Cascade lângă Sucevița și Putna, în Munții Obcina Mare

Vasile Bouaru, Daniela Davidel, Alina Rotar, Cătălin Urdoi, Ciprian Chelariu (Rădăuți) 


Masivul este sărac în căderi spectaculoase de apă. Dar cine caută…  Prima cascadă descoperită se află aproape de satul Sucevița. Ieșim din sat spre amonte, pe șoseaua care duce la Ciumârna; după 1,5 km, dincolo de popasul turistic Bucovina, se află pe partea dreaptă, în sensul de mers, capătul unui drum forestier, închis de obicei cu o barieră de lemn, vopsită cu verde și alb.


Ne înscriem pe acest drum care urmează îndeaproape Pârâul Rusca și după 20 minute vom găsi pe partea dreaptă geografic (stânga în sensul de mers) o splendidă cascadă, de aproape 8 metri înălțime (imaginea 1). Dacă mai urcăm circa 200 m pe drumul forestier întâlnim alte două cascade, mai modeste ca înălțime, dar spectaculoase. De asemenea, vom intra în niște mici chei, dezvoltate în gresie calcaroasă, având pereți cu numeroase surplombe. 

A doua cascadă se află în zona Putna. Pentru a ajunge la ea plecăm din centrul satului și ne înscriem pe drumul forestier ce urmează spre amonte Pârâul Putna. După 25-30 minute de la plecare vom întâlni, pe partea dreaptă, un frumos schit. În zona acestuia apar câteva drumuri forestiere laterale. Noi rămânem să înaintăm pe drumul principal.

După încă 20 minute vom ajunge la altă intersecție, unde pe dreapta este un canton forestier. Ne abatem pe drumul din dreapta, numit de localnici Strigoaia. Depășim niște garduri și urcăm o pantă ușoară. La circa 15 minute de la canton, tot pe dreapta, se află o mică construcție de lemn, pentru vânătoare. Pe lângă ea curge un mic pârâu, pe care vom urca.

1

2

El are numeroase praguri de mici dimensiuni, dar foarte spectaculoase. După aproape 25 minute de urcuș vom ajunge la o frumoasă cascadă (foto 2). Are debit destul de mic, pentru că se află aproape de izvorul pârâului pe care am suit, dar este înaltă de aproape 10 m.