Avenul Pereţi, hartă, descriere, Culoarul Rucăr-Bran

text: Ică Giurgiu  (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti), Ioan Dobrescu (Clubul de Speologie Piatra Craiului Câmpulung Muscel)

imagini: Ică Giurgiu


Cavitate cu dezvoltare perfect verticala, care debuteaza in conglomerate vraconian-cenomaniene (potrivit Dan Patrulis - Geologia Masivului Bucegi si a Culoarului Dambovicioara - Editura Academiei, Bucuresti, 1969). Plecam de pe DN 73, din localitatea Podul Dambovitei (700 metri altitudine conventionala), pe drumul care insoteste in amonte Valea Cheia. Cand versantul stang (drept geografic) se departeaza de firul apei intr-un larg amfiteatru, suntem la 800 metri altitudine, in locul numit „la fierastru la Oprei” (ca orice alt toponim local, si acesta poate si-a schimbat numele intre timp). Din dreapta, in sensul de mers catre amonte vine ca afluent Valea Pereti. Urcam pe malul stang al acesteia, la inceput departe bine de talveg, pe coamele nu tocmai domoale care evita marea saritoare vizibila chiar din Valea Cheia, apoi intram, pe masura ce trecem de 950 metri altitudine pe firul superior al Vaii Pereti. La 1050 metri altitudine, pe malul drept, la 5 metri altitudine relativa fata de talveg, se deschide la radacina unui paltin gura de 2 metri diametru a Avenului Pereti. Pana aici am facut din Valea Cheia aproximativ 45 minute.

Golul subteran a fost descoperit de forestieri; de la ei a aflat Ioan Dobrescu despre existenta acestui gol. In Catalogul pesterilor din Romania este trecut la pozitia 127/ 21.

1 Am identificat intai avenul, sa stim unde se afla exact, ca sa putem pregati explorarea lui (de la stanga la dreapta: Aurel Zaibel, Oprea Bleont, Ioan Dobrescu).

Avenul a fost explorat in octombrie 1977, la interval de cateva zile, de o echipa de la Piatra Craiului Campulung Muscel (Ioan Dobrescu, Ion Cotarla, Ioan Bostan, Jean Cotescu, Oprea Bleont, Stefan Sain, Dragos Dobre, Aurel Dobre, Adrian Tuta) si o alta de la Clubul de Speologie „Emil Racovita” Bucuresti (Adrian Done, Costel Roman, Gabriel Silvasanu, Florin Cucu, Paula Mihalache, Ica Giurgiu, Eva Ceara, Mihai Lupascu, Mihaela Giurgiu).

1a Adrian Done ajuta la instalarea echipamentului.

2 Aspect din timpul explorarii facuta de Clubul de Speologie „Emil Racovita” Bucuresti. Costel Roman si Florin Cucu fac asigurare la urcarea pe scarita.

Sub intrarea de 2 metri diametru urmeaza un put absolut vertical, cu sectiune elipsoida: 3 metri axa nord-sud, 4-5 metri axa vest-est. La 3 metri sub intrare, pe latura vestica, este o platforma ingusta si inclinata. Pe primii 15 metri ai venului se poate observa clar ca putul este dezvoltat in conglomerat. Apoi peretii devin noroiosi si prezinta caneluri de dizolvare.

3 Platforma de la cota -3 metri; Gabriel Silvasanu a urcat pana la ea si se odihneste inainte de revenirea la suprafata.

Aterizarea din rapel se face la cota -57 metri, pe o perie de busteni care impiedica accesul in profunzime, spre cursul de apa care la debite mari foloseste avenul drept castel de echilibru. Sondajele efectuate in diverse perioade au aratat ca nivelul apei poate urca cu pana la 41-42 metri peste cota -57!!!