Peştera de sub cetatea Carsium de la Hârşova, pe malul Dunării, în Dobrogea

1   Harta zonei, autor Andrei Raftopol (Brăila).

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti)   


Peştera de sub cetatea Carsium de la Hârşova este situată pe malul Dunării, la partea superioară a falezei calcaroase pe care a fost ridicată cetatea (iată un detaliu al zonei în imaginea 1). Nu are decât 15 metri dezvoltare totală. Cele trei intrări ale sale sunt fotogenice (imagini 2-4). Descrierea amplă, detaliată a locurilor se află la https://sites.google.com/site/romanianatura35/home/dobrogea/harsova-cetate-faleze-de-calcar-si-pesteri şi la https://sites.google.com/site/romanianatura59/home/dobrogea/cetatea-carsium-pe-faleza-inalta-de-la-harsova-in-dobrogea . La est de această peşteră, spre partea mediană a falezei, tot sub cetate, se pare că mai există o cavitate interesantă; are intrare largă şi înaltă dar nu am abordat-o din cauza stratului imens de gunoi menajer de la intrarea ei. 

2   Canaraua Cetăţii/ Canaraua Turcească. Turnurile şi colţii de stâncă au fost folosite de-a lungul istoriei ca bastioane naturale.  Foto: Andrei Raftopol (Brăila) 

3   Gaura prin care pătrunde lumina - dintre cele două turnuri naturale din partea stânga a imaginii 2 - este intrarea aval în Peştera din Canaraua Cetăţii (aproximativ 15 metri lungime). Intrarea amonte în peşteră se vede în această imagine iar intrarea superioară se ghiceşte în imaginea 4. Dunărea curge de la stânga spre dreapta.  Foto: IcăGiurgiu, Cristina Lazăr (Bucureşti)

4   Intrarea superioară în Peştera din Canaraua Cetăţii. Dunărea curge de la stânga spre dreapta.  Foto: Andrei Samoil (Bucureşti)