Muntele Runcu, pe creasta Masivului Obcina Feredeului, de la Vatra Moldoviţei la Paltinu

1

Vasile Bouaru, Radu Bouaru (Rădăuţi) 


Vom parcurge un frumos traseu în extremitatea vestică a Obcinei Feredeului, uşor, cu multe puncte de belvedere. Muntele vizat se numeşte Runcu (vezi harta a doua de la https://sites.google.com/site/romanianatura50/home/carpatii-rasariteni/obcina-feredeului/muntii-obcina-feredeului-localizare-pe-harta ).

2

3

Am pornit din satul Vatra Moldoviţei din judeţul Suceava, de la intersecţia drumurilor 17A şi 176. Ne vom deplasa pe 17A, către satul Sadova (vezi prima hartă de la https://sites.google.com/site/romanianatura50/home/carpatii-rasariteni/obcina-feredeului/muntii-obcina-feredeului-localizare-pe-harta ), aflat în partea cealaltă a crestei Obcinii Feredeului faţă de Vatra Moldoviţei. Chiar în intersecţia menţionată, pe partea dreaptă cum ne vom deplasa, se află locomotiva unei mocăniţe (foto 1). 2

Parcurgem aproape 1 km trecând pe podul flancat de statui reprezentând lei, pod peste Râul Moldoviţa. Privind spre nord-est zărim dealul golaş (foto 2) pe care am terminat traseul descris la https://sites.google.com/site/romanianatura4/carpatii-rasariteni/obcina-mare/sucevita---vatra-moldovitei-pe-munte (foto 24, 25, 26 de pe acest traseu). În imaginea 24 de pe traseul amintit se observă drumul pe care suntem acum iar în partea dreaptă a imaginii muntele mai apropiat de noi, cel împădurit, este cel pe care vom urca pe traseul pe care îl vom parcurge, respectiv Runcu.

După ce parcurgem distanţa de aproape 1 km ajungem în vecinătatea unor clădiri. Imaginea 3 este făcută după ce am depăşit acele clădiri, spre înapoi. Pentru a intra în traseu ne vom abate pe lângă clădirea care se vede printre copaci în stânga imaginii 3. 

Ne înscriem pe o potecă ce urcă la început domul printre brazi tineri, aflaţi într-o generaţie de brazi mai înalţi. Poteca are şi porţiuni mai abrupte dar foarte scurte şi se abate uşor spre stânga în urcuş. După ce depăşim în 7-8 minute această porţiune ajungem într-o zonă mai degajată din care ne abatem spre dreapta, pe un drumeag (foto 4).

Urcăm încet şi trecem de un gard din bârne. De aici ieşim din pădure şi urcăm pe liziera sa vestică (foto 5). Trecem pe lângă un trunchi de copac a cărui parte centrală lipseşte (foto 6). Iată drumeagul fotografiat spre înapoi (foto 7). 

4

5

6

7

Mai sus ne abatem câteva zeci de metri spre stânga faţă de sensul de urcuş, pentru a admira peisajul. Ceţurile dimineţii se ridică şi admirăm toată valea Râului Moldoviţa, cu o parte din creasta principală a Obcinii Feredeului în partea dreaptă în imaginea 8. Ne întoarcem la drumeagul pe care l-am părăsit, trecând printr-o scurtă porţiune de pădure după care urcăm destul de abrupt pe lângă un gard din bârne, o distanţă mică şi ieşim într-un loc degajat şi plat (foto 9). Suntem la capătul unui drum pe care îl vom urma spre stânga faţă de sensul de urcuş.

8

9

Peisajul este atât de frumos încât vom părăsi pe alocuri drumul pe care ne-am înscris pentru a avea vizibilitate spre mai multe direcţii. Vom urca mai întâi spre câteva construcţii pentru fân, aflate ceva mai sus de drumul amintit, spre stânga faţă de sensul de mers pe drum. De acolo privim spre nord-est unde zărim o bună parte din creasta Obcinei Mari. Astfel în imaginea 10 zărim zona denumită Palma, marcată cu săgeată verde, amintită pe mai multe trasee (cum ar fi cel de la https://sites.google.com/site/romanianatura57/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/muntii-obcina-mare-creasta-principala/muntii-obcina-mare-creasta-principala-partea-4-a ), ceva mai spre dreapta, marcată cu săgeată roşie este frumoasa Poiană Lupoaia şi, mai spre dreapta, marcată cu săgeată galbenă este creasta pe care am ajuns în Poiana Lupoaia pe traseul descris la https://sites.google.com/site/romanianatura7/home/carpatii-meridionali/obcina-mare/pe-urmele-lui-dragos-voda-din-maramures-spre-moldova-frumosu---poiana-lupoaia---vatra-moldovitei-in-muntii-obcina-mare .

10

11

În partea opusă zărim două relee de telecomunicaţii (foto 11). Vom urca spre ele şi vom constata că sunt de fapt 5 asemenea antene pe acest munte. Spre sud, undeva în depărtare, zărim Vârful Giumalău (foto 12, https://sites.google.com/site/romanianatura49/home/carpatii-rasariteni/giumalau/varful-si-cabana-giumalau-acces-muntii-giumalau ). 

12

Mai departe traseul este foarte lejer pentru că suntem exact pe creasta din vârful Muntelui Runcu (foto 13). Drumul se află aproape de noi şi îl vom urma iar pentru câteva sute de metri (foto 14). Sunt câteva gospodării prin aceste locuri. Frumuseţea piesajului ne îmbie să părăsim drumul şi să ne abatem pentru a vedea împrejurimile. Iată, spre sud, o parte din creasta principală a Obcinii Feredeului, iar şiragul de case care se observă în partea dreaptă a imaginii 15 este satul Paltinu, prin care trece drumul 17A care traversează Obcina Feredeului.

13

14

16

Ceva mai jos de creastă, tot înspre sud, zărim câteva tranşee rămase din Al Doilea Război Mondial. Curiozitatea ne îmbie să le cercetăm (foto 16). Urcăm înapoi spre creasta muntelui şi privim spre nord, unde zărim Obcina Mare, în depărtare (foto 17). 

17

Ajunşi la ultimul releu, coborâm pe lângă un gard din bârne spre nord (foto 18). Peisaj uimitor (foto 19). Ajungem din nou la drumul pe care ne-am înscris ceva mai sus şi întâlnim o intersecţie cu un drum care se abate spre dreapta faţă de sensul de coborâre (foto 20, făcută spre înapoi, imediat după intersecţie). Din acest loc avem două variante. 

18

19

20

Prima este să urmăm drumul care se vede în stânga în imaginea 20. Trecem pe lângă un loc îngrădit unde sunt câteva gospodării (foto 21) şi intrăm în pădure (foto 22). 

21

22

24

Urmăm drumeagul care ne duce spre vale şi în mai puţin de 20 minute ajungem pe drumul forestier Vulcanu (foto 24). De aici ne abatem spre dreapta faţă de sensul de mers urmând drumul forestier care urmează îndeaproape micul pârâu cu acelaşi nume şi ne scoate în 10 minute la un pod de unde privim spre amonte. Zărim confluenţa Pârâului Vulcanu, aflat în stânga imaginii 26, cu Râul Moldoviţa. 

După ce am trecut podul (foto 27) mai avem de parcurs 2 km prin satul Vatra Moldoviţei până în punctul de unde am început traseul, admirând în stânga noastră partea vestică a Obcinei Mari (foto 28). 

26

27

28

A doua variantă este să urmăm drumul principal mai departe, din dreptul zonei de unde am făcut imaginea 20. Ne vom abate însă spre stânga, printr-o mică pădure de larice (foto 29) până aproape de un gard din bârne. Vom coborî pe una din potecile care duc spre vale, în direcţia sud-vest. În câteva minute ajungem la drumul pe care l-am părăsit, noi practic tăind o buclă mare pe care acesta o face (foto 30). 

29

30

Suntem aproape de intrarea în satul Paltinu (foto 31) şi de mai jos admirăm frumoasa vale pe care el se întinde (foto 32).

31

32

Coborâm pe drum printre gardurile din bârne (foto 33) şi admirăm în stânga noastră creasta pe care am traversat-o, cu releele din vârf (foto 34). În coborâre ne abatem spre stânga până întâlnim albia Pârâului Boului  (foto 35). 

33

34

35

Ne înscriem în aval, pe malul drept geografic, admirând încă o dată creasta pe care am parcurs-o (foto 36). Nu departe ajungem la confluenţa Pârâului Boului cu Pârâul Boul Mic (foto 37). Pârâul Boului este cel din stânga din imaginea 37.

36

37

De la această confluenţă, aflată în imediata apropiere a drumul 17A, ne abatem spre stânga faţă de sensul de mers până aici, în aval. Practic ocolim muntele pe care l-am urcat şi ne întoarcem spre locul de intrare în traseu. După 400 m parcurşi pe malul acestui pârâu ajungem la un interesant loc din punct de vedere geologic (foto 38). Este o mică porţiune de abrupt, un punct fosilifer (foto 40). 

38

40

Pietrele parcă sunt răsucite (foto 41) iar după ce ne depărtăm puţin observăm cum au contribuit forţele telurice la formarea acestui mic abrupt (foto 42).

41

42

43

Ieşim la drumul 17A (foto 43), de unde ne abatem spre nord-est admirând în ultimul plan, Obcina Mare. Mai avem de parcurs aproape 2 km şi ajungem în locul de unde am intrat în traseu, în dreptul zonei din imaginea 3.