Peştera La Adam, unde au trăit animale exotice de talie mare

1   25 ianuarie 2006, multe grade sub zero. Apus de soare peste intrarea în Peştera La Adam, unde se află cea mai importantă staţiune pleistocenă din România. La baza imaginii, printre maluri pământoase, de la dreapta spre stânga curge apa Visterna.   Foto: Emilia Marinescu, Mircea Vlădulescu.

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti)  


Această cavitate este una celebră, nu doar pentru teritoriul dobrogean ci şi pentru speologia din întreaga Românie (vezi harta ei şi localizarea la https://sites.google.com/site/romanianatura31/home/dobrogea/pesteri-celebre-pe-valea-visterna). Renul, castorul, mamutul, bizonul de stepă, antilopa, hiena de peşteră, pantera, leul de peşteră, ursul de peşteră, ursul brun, cerbul gigantic, cerbul roşu, bizonul, rinocerul lânos, calul sălbatic cu fruntea lată, calul sălbatic de talie mică etc. au trăit în arealul peşterii şi o parte din scheletele acestora au fost dezgropate din galeria ei principală. 

 2   Peştera La Adam, harta, realizată de Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti cu echipa Bogdan Constantinescu, Valentin Ţintea, Cătălin Căzănaru.

 O parte din intrarea principală în Peştera La Adam, văzută de deasupra săritorii de 2,5 metri (vezi harta 2).  Foto: Emilia Marinescu.  

4   Persoana din primul plan al imaginii se află deasupra săritorii de 2,5 metri din apropierea intrării în Peştera La Adam (vezi harta 2). Tot stratul de aluviuni şi depuneri de pe rocă (adânc de până la 5 metri) a fost excavat de paleontologi, din săpătură apărând piesele care fac din această cavitate cea mai importantă staţiune pleistocenă din România.   Foto: Ică Giurgiu, Mircea Vlădulescu, Cristina Lazăr.

5  Peste drum de intrarea în Peştera La Adam sunt atoli extraordinari, odinioară aflaţi - evident - pe fundul mării (detalii despre atoli sunt la https://sites.google.com/site/romanianatura59/home/dobrogea/valea-visterna-din-dobrogea-are-atoli-superbi ).  Foto: Ică Giurgiu, Mircea Vlădulescu. 

6   La Muzeul de Geologie din Bucureşti este expusă o stratigrafie a Peşterii La Adam şi, alături de aceasta sunt câteva piese osteologice descoperite aici de paleontologi.