Cascada Cociu/ Roșet, acces, imagini, în Munții Mehedinți

Bogdan Cândea (București) 

Cădere de apă în trepte, pe Pârâul Ogașul lui Roșeț, afluent pe stânga geografic al Cernei. Înălțimea ei este de 120 m (după Peșteri din România, 1976, pagina 269; dar nu există nici o dovadă asupra măsurătorii).

Pentru a o vedea, parcursul din Băile Herculane este urrnătorul: mergem pe DN 67D până la bifurcația cu drumul spre ștrandul termal 7 Izvoare, aproximativ 4 km; continuăm pe șosea în urcarem apoi coborând, cam 10 minute și la o curbă pronunțată a acesteia, spre stânga, pe partea stângă a drumului observăm un fag gros cu semn de marcaj triunghi albastru și inscripția „spre Balta Cerbului”.  Pe dreapta noastră remarcăm, trecând pe sub podul șoselei, un pârâu bogat (Ogașul lui Roșeț) și o potecă pe care urcând puțin găsim indicatorul cu săgeți, cu marcaj punct galben încercuit cu alb: spre cascadă, 1-1½ ore.

La început (150 m) poteca este comună cu cea a traseului spre Balta Cerbului. Potecile se despart pe liziera cu pădurea a unei fânețe îngrădite: spre Balta Cerbului la stânga, în urcare mai pronunțată; spre cascadă înainte, în urcare ușoară. Intrăm în pădure, străbatem un luminiș cu buturugi putrezite și ferigi. Deja încep să apară, caracteristice traseului, grupări de stânci de calcar gri cenușiu iar panta se accentuează ușor. Semnele de marcaj apar destul de rar, la 50, uneori la 100 m, dar poteca este clară, însoțind pârâul spre amonte. Îl va traversa de patru ori, astfel că în zona cascadei ne vom afla iar pe malul lui drept, ca la plecare. Liniștea din pădurea de fag și aglomerările haotice de stânci vor contrasta puternic cu impresia lăsată de pânza de apă verticală pe care o putem admira apropiindu-ne pe ultimii 40 m printr-un labirint de blocuri de calcar.

Practic nu există un loc de unde se poate vedea cascada în întregime (din cauza pădurii). Pentru a zări treapta mijlocie se mai poate urca puțin în peretele stâng, lateral față de ea. Treapta superioară este greu de observat. Ne aflăm la baza unor pereți uriași de calcar, aparținând Muntelui Cociu.

Diferența de nivel urcată până aici este de aproximativ 400 m. Traseul este accesibil tot timpul anului. Debitul pârâului este maxim în aprilie - mai. Întoarcerea se face pe același drum (mai puțin de o oră până la șosea).

1   
Imagine de la. Foto: Adriana Kaszoni.                                                                                                                                   
                                                                                                                              2   
Imagine de la. Foto: Octavian Stănescu.
3   Sfârşit de decembrie. Foto: Ică Giurgiu 
(Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti), Cristina Lazăr.