cabana Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Clăile lui Miron – Ocolaşul Mic – Piatra Lată a Ghedeonului – cabana Dochia – Piatra Lacrimată – Jgheabul lui Vodă – Şaua Stănile – Poienile Stănilelor – Curmătura Văratec – Poiana Maicilor – cabana Izvorul Muntelui, Munţii Ceahlău

8 ore, cu tot cu pauze

Am facut acest traseu in toamna anului 2005, in doua jumatati de zi, cu innoptare la cabana Dochia. Fotografiile au fost realizate cu un aparat ce abia fusese cumparat si ale carui setari au cam lasat de dorit. Dar, daca din punct de vedere artistic fotografiile sunt slabe, isi pastreaza poate interesul din punct de vedere documentar.

Mentionam ca portiunea de traseu Curmătura Stănile – Curmatura Văratec, unul dintre cele mai vechi trasee din Ceahlau, nu mai apare printre cele “permise” a fi parcurse in Parcul National Ceahlau. Daca pentru interzicerea celui mai frumos traseu din Ceahlau - Brana Ocolasului Mare - exista o explicatie (faptul ca trece prin rezervatia de jnepeni de pe Ocolasul Mare), pentru celalat masura este neelocventa.

2 Cabana Izvorul Muntelui.

3 Imagine familiara de la cabana Izvorul Muntelui: sus, in centru, Piatra Lata a Ghedeonului; in dreapta, stancile Detunatei; in stanga acestora din urma, pe platou, se afla cabana Dochia.

4 Cabana Dochia.

5 Urcand spre Poiana Maicilor.

6 O fereastra printre brazi se deschide spre Piciorul Scurt. Pe branele sale, pregatiti sa-si lepede vesmintele galbejite, crini (zade, larice – Larix decidua).

7 Vedere din Poiana Maicilor spre Lacul de acumulare Izvorul Muntelui. Orizontul este inchis de Muntii Neamtului. Primul plan este ocupat de Chica Baicului, la poalele careia se afla cabana Izvorul Muntelui.

8 Acelasi tablou ca in imaginea anterioara, de pe una dintre terasele cu belvedere de pe cararea care suie din Poiana Maicilor spre Ocolasul Mic.

9 Privind din acelasi loc ca in imaginea 8, cu cateva grade mai spre dreapta (sud-est): Valea Izvorului Muntelui, pe care se insira casele satului cu acelasi nume, strajuita pe stanga de Culmea Meteorului, iar dincolo de ea, Lacul Izvorul Muntelui si Muntii Neamtului; pe dreapta vaii, intre Poiana Maicilor (in coltul din dreapta-jos) si confluenta cu Paraul Furciturii, Piciorul Popii.

10 Langa Claile lui Miron.

11 In preajma Clailor, Turnul lui Budu.

12 Pe Ocolasul Mic. In fata, treapta intermediara dintre el si Ocolasul Mare, in peretele careia se individualizeaza Coloana Dorica si pe deasupra careia, spre stanga, se desfasoara brana Ocolasului Mare.

13 Pe Piatra Lata a Ghedeonului se afla singurul perimetru permis instalarii corturilor de pe platoul Ceahlaului.

14. La cativa pasi de cabana Dochia; in spate, stanga, Varful Lespezi, iar in centru, Varful Toaca.

15 A doua zi, pe ceata, parasim platoul Ceahlaului; trecem pe langa Piatra Lacrimata.

16 Sub plafonul de ceata, in Curmatura La Scaune. Spre sud, salbatica si necunoscuta Piatra Sura, imbratisata de Vaile Bistrelor, cea Mare in dreapta, cea Mica in stanga (dincolo de ea, Batca Neagra); si una si alta formeaza portiuni de chei salbatice si... necunoscute.

17 Din Curmatura La Scaune pleaca un drum forestier spre est, paralel cu vechea poteca turistica marcata cu punct rosu si aflata ceva mai jos, cu pornire din Curmatura Stanile.

18 Gardul Stanilelor, pe sub care trec si drumul forestier si poteca turistica.

19 Ajungem pe Piciorul Batcii Negre, la poalele careia este o cabana silvica.

20 De pe Piciorul Batcii Negre poteca ocoleste de-a coasta obarsiile Paraului Neagra si ajunge pe Piciorul Varatec, sub Turnul lui Budu.

21 Din nou, in Poiana Maicilor.