Bulzul de la Hărţăgani, Munţii Metaliferi

Harta 1

Adi Roşca


Un obiectiv turistic foarte putin popularizat din Muntii Metaliferi este Bulzul de la Hărțăgani, un munte stancos de forma piramidala, care desi este putin inalt (707,7 m altitudine maxima) este foarte spectaculos. Contrar celor afirmate uneori pe internet, Bulzul nu este calcaros ci este format din roci magmatice, ceea ce ii confera un aspect specific.

Pentru a-l vizita, pornim din centrul comunei Baita catre est si apoi spre nord pe drumul asfaltat, cale de aproape 4 km pana in centrul satului Hartagani, loc unde o cotim la dreapta peste un pod ingust, spre satul Curpeni. Nu exista indicator spre Curpeni, in schimb ramificatia este marcata de un monument si un magazin alimentar aflate pe partea stanga a drumului.

Harta 2. Zona muntilor Metaliferi. Extras din Muntii Apuseni, editura Publiturism, 1983

1 Bulzul vazut dinspre Baita

Dupa inca 2 km de mers pe drumul ingust dar asfaltat, spre stanga se ramifica un drum pietruit care urca spre un grup de case aflat la poalele estice ale Bulzului. Urmam acest drum pe o distanta de aproape 1 km admirand pe parcurs abrupturile Bulzului si dupa ce lasam in urma ultima gospodarie il parasim si urcam piezis prin poiana in directia nord-vest pana cand interceptam un gard din sarma ghimpata care incepe de la liziera padurii si coboara spre est urmand linia de cea mai mare panta. Sarim gardul si il urmam catre stanga pana la liziera, loc in care observam capatul potecii ce ne va duce pana sus pe varful Bulzului.

2 Abruptul estic al Bulzului

Din acest loc poteca destul de neclara si putin umblata, dar marcata cu semn neconventional banda galbena orizontala fara fond alb, incepe sa urce pieptis prin padure in directia general vest depasind din cand in cand mici praguri stancoase. Uneori potecuta se pierde asa ca trebuie sa fim atenti sa nu deviem prea mult spre stanga, pentru a nu intra in zona de abrupt. Dupa aproape o ora de la intrarea in padure ajungem pe o mica culme care coboara spre nord si schimbam directia de mers catre sud-vest. Depasim o mica zona stancoasa cu priveliste spre est si dupa un urcus final prin lastaris ajungem la crucea metalica amplasata pe varf, de unde privelistea se deschide larg spre bazinul depresionar al Baitei si magurile vulcanice care-l inconjoara, dintre ele facandu-se remarcat Varful Setras (1084 m). Pana aici am facut 1½-2 ore de la drumul asfaltat.

3 Varful Setras vazut de pe Bulz

Este recomandabil ca la coborare sa folosim acelasi drum avand in vedere relieful foarte accidentat ce ne inconjoara.

4 Priveliste spre sud de pe varf