Avenul de după Troian, în Munții Șureanu, -67 metri denivelare, lângă marea construcție defensivă a dacilor

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București) 

Troianul este o construcție dacică cu rol defensiv, lungă de multă sute de metri (vezi harta 5), acoperită în prezent de arbuști, extrem de ușor de amenajat/ curățat pentru a fi bine vizibilă.

Pe partea lui estică, în spatele/ lângă un alun, se află Avenul de după Troian, situat la aproximativ 300 metri în linie dreaptă de locul unde apa Calianului trece în subteran (hărțile 1-3, imaginea 4). Intrarea lui (situată în cațânele/ dolinele după Troian, așa cum spun unii locuitori din apropiatul sat Fizești acestui loc) era foarte îngustă și a fost degajată de marginile unor blocuri de piatră pentru a putea începe coborârea. Avenul a fost explorat și topografiat pe 30 aprilie 1975 (vezi imaginea 5a, extrasă din carnetul de teren) de Ică Giurgiu și Mircea Purice, atingându-se, după verticala de 20,7 metri à pic de la intrare, adâncimea de 23,84 metri, pe buza superioară a unei strâmtori verticale de câțiva metri, din piatră dură (un fost nivel de eroziune?), prin care nu putea nimeni încape; dar apoi părea că spațiul se lărgește și că verticala următoare nu era tot la fel de îngustă. Am lucrat ceva timp la derocare, dar fără mare succes. Altitudini: 835 metri la intrarea Ponorici (hartă), 945 metri la intrarea Avenului de după Troian (altimetru).

1   Extras din Valer Trufaș - Șureanu - Editura Sport-Turim, București, 1986. Avenul se află în apropierea pierderii de apă Calianul.


2   Extras din harta de lucru pe teren a lui Valer Trufaș. 104 este Avenul de după Troian.

3   Extras din harta realizată de Valer Trufaș și Ică Giurgiu, intitulată Hidrologie în zona centrală din bordura calcaroasă de la sud-vestul Munților Șureanu/ Sebeș.

4   Linia galbenă indică locul unde se deschide Avenul de după Troian. Troianul este chiar în spatele avenului cum privim.

 
5   Extras din Monografia carstului din Munții Șureanu (https://sites.google.com/site/romanianatura60/home/carpatii-meridionali/sureanu/monografia-carstului-din-muntii-sureanu).

5a   Avenul de după Troian, prima explorare, notițe extrase din carnetul de teren.

Clubul de Speologie Proteus Hunedoara a continuat derocarea și a reușit să ajungă la cota -29 metri.

Pe 22-23 septembrie 1984 (imagini 6-7) Ică Giurgiu, Adrian Terme (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București), Marinaș Baicoană, Aurelian Circo, Petre Puiu, Gabriela Circo (Clubul de Speologie  Proteus Hunedoara) continuă derocarea și se reușește atingerea a -60 metri denivelare.

6

7
8   La intrarea Avenului de după Troian, Petre Puiu, 22 septembrie 1984.Pe 29-30 septembrie 1984 (imaginea 9) am avut întâlnire la Avenul de după Troian cu echipa clubului din Hunedoara, dar ei nu au sosit... Am coborât în aven, am mai trecut în profunzime, cu ajutorul ciocanului de câteva pasaje incomode și am apreciat dimensiunile avenului la 85 metri lungime totală/ dezvoltare și -64 metri denivelare. Terminusul la care am ajuns nu pare deloc propice unor viitoare derocări...


9

Imaginile 10-11 sunt extrase din volumul Complexul carstic Ciclovina, bazinul 2063, realizat de Clubul de Speologie  Proteus Hunedoara în anul 1999.

10

11

Imaginile 12-13 sunt extrase din volumul Monografia carstului din Șureanu, realizat de Clubul de Speologie  Proteus Hunedoara  în anul 2011 (https://sites.google.com/site/romanianatura60/home/carpatii-meridionali/sureanu/monografia-carstului-din-muntii-sureanu ).


12

13