13A. În dreapta noastră zărim releele din vecinătatea Vârfului Harghita Ciceu (foto 61). La o curbă a drumului trecem peste interesantul pârâu galben care vine din lacurile care spală caolinul din staţiunea Harghita Băi (foto 62) şi urmăm mai departe traseul (foto 63). Depăşim drumul marcat cu cruce albastră care duce spre Băile Chirui şi minele Lueta (foto 64, 65) după care drumul face o curbă strânsă (foto 66). 

64

65

66

La 600 m de la această curbă, pe partea stângă, vom observa un drum forestier care se desprinde din drumul 13A (foto 67). Ne abatem pe acel drum, marcat la început cu punct albastru. În 100 metri drumul se bifurcă, cel din stânga este marcat în continuare cu punct albastru, însă nu am găsit vreun indicator care să spună unde duce. Ne vom abate pe drumul din dreapta, din imaginea 68. Urmând acest drum tăiem câteva serpentine făcute de drumul 13A.

67

68

69

Intrăm imediat într-o mică pădure (foto 69) după care drumul coboară uşor, trecând pe lângă câteva case. Ajungem la albia unui pârâu (foto 70) şi înainte de a continua, privim spre dreapta la un splendid exemplar de brad (foto 71). Urcăm apoi o pantă lină şi intersectăm din nou drumul 13A pe care îl vom urma mai departe.

70

71

73

În 400 m parcurşi pe lângă drumul asfaltat trecem de o porţiune cu sol roşiatic, de unde se desprinde alt drum lateral (foto 73). Continuăm înaintarea iar în dreapta noastră, în sensul de mers, se vede o frumoasă pădure de mesteceni tineri (foto 74). Avem vizibilitate spre sud-est, către partea sudică a Munţilor Ciucului (foto 75).

74

75

Prin poienile laterale, toamna, am întâlnit multe brânduşe (foto 76). Drumul urcă o pantă lină iar la coborârea pe partea opusă zărim satul Vlăhiţa (foto 77). Pe dreapta, cum înaintăm, se vede adesea ieşind din pământ partea superioară a unor pietre de dimensiuni mari (foto 78). 

76

77

78

Trecem peste un pârâu şi în vecinătatea lui găsim un indicator spre satul Lueta, aflat în vecinătatea minelor Lueta (foto 80) iar pe un panou rupt parţial putem citi că pe drumeagul spre care indică se poate ajunge la obiective interesante din sudul Munţilor Harghitei şi nordul Munţilor Perşani.

80

Trecem de intersecţia cu alt drum, care ne conduce spre nord, la câteva ştranduri cu apă termală, foarte aproape de satul Vlăhiţa (foto 82). Pe partea opusă, spre sud, sunt întinse pajişti domoale (foto 83). 

82

83

Înaintăm spre Vlăhiţa şi zărim iar releele din vecinătatea Vârfului Harghita Ciceu, în stânga în poza 84 iar mai spre stânga zărim valea pe care am coborât din dreptul intersecţiei din poza 15 de pe traseul circuit în Munţii Harghitei (Siculeni – Munţii Harghitei – Vlăhiţa) (foto 85). 

84

85

Ajungem la intrarea în satul Vlăhiţa (foto 86) de unde mai admirăm, dinspre vest de data asta, Munţii Harghitei (foto 87).

86

87