Făgetu de Sus - Pasul Ghimeş, 20 de trasee/ marcaje turistice în Munții Ciucului și Hășmașului

Intrăm în satul Lunca de Jos şi în judeţul Harghita (foto 1). Ne deplasăm mai departe pe drumul 12A, urmând îndeaproape cursul Trotuşului. Râul se îndreaptă spre sud sud-vest.

La 600 metri de la podul peste Trotuş întâlnim pe partea dreaptă drumul 127A care duce spre Valea Rece. Chiar în intersecţie se află câteva indicatoare (foto 3, 4). Intrarea pe drumul 127A se face peste podul care traversează Pârâul Valea Rece. Spre amonte, acest pârâu delimitează Munţii Tarcăului în dreapta (stânga geografic) de Munţii Hăşmaşului în stânga (dreapta geografic).

1

3

4

Ne deplasăm spre centrul satului Lunca de Jos (foto 7). Depăşim satul şi privim frumoasa creastă aflată pe partea dreaptă, care face parte din Muntele Mic (foto 8). Privind spre înapoi, surprindem în vale satul Lunca de Jos şi cele trei masive muntoase din zonă. În imaginea 9, în stânga este partea estică a Munţilor Hăşmaş, în ultimul plan partea sudică a Munţilor Tarcău iar în dreapta partea nord-vestică a Munţilor Ciucului.

7

8

Înaintăm şi creasta Muntelui Mic ne încântă încă privirile. Trecem de intrarea pe drumul care duce în Valea lui Antaloc, pe partea dreaptă cum ne deplasăm, o altă vale pe care se poate intra în Munţii Hăşmaş, apoi trecem de intrarea pe drumul care duce în Valea Capelei, aflată pe partea stângă cum ne deplasăm şi care este poartă de intrare în Munţii Ciucului  (foto 11) şi depăşim şi intrarea pe drumul ce duce spre Valea Întunecoasă (foto 12), aflată tot pe dreapta cum ne deplasăm.  Privind spre Valea Întunecoasă zărim câteva stâncării (foto 13).

9

11

12

13

Parcurgem câteva sute de metri şi pe sub un pod aflat pe partea stângă cum ne deplasăm zărim drumul spre Valea Boroş (foto 14). Acolo, la intersecţie se află indicatorul din imaginea 15, spre Munţii Ciucului.

14

15

16

Intrăm în satul Lunca de Sus (foto 16), zona numită Păltiniş Ciuc şi remarcăm pe partea stângă cum ne deplasăm munţii sub forma de clăi (foto 17). 

17

Depăşim intrarea în Valea Gârbea, pe dreapta în sensul de înaintare (foto 18) iar câteva sute de metri în amonte, pe partea dreaptă, este o hartă mare a zonei (foto 19) cu traseele pe care le putem face (foto 20).

18

19

19a

20

22

Trecem peste pârâul care vine din Valea Ugra iar de acolo, în 150 metri depăşim drumul de acces spre Valea Ugra, aflată pe partea stângă cum ne deplasăm (foto 22). În partea dreaptă în poza 22 se vede marele viaduct de la Păltiniş Ciuc.  

Ne deplasăm mai departe pe drumul 12A şi ne apropiem de marele pod de cale ferată (foto 24). În acest loc ea face o buclă mare, se abate spre vest şi traversează Munţii Hăşmaşului prin tunele, ieșind în partea opusă în Depresiunea Ciucului. Nu departe de acest spectaculos pod, pe partea dreaptă, observăm o mică porţiune de abrupt (foto 26). Trecem apoi pe lângă o pantă destul de mare unde vegetaţia pune în evidenţă locul pe unde se scurge un fir de apă (foto 27).

24

26

27

Traversăm satul Comiat şi ne apropiem de satul Izvorul Trotuşului. La intrarea lui, pe stânga cum ne deplasăm se desprinde din drumul 12A drumul forestier Bothavas (foto 29) apoi intrăm în satul Izvorul Trotuşului. Pe partea dreaptă întâlnim splendide păduri de pin (foto 31). Trecem peste un afluent al Trotuşului care vine din Munţii Ciucului şi admirăm în stânga traseului Dealul Comiat (foto 33).

29

31

33

Trotuşul este din ce în ce mai mic (foto 34) şi privind spre stânga drumului 12A, către Munţii Ciucului, zărim în depărtare mănăstirea Făgeţel iar în ultimul plan, spre dreapta în poza 35, Muntele Smochinului, cu câteva relee de telecomunicaţii pe vârf, munte foarte apropiat de Pasul Ghimeş. 

34

35

Trecem din nou peste Râul Trotuş, privit spre amonte (foto 36) și aval (foto 37). În dreapta noastră în sensul de mers sunt Munceii Năşcălatului (foto 38).

36

37

38

Ne apropiem de mănăstirea Făgeţel (foto 39) şi observăm partea pe care o vom urca spre Pasul Ghimeş. Din dreptul mănăstirii ne depărtăm de Râul Trotuş care vine de pe valea aflată în stânga noastră. Imediat după mănăstire privim spre înapoi (foto 41) iar în continuare drumul începe să urce în serpentine (foto 42). În poza 42 se observă pe partea dreaptă, imediat după gardul din bârne, capătul vechiului drum care urca spre Pasul Ghimeş. Pe acel drum ne vom abate.

39

41

42

Ceva mai sus observăm o coţofană (foto 43). Primăvara întâlnim pe aici toporaşi din abundenţă (foto 44). 

43

44

Ceva mai sus intersectăm drumul 12A dar vom continua urcuşul pe vechiul drum (foto 45). Panta nu este mare, urcuşul domol. Privim spre înapoi, către valea care duce spre satul Făgeţel, pe care curge Trotuşul (foto 46). De asemenea privim şi spre valea pe care am urcat până aici (foto 47).

45

46

47

Urcăm mai departe şi trecem de o cabană (foto 48). În dreapta noastră se află o frumoasă vale (foto 49). Ceva mai sus ajungem la o mică intersecţie (foto 50). 

49

50

Putem urca pe oricare din drumuri, cel din dreapta ne conduce tot la drumul 12A dar ceva mai jos de Pasul Ghimeş. Am preferat să urc pe drumul din stânga, care ne conduce direct la destinaţie. Ajungem în Pasul Ghimeş de unde ne abatem prima dată spre stânga faţă de sensul de urcuş, pentru a admira împrejurimile. Pe muntele din stânga imaginii 51, făcută spre locul prin care am ajuns aici, adică spre înapoi, vom continua traseul spre satul Frumoasa. Privim şi spre Depresiunea Ciucului, pe unde coboară drumul 12A (foto 52). 

51

52

Probabil că pe aici pe undeva a traversat aceste meleaguri şi avionul condus de Vasile Niculescu acum 100 de ani.