Muntele Coţi, cu urcare din Câineni, pe urmele luptelor din anul 1916, în Munții Făgăraș/ Făgărașului

Traseul se îndreaptă către est, perpendicular pe Olt. Asfaltul ia sfîrşit după cîteva sute de metri, iar noi vom continua pe drumul forestier care însoţeşte firul Văii Satului, trecută pe hărţile mai vechi ca Valea Coţii. Din loc în loc vom regăsi marcajul punct albastru. După ce trecem al cincilea pod, Valea Satului va rămîne pe partea noastră stîngă, iar la circa o sută de metri de pod vom părăsi valea spre sud, schimbarea direcţiei făcîndu-se aici:https://goo.gl/maps/gZtyquSvVp92. Pînă în această intersecţie am făcut 1 h 30’.

Începem să urcăm spre dreapta pe serpentinele drumului, urmărind marcajul punct albastru pînă cînd intersectăm fostul drum al frontului chiar lîngă stîna Ciungi: https://goo.gl/maps/kYmVTeUX6YJ2. Urcarea durează 1 h. În faţa stînei, sub drum, există un izvor de unde putem realimenta. Priveliştea de peste Valea Boia Mică oferă o panoramă amplă asupra Muchiei Olanu - Vemeşoaia precum şi a Culmii Mormîntu. Se remarcă, de la stînga la dreapta, vîrfurile: Tătaru, Cocorîciu, Miclăuşu, Budislavu, Grohotişul, Vemeşoaia, Olanu (figura 2, vedere spre nord-vest).

2

Ne vom îndrepta spre NNV, către creasta principală a Făgăraşului, însoţiţi de marcajul triunghi albastru. Drumul traversează cîteva zone calcaroase, una aflată într-o poiană în care exista în trecut stîna veche a Coţilor (figura 3). Chiar înainte de această poiană, în partea dreaptă se va lăsa un drum forestier care duce într-o fundătură. Urmărim cu atenţie creasta pînă la următoarea bifurcaţie: https://goo.gl/maps/E5ZgEqJSXpT2.

3

Varianta din stînga, în coborîre, duce la stîna actuală a Coţilor, în timp ce varianta din dreapta conduce către traseul de creastă, întîlnindu-l în Șaua Apa Cumpănită. Continuăm pe varianta din dreapta, ieşind în golul alpin după 2h30’ de la stîna din Ciungi. O cruce ridicată în 2016 aminteşte sacrificiul ostaşilor căzuţi la datorie în luptele din 1916.

Părăsim drumul către vest, pe un picior stîncos încă brăzdat de tranşee, coborînd spre stîna Coţilor. Firul de apă care coboară din NE conduce către Peştera Coţilor, în amonte de stînă.

Continuăm drumul către Muchia Coţilor, urmînd drumul de stînă care merge în paralel cu firul Văii Satului, ieşind în bifurcaţia amintită la cîteva paragrafe mai sus, ajungînd la stîna Ciungi după 1 h. În loc să coborîm pe acelaşi traseu ca la venire, vom urca o bucată scurtă spre Măgura, observînd urmele cîtorva posturi de tragere pe ambele părţi ale drumului şi tranşee, la mică distanţă de stînă. Vegetaţia se schimbă destul de dramatic, iar noi ieşim într-un plai mărginit de mesteceni (figura 4, vedere spre nord). 

4

Peisajul se deschide din ce în ce mai mult, pînă oferă o panoramă de 360 de grade de jur împrejur. Înspre sud răsar o grămadă de muchii şi vîrfuri (figura 5, vedere spre sud), parte a munţilor: Cozia (Claia de Piatră, Culmea Şirul de Pietre, Cozia), Făgăraşului (Cărbunarului, Prihodiştea), Căpăţînii (Muchia Roştea, Narăţu, Buila, Preota) şi Lotrului (Plaiul Proieni).

5

Drumul pe care ne aflăm coboară în Grebleşti peste Vîrful Mînjina, mai jos de liniile de înaltă tensiune (LEA). De la Ciungi pînă aici am făcut 1h15’. Deşi comodă, această variantă de coborîre are în jur de 7 km pînă la crucea monument. Pentru cei care vor să scurteze drumul către Cîineni există o variantă pe sub LEA, însă nu am găsit intrarea corectă din prima încercare. Varianta abordată de noi a fost de la căsuţa aflată la 200 m de stîlpul superior, mergînd iniţial pe curbă de nivel prin desişul de mesteceni: https://goo.gl/maps/zpqf4rDsbw12 .

Potecuţa abia vizibilă iese într-o rarişte şi continuă descendent pe sub linii, pe diagonală, unde întîlneşte un fost drum de car. Continuăm pe drumul repectiv pînă într-o poiană în care acesta dispare, urmărind marginea stîngă a pădurii în coborîre pînă dăm de un şanţ săpat de ploi. De aici mai depare apare o potecă foarte bine conturată care iese în firul Văii Satului, a cărei apă va trebui traversată. Toată coborîrea a durat 30’. Reîntîlnim drumul asfaltat, iar după 15’ vom ajunge în punctul de plecare, crucea monument.

 

Traseul şi timpii de parcurgere, pe bucăţi

 

Cîinenii Mici – Podul lui Frasin (punct albastru, 1h30’)

Podul lui Frasin – stîna Ciungi (punct albastru, 1h)

Stîna Ciungi – crucea nouă (triunghi albastru, 2h30’)

Crucea Nouă – stîna Coţilor (nemarcat, potecă, 30’)

Stîna Coţilor – Muchia Coţilor (nemarcat, drum de car, 30’)

Muchia Coţilor – stîna Ciungi (triunghi albastru, 1h)

Stîna Ciungi – stîlpii de înaltă tensiune (triunghi albastru, extrem de rar, 1h15’)

Stîlpii de înaltă tensiune – Valea Satului (nemarcat, 30’)

Valea Satului – Cîinenii Mici (drum comunal, 15’)

 

Surse de apă 

Crucea monument: https://goo.gl/maps/xGCJXobhWBk

Izvorul din Ciungi: https://goo.gl/maps/79U7jhdceoq

Pîrîul Coţilor: https://goo.gl/maps/zPbXXeaSWbP2

Izvorul de sub Măgură: https://goo.gl/maps/HaA6BFayFXH2



vezi toate ghidurile, hărțile, video-urile, articolele, imaginile explicate cu Munții Făgăraș/ Făgărașului