Pasul Ghimeş - Siculeni, prin Munceii Nășcălatului

1

harta zonei Pasul Ghimeș - Frumoasa - Siculeni


Odată ajunşi în punctul cel mai înalt al trecătorii, la 1159 metri, vom observa pe partea dreaptă cum ne deplasăm pe drumul 12A înspre satul Frumoasa, un drumeag care urcă domol pe lângă un gard (foto 1, făcută spre Valea Trotuşului, pe unde am urcat până aici).

Drumeagul trece chiar la început pe lângă câteva case. Suim în Munceii Năşcălat, prelungire sudică a Munților Hăşmaş. În spatele casei sunt două panouri cu câteva informaţii despre zona în care ne aflăm. Trebuie să mai știm că prin zonă sunt urşi. Găsim pe copaci marcajul bandă roşie, traseu de creastă care vine din Munții Ciucului (foto 6). Iată, privit spre înapoi, traseul de creastă care traversează Pasul Ghimeş şi duce spre culmea principală a Munţilor Ciucului (foto 7).

6

7

8

După nici 200 metri parcurşi apare o bifurcaţie. Drumul marcat se abate spre dreapta, aproximativ pe curba de nivel iar spre stânga se desprinde o potecă mai puţin umblată dar vizibilă, care urcă mai accentuat (foto 8).  Pe acea potecă ne înscriem. Cum prindem ceva altitudine şi privim spre înapoi, în direcţia sud-est, zărim o bună parte din Muntii Ciucului cu Vârful Viscolului mai distinctiv (foto 10). În ultima decadă a lui aprilie 2018, când am făcut această porţiune de traseu, am zărit splendide exemplare de genţiană (foto 11).

10

11

Ajungem pe un vârf secundar de unde avem vizibilitate spre partea sudică a Munţilor Harghitei (foto 12). În partea opusă se zăresc o porţiune din drumul 12A care urcă spre Pasul Ghimeş precum şi Valea Trotuşului, în centru dreapta în imaginea 13. Spre vest se zăresc în toată splendoarea lor Munţii Harghitei. Ce frumos peisaj trebuie să fi văzut de sus cei doi eroi ai aerului acum 100 de ani în urmă…

12

13

Continuăm traseul care coboară foarte puţin până întâlneşte din nou drumul marcat cu bandă roşie pe care l-am părăsit mai devreme (foto 15). Ajungem la acel drum marcat dar imediat dăm peste intersecţia din imaginea 16.

15

16

Ne abatem pe poteca din stânga din poza 16, părăsind marcajul bandă roşie care se abate spre dreapta faţă de sensul de mers. Noua potecă urmează o curbă de nivel în formă de arc de cerc (foto 17).

17

18

Depăşim o căsuţă (foto 18) după care traseul se abate tot spre stânga faţă de sensul de mers. Vom fi atenţi pentru că pe copaci apar marcajul cruce roşie precum şi un semn neconvenţional (foto 19). Vom urma acest marcaj până în satul Frumoasa.

19

Spre est se vede o bună parte din Munții Ciucului (foto 20), cu Vârful Viscolului (1491 m), distinctiv. Mai mergem 100 m şi ajungem la o intersecţie unde se află un stâlp cu marcaj (foto 22). De aici avem două variante de continuare a traseului.

20

22

Pe prima variantă nu ne abatem pe poteca care urcă, în dreapta în poza 22, aceasta ducând spre Vârful Păgânilor ci continuăm deplasarea pe curba de nivel. Intrăm în pădure iar de aici drumul coboară. Adesea întâlnim tulichină (foto 24).

24

25

Coborâm doar câteva sute de metri şi ajungem într-o vastă poiană (foto 25). Din ea există şi o variantă de coborâre spre satul Frumoasa, indicată de săgeata roşie, descrisă imediat aici de către Vasile Bouaru și Ruben Costea din Rădăuţi.

       De la intersecţia care se află în  poiana din poza 25 ne abatem spre stânga faţă de sensul de mers până aici, pe drumeagul indicat de săgeata roşie. Spre dreapta se deschide perspectivă spre Muntii Ciucului, cu Vârful Viscolul distinctiv (foto 1b). Drumeagul pe care ne-am înscris merge pe curbă de nivel şi în câteva sute de metri intră în pădure (foto 2b). Prin praful de pe drumeag se văd urme de copite. Înainte de a intra în pădure privim spre înapoi (foto 4b).

1b

2b

4b

Mergem câteva minute şi ajungem la intersecţia din poza 5b de la care ne abatem spre dreapta, în coborâre. Imediat mai jos întâlnim o poiană (foto 6b) unde mai găsim brânduşe de toamnă (sfârşitul lui octombrie 2018) (foto 7b). 

5b

6b

7b

Urmăm mai departe drumul de exploatare care ne scoate într-un luminiş de unde vedem spre stânga faţă de sensul de mers crestele din vecinătatea Pasului Ghimeş (foto 8b). Tot de aici, drumegul coboară abrupt spre valea unui mic pârâu, cu mult noroi. Iată, privită spre înapoi, porţiunea pe care am coborât-o (foto 10b).

8b

10b

Pornim la vale, de-a lungul pârâului (foto 11b). Pe câteva sute de metri avem noroi şi pietriş. Ajungem într-o porţiune mai degajată, unde pârâul pe care am coborât primeşte un mic afluent de pe stânga geografic (foto 13b). 

11b

13b

Aici intersectăm  drumul 12A, în dreptul barierei care se vede de pe oricare din traseele de coborâre din Pasul Ghimeş (foto 8 de pe traseul Pasul Ghimeş pe drumul 12A). Odată ajunşi la drumul 12A ne abatem spre dreapta faţă de sensul de coborâre, spre satul Frumoasa.

 

Pentru traseul pe care îl urmăm acum, câteva zeci de metri mai jos, pe partea dreaptă cum coborâm, întâlnim un frumos loc de popas, amenajat (foto 27) și o fundaţie din piatră (foto 27). Aici sunt ruinele unei capele medievale, construită prin sec. al XVII-lea, închinată Sf. László (rege al Ungariei între 1077-1095, cunoscut sub numele Ladislau I). Privind atent în jur găsim o săgeată indicatoare (foto 28) şi la o distanţă ceva mai mare, un panou despre flora din împrejurimi.

27

28

Urmăm traseul marcat mai departe, spre vale (foto 31). Plante de felul celor din poza 32 găsim destul de des în această porţiune iar ceva mai jos este un panou (foto 33). 

31

32

33













Mai coborâm 300 m (foto 34) şi vom fi atenţi pe partea stângă a drumeagului la indicatorul din poza 35. 

34

35


Arată că în apropiere avem un izvor. Părăsim drumeagul pe care am ajuns aici şi ne abatem după indicaţia dată de indicator, spre stânga, 100 m până în Poiana Lungă unde găsim un izvor amenajat (foto 36) şi loc de popas, cu masă din lemn.

36


Revenim la drumeagul marcat cu cruce roşie, numit şi Drumul Muntelui. Ieşim într-un vast loc golaş de unde se văd în faţă, spre vest, Munţii Harghitei (foto 37). Privim spre înapoi (foto 38). 

37

38

Nu mergem prea mult, găsim un panou pe partea dreaptă a drumeagului (foto 40), despre păsările din zonă (foto 41).

40

41

Iată că de după o culme zărim spre vale satul Mihăileşti, în dreapta în poza 42 şi ceva mai spre stânga, satul Văcăreşti. Tot în poza 42, în fundal se văd partea nordică a Munţilor Harghitei şi un vârf din Munţii Gurghiului. 

Spre nord zărim Munţii Hăşmaşului, cu Vârful Hăşmaşul Mare (foto 43) iar în stânga imaginii, în ultimul plan, abia vizibili, Munţii Căliman. 

43


După câteva minute de mers ajungem la un punct de observaţie (foto 44). De acolo avem panoramă spre Depresiunea Ciucului (foto 45). Se zăreşte în vale, mai aproape de noi, satul Frumoasa, în partea extremă dreaptă este satul Gârciu, spre care ne vom îndrepta după ce ieşim din satul Frumoasa, ceva mai spre stânga lui, în zare, aproape unit de satul Gârciu, este satul Racu, de unde am pornit spre cetatea Rabonbanilor iar spre stânga faţă de satul Racu se află satul Siculeni, unde vom încheia această etapă a traseului.

44

45

Din satul Frumoasa, care se vede imediat sub noi, se desprind două drumuri care formează cu satul un V (foto 46). La ieşirea din sat ne vom abate pe ramura din dreapta, care duce spre satul Gârciu. Ramura din stânga duce prin satul Bârzava spre oraşul Miercurea Ciuc. În memoriile sale, Vasile Niculescu spune: „Trecurăm peste Madefalva (denumirea maghiară a satului Siculeni), lăsând în stânga, la câţiva chilometri, Cicsereda (Miercurea Ciuc)”. Ne abatem şi noi spre Siculeni.

46


Iată primele case din satul Frumoasa (foto 47) iar ceva mai jos, dacă vom privi spre stânga, vedem Valea Frumoasei, pe unde drumul 12A coboară după Pasul Ghimeş (foto 48). 

47

48

49

Trecem prin sat şi găsim un panou, pe partea dreaptă a drumului care conduce spre centrul satului (foto 49). Satul nu este prea întins, ajungem imediat în centrul său (foto 50) şi mergem în continuare spre vest. În poza 50, drumul din stânga imaginii duce spre satul Nicoleşti iar cel din dreapta spre satul Mihăileni.

50

După 10-15 minute de mers prin satul Frumoasa, de la ultimile case, privim spre înapoi (foto 51) la vârful pe care l-am traversat pentru a ajunge aici apoi ajungem la intersecţia din poza 52. 

51

52

Ne abatem pe drumul din dreapta imaginii, drumul comunal 6. El urmează îndeaproape Pârâul Frumoasa, care la un moment dat intră sub pământ iar albia sa, mai departe, este secată (foto 53). Trecem peste calea ferată care duce pe sub Munţii Hăşmaşului şi uneşte oraşele Comăneşti de Miercurea Ciuc prin Pasul Ghimeş - Palanca. Imaginea 54 este făcută spre Siculeni. De la calea ferată mai avem de mers 20 minute până în satul Gârciu, în total, din Frumoasa până în Gârciu avem aproape 6 km.

53

54

A doua variantă ne va conduce în satul Mihăileni. Din dreptul intersecţiei din poza 22 ne abatem spre dreapta, în urcuş uşor. După 200 m zărim Vârful Păgânilor (foto 1a) pe care îl atingem imediat (foto 2a). 

1a

2a

Suntem la 1351 m altitudine. Să facem un tur de orizont. Spre sud-est se vede o bună parte din Munții Ciucului, cu Vârful Viscolul distinctiv (foto 3a). Spre nord-est se vede partea corespunătoare din Munţii Ciucului iar în zare, în partea stângă în poza 4a se zăresc şi Munţii Tarcăului. 

3a

4a

Spre nord se zăresc Munţii Hăşmaş cu Vârful Hăşmaşul Mare (foto 5a). Spre nord-vest se zăresc, undeva foarte departe, în centru în poza 6a, Munţii Căliman, iar în stânga, Munţii Gurghiului. 

5a

6a

Ne îndreptăm privirea spre vest (foto 7a), se vede Depresiunea Ciucului iar în zare Munții Harghitei; ceva mai spre stânga, spre sud-vest se vede până la Miercurea Ciuc dar zărim şi poteca pe care am coborât spre satul Frumoasa, Drumul Muntelui, marcat cu săgeată roşie în foto 8a.

7a

8a

Privind spre vest, dar în plan apropiat, zărim satul Mihăileni, spre care ne vom îndrepta precum şi valea pe care vom coborî, marcată cu săgeată roşie în poza 9a. Coborâm de pe vârf şi ne îndreptăm spre nord, trecând pe lângă un loc marcat (foto 10a) unde găsim câteva urme ale unei vechi cetăţi. Se mai văd câteva şanţuri, în formă dreptunghiulară.

9a

10a

De aici coborâm câteva sute de metri, destul de accentuat, prin pajişti foarte frumoase (foto 11a) apoi ne îndreptăm spre stânga faţă de sensul de coborâre, către prima vale pe care o zărim (foto 12a).

11a

12a

Imediat mai jos trecem de un izvor şi găsim o potecă pe care vom coborî (foto 13a). Mai jos sunt câteva tufe de ienupăr (foto 14a). Urmăm mai departe albia micului pârâu (foto 15a) şi ceva mai jos poteca se lărgeşte şi ajungem la un drum forestier (foto 16a). 

13a

14a

15a

16a

Traseul este pitoresc mai ales când trece prin locurile degajate de unde avem vizibilitate spre munţii din jur (foto 17a, spre nord, către Muntii Hăşmaş). Ajungem la o intersecţie de mai mult poteci şi drumuri. Toate conduc spre Mihăileni. Am preferat drumeagul principal, mai circulat, în stânga în coborâre (foto 18a). 

17a

18a


Undeva mai jos trecem pe lângă un mic ogaş apoi copacii se răresc semn că ieşim din pădure (foto 20a). Trecem pe lângă un izvor lângă care au fost montate mai multe jgheaburi pentru adăpatul animalelor (foto 21a). 

20a

21a

Ajungem lângă vârful secundar din poza 22a de lângă care ne vom abate spre dreapta, în coborâre. Drumul urmează un parcurs pitoresc, în stânga noastră se vede creasta pe care am coborât pe prima variantă spre satul Frumoasa, respectiv Drumul Muntelui (foto 23a). Iată şi pantele din dreapta noastră, în sensul de coborâre (foto 24a).

22a

23a

24a

Ceva mai jos privirea ne va fi atrasă de un podeţ peste pârâul pe care l-am urmat (foto 25a). Acolo se află şi un stâlp indicator (foto 26a). Traversăm podeţul şi ajungem la Băile Cibre, un mic lac amenajat (foto 27a). În preajma lui sunt câteva izvoare cu apă minerală, feruginoasă şi sulfuroasă (foto 28a).

25a

26a

27a

28a


Continuăm traseul spre satul Mihăileni. De mai jos privim spre înapoi şi zărim, în stânga în poza 29a, Vârful Păgânului iar în dreapta Drumul Muntelui. Satul Mihăileni este aproape (foto 30a) iar drumul este marcat cu stâlpi din lemn cu săgeţi spre diverse destinaţii din zonă. Traversăm satul şi ajungem în vecinătatea unei biserici fortificate, construită între 1457-1467 (foto 31a).

29a

30a

31a


De lângă biserică drumurile se bifurcă. Unul, respectiv DJ 124 A, ne conduce cale de 3 km spre satul Frumoasa unde ajungem în dreptul pozei 50 de pe varianta directă de coborâre din Pasul Ghimeş spre acest sat.

Celălalt drum, DJ 124, ne conduce cale de 4 km prin satul Văcăreşti, spre satul Gârciu.

La intrarea în Gârciu de pe varianta 1 intersectăm drumul judeţean 124, care vine de la Mihăileni. Tot acolo, albia secată a Pârâului Frumoasa se intersectează cu Râul Racu. Găsim stâlpi indicatori din lemn (foto 55, 56). 

55

56

57

Mai parcurgem câteva sute de metri prin sat, traversăm un pod peste Râul Racu, depăşim o curbă şi o mică intersecţie, pe partea stângă a drumului, care duce spre o balastieră şi spre care ne vom îndrepta dar nu înainte de a vizita biserica fortificată care se vede de la distanţă, situată pe o colină (foto 57). Vom intra prin curtea parohială unde vom urca o scară acoperită, asemănătoare celei din Sighişoara şi apoi trecem pe sub portalul bisericii, în incinta acesteia. Biserica a fost construită între 1260-1280. Remarcabil este turnul ei, înalt de 30 m (foto 58). Are interesante desene, unele cabalistice altele par să fie geografice (foto 59). 

58

59

60

Dăm un tur pe lângă zidul de apărare (foto 60) iar în partea sudică întâlnim un cadran solar (foto 61). Ultima restaurare a acestui loc a fost făcută în 1758.

61

Revenim la drumul pe care am ajuns aici şi ne întoarcem pân[ la intersecţia care duce spre balastieră. De acolo ne înscriem pe un drumeag, printre câteva lacuri artificiale de unde mai privim odată spre biserica din Gârciu (foto 62). Trecem peste Râul Racu (foto 63) şi mergem pe un drumeag care urmează îndeaproape albia lui. Zărim spre nord-vest capela din imaginea 64, pe la care am trecut pe traseul spre cetatea Rabonbanilor (poza 66 de la).

62

63

64

Ajungem la calea ferată care duce spre Gheorgheni - Topliţa - Reghin, foarte aproape de primele case din satul Siculeni, prin spatele grădinilor. Din locul în care Râul Racu intersectează calea ferată ne putem deplasa 200 m spre dreapta faţă de sensul de mers până aici şi vom ajunge la drumul E578, sau spre stânga, spre gara Siculeni. Dacă alegem varianta spre stânga, vom merge paralel cu calea ferată şi primul drum de ţară care se desprinde spre dreapta ne va scoate în satul Siculeni. Din acel loc, de unde ne abatem spre centrul satului, privim spre înapoi, unde zărim în dep[rtare satul Frumoasa, Vârful Păgânilor şi valea pe unde coboară drumul 12A din Pasul Ghimeş spre Depresiunea Ciucului (foto 65).

65

Variante de coborâre din Pasul Ghimeş spre satul Frumoasa

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 

Pe drumul 12A 

Cea mai simplă variantă de coborâre urmăreşte îndeaproape drumul 12A. Avem de parcurs 9 km până la intrarea în satul Frumoasa.

Pornim din locul de altitudine maximă, chiar din pas şi după câteva sute de metri  privim spre înapoi (foto 1c). În stânga se vede panta pe care am urcat-o la începutul porţiunii Pasul Ghimeş - Siculeni (foto 9 de pe acel traseu). Iată drumul privit spre sensul de coborâre (foto 2c). În dreapta noastră, cum coborâm se vede frumoasa Vale a Frumoasei (foto 3c).

1c

2c

3c

4c

5c

Dintr-un punct aflat ceva mai jos vedem, spre înapoi, în partea stângă în poza 4c, Vârful Păgânului (foto 5c). 

L-am traversat pe varianta Pasul Ghimeş - Mihăileni. Drumul urmează o serie de serpentine. Atrag atenţia, pe aici sunt urşi, numeroşi localnici i-au văzut mai ales la izvoarele din zonă.

După aproape 4 km coborâţi pe drumul 12A trecem de o mică intersecţie cu un drum care vine din dreapta şi pe care este pusă o barieră, vechiul drum care  coboară din Pasul Ghimeş şi pe care l-am parcurs (foto 7c). La 200 metri mai jos trecem de altă barieră (foto 8c), la capătul aval al drumeagului parcus pe varianta de coborâre din poiana din poza 25 de pe varianta Pasul Ghimeş - Frumoasa - Gârciu.

7c

8c

Puţin mai jos de a doua barieră ajungem într-un loc mai degajat, un loc de popas unde pe partea dreaptă se află un panou cu informaţii despre acvila țipătoare mică care trăieşte prin aceşti munţi (foto 9c, 10c, 11c, 12c) (10% din populația ei mondială). 

9c

10c

11c

12c


Pornim mai departe şi de la o curbă zărim spre înapoi antenele din vecinătatea Pasului Ghimeş (foto 13c). După aproape 1 km vedem în faţă o parte din lacul de acumulare Frumoasa (foto 14c). Ne apropiem de el şi trecem de intersecţia cu drumul 101, pe care putem merge aproape 1 km pe malul lacului de acumulare (foto 15c).

13c

14c

15c

Drumul coboară mai departe şi pentru câteva sute de metri avem în stânga lacul de acumulare (foto 16c). Ajungem la barajul Râului Frumoasa de unde privim spre amonte lacul (foto 17c), dar şi satul Frumoasa şi Munții Harghitei în ultimul plan în poza 18c. 

16c

17c

18c


De aici, în câteva sute de metri ajungem la intrarea în satul Frumoasa unde părăsim drumul 12A şi ne abatem pe drumul din dreapta din poza 19c, spre centrul satului unde, după 10 minute ajungem la intersecţia din poza 50 de pe varianta Pasul Ghimeş - Frumoasa - Gârciu.

19c

1d

2d

Pe vechiul drum care traversează Pasul Ghimeş


Vasile Bouaru, Ruben Costea (Rădăuţi) 


Urmăm din Pasul Ghimeş drumul pe care am urcat după mănăstirea Făgeţel (al cărui capăt în cealaltă parte a muntelui se vede în poza 42 de pe traseul Făgetu de Sus - Pasul Ghimeş). Exact din Pasul Ghimeş coborâm pe după construcţia roşiatică de lângă drumul asfaltat 12A (poza 1d), accentuat, dar ne menţinem destul de aproape de drumul 12A. Din loc în loc zărim mai sus parapetul de la drumul 12A (foto 2d). 

4d


Apoi ne depărtăm de drumul de maşină şi coborâm pe liziera unei păduri (foto 4d) dar nu pentru mult timp pentru că intrăm în pădure. O traversăm repede şi după o curbă ajungem la capătul din aval al acestui drum, la o barieră (foto 6d), după care ieşim în drumul 12A.

6d


Pe acest drum, lung de aproape 1,5 km scurtăm cam 4 km din drumul 12 A, din Pasul Ghimeş spre satul Frumoasa. Atenţie la urşi!