Peștera Zânelor, în perimetrul Căvaran - Peștere - Maciova, Munții Poiana Ruscă

Florin Petru Horak

Tabăra Speologică Căvaran - Peștere - Maciova 2018 

Peștera Zânelor, descoperită în anul 2015 de Tiberiu Trif când toată lumea îi spunea că nu are nici o șansă de a descoperi ceva în acel loc. Peste două zile m-a sunat să-mi comunice că a ajuns la o sală cu un lac, actuala sală a sifoanelor.

Dorința și încrederea că poate explora mai departe, dincolo de obstacolul galeriei complet inundate (ceea ce numesc speologii sifon), l-a determinat să încerce să treacă sifoanele cu o improvizație făcută dintr-un snorkel și un furtun de grădină.

Între timp a făcut cursuri de scuba diving, inclusiv cel de cave diving, devenind un speolog scafandru și scafandru speolog foarte bun, nu înainte de a trece mai multe, și de mai multe ori, sifoanele zânelor.

În prezent, explorările realizate împreună cu Radu Puscas și Adrian Albuica (postsifon) estimează peștera la peste 2 km, din care au fost topografiați și cartografiați peste 1 km.

Continuarea explorărilor și a topografierii necesită o logistică destul de complexă (mă refer în primul rând la echipamentul de cave diving, care trebuie transportat cu ajutorul unui suport uman mai numeros decât într-o explorare speologică obișnuită).  Informații de la.