Avenele Bârnoaia și Pereți, 69 m, respectiv 57 metri denivelare, acces din Rucăr și Podul Dâmboviței, explorare, descriere, în Culoarul Rucăr - Bran

extras din Buletinul Comisiei Centrale de Speologie, numărul 7, București, anul 1983

noiembrie 2023


(Avenul) Gaura Bârnoaiei a ajuns la -89 m !

Anul trecut am reușit să descoperim o continuare în aven în urmă undei dezobstrucții efectuate în zona terminusului vechi, la ~ -69 m, într-o galerie laterală. La sfârșitul săptămânii trecute, în urmă unei noi ture de dezobstrucție a fost reușită trecerea și au fost explorate noi verticale și săli până la -89 m.

Avenul se află pe Dealul Crucii, deasupra localității Rucăr și în apropierea Cheilor Dâmboviței, la altitudinea ~920 m. Prima explorare cel mai probabil a fost cea făcută în 1957 de Ionel Coman, Roland și Fritz (dificilă dar descrisă cu umor în "Am îndrăgit munții"), explorare repetată într-o incursiune în 1975 de C.S. Piatra Craiului Câmpulung și C.S.E.R București - ambele ture atingând cota -69 m.

Modelul 3D interactiv al avenului, în urma topografierii noilor descoperiri: https://speosilex.ro/speotopo/gaurabarnoaiei/3d/

Noile galerii interceptează mai multe hornuri ce își au probabil proveniența în zona văii seci din apropiere iar actualul terminus ne da încredere într-o nouă continuare către aval. Am râs la urcare când un localnic ne-a spus despre Gaura Bârnoaiei că el știe că "aia e o gaură fără fund, băieți...". 

Echipa: Nicolae Voicu, Lucian Bolboros, Iulian Mihai, David Bouffard, Cristina Cucu, Stefan Mera, Pepu Eugen și Alex Pologea.

Echipa din 2022: Gabriel si Ina Constantinescu, Alex Pologea.