Stânjenei de baltă la Mărgineni, lângă Bacău, de unde a pornit avionul cu actele Unirii de la 1918

Înainte de a porni în călătoria spre Blaj (https://sites.google.com/site/romanianatura77/home/avionul-cu-actele-unirii-de-la-1918-zborul-margineni---blaj-la-minus-40-grade ) am colindat împrejurimile satului Mărgineni, căutând locurile pe unde a fost aerodromul de unde a decolat acum 100 de ani Vasile Niculescu.

Am pornit din Mărgineni de la intersecţia Căii Moineştiului, drumul 2G cu drumul care duce spre Hemeiuş - Piatra Neamţ. Ne abatem pe drumul spre Hemeiuş, 119B, cale de 1 km până la intersecţia, pe partea stângă cum ne deplasăm,  cu o stradă care a primit numele celui care a efectuat Zborul Unirii (foto 1) apoi ne întoarcem 200 m spre centrul Mărgineniului până la intersecţia din imaginea 2 şi ne înscriem pe strada Aeroportului (foto 3).

1
              2
                                                                                                                                                      3

Deşi azi nu mai este aerodrom, memoria vremurilor când în acele locuri a fost un aerodrom s-a păstrat. De la https://www.desteptarea.ro/foto-bacaul-in-1944-fotografiat-de-un-avion-german/ am preluat imaginea 3a unde se vede foarte bine locul fostului aerodrom. La sud-est de acest loc curge Pârâul Negel care are aceleaşi meandre şi azi ca în imaginea 3a, de aceea este uşor de identificat amplasarea aerodrumului. La est de amplasamentul fostului aerodrom curge un  mic pârâu, Limpedea/ Bârnat.
3a

Imediat cum depăşim ultimele case din sat, privind spre nord zărim o întinsă câmpie, aproape plată (foto 4). De aceea a fost ales acest loc pentru aerodrom. În depărtare, în imaginea 4 se vede satul Hemeiuş. Ajungem la calea ferată care uneşte Bacăul de oraşul Piatra Neamţ şi privim spre dreapta faţă de sensul de mers, spre sud-est. Prin spatele clădirii cu acoperiş roşu care se observă în stânga în imaginea 5 trece Pârâul Negel şi tot pe acolo era limita sudică a aerodromului.


4
5

Vom ocoli toată zona fostului aerodrom. Am pornit mai întâi pe lângă calea ferată, în direcţia Hemeiuş. În dreapta sunt câmpuri întinse, plate (foto 6). Aici a fost aerodromul. În imaginea 6, în depărtare, se zăreşte turnul de radio - televiziune de la intrarea nordică în oraşul Bacău. Are înălţime de 150 metri. Ne deplasăm ceva mai mult de 2 km pe calea ferată până la podul din imaginea 7 de unde ne abatem spre dreapta faţă de sensul de mers şi ne întoarcem pe partea cealaltă a părţii cultivate, spre Mărgineni.

6
7

Coborâm spre albia Pârâului Limpedea (foto 8) şi ajungem pe un teren viran. La câteva sute de metri de la podul de la care am schimbat direcţia de mers întâlnim o albie secată (foto 9). Ne deplasăm pe ea apropiindu-ne din nou de Pârâul Limpedea. În locul unde cele două albii se întâlnesc, pe partea stângă cum ne deplasăm, găsim urme palpabile din trecut: tranşee, unul din punctele unde a fost o baterie de artilerie care păzea aerodromul (foto 10). 


8
9


10Timpul îşi urmează cursul, încet, încet aceste tranşee se teşesc şi vor dispare. În gârla care este în vecinătatea tranşeelor găsim tufe foarte mari de stânjenel de baltă, de culoare galbenă intensă (foto 11). O raţă sălbatică îşi ia zborul (foto 12).


11


12

Ne deplasăm pe aceste câmpuri spre sud. În zare se văd primele construcţii din oraşul Bacău (foto 13). Terenul este absolut plat, arat şi cultivat dar acum 100 de ani a servit unui scop istoric. Spre aval mai întâlnim câţiva stânjenei de baltă lângă care se poate ajunge fără să intrăm în apă (foto 15).


13


15Urmăm cărările sau drumurile de ţară printre porţiunile arate pentru a ne întoarce în Mărgineni. Adesea întâlnim prin mirişte măzăriche (foto 16). Ajungem la drumul care ne conduce înapoi în sat, cel pe care de altfel am şi ajuns în această zonă. Vedem în depărtare, în imaginea 17, Culmea Pietricica, prima pe care a traversat-o avionul condus de Vasile Niculescu. De aici privime spre nord apoi ne deplasăm spre centrul satului Mărgineni.


                16
            17

În centrul satului este un mic parc cu monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial (foto 19). Pe o parte a lui, o placă din marmură aminteşte despre Zborul Unirii (foto 20) iar în partea superioară a monumentului este o machetă a unui avion care seamănă cu avionul Farman 40 pilotat acum 100 de ani de Vasile Niculescu (foto 21).

19
20
21