Marcaje turistice răuvoitoare la Borsec, în Munții Giurgeului

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București), Dan Petrescu (București)


Hărțile stațiunii Borsec difuzate începând cu anul 2016 (iată-le la https://sites.google.com/site/romanianatura67/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/harta-muntii-giurgeu-cu-marcaje-carst-si-pesteri-la-borsec) sunt acum (septembrie 2018) în discordanță, în ceea ce privește marcajele, cu terenul. Redăm în continuare nepotrivirile observate de noi (marcaje care există pe hartă dar nu și pe teren, marcaje pe care le întâlnim pe teren dar nu și pe hartă, ramificații de trasee nesemnalate etc.) (asta în condițiile în care stând în stațiune doar trei zile nu am avut cum să acoperim tot arealul de trasee/ poteci marcate). E păcat că nici un manager de stațiune/ zonă turistică nu înțelege că în prezent, o hartă care să fie mereu la zi nu impune costuri mici/ nese,nificative decât dacă este publicată și pe internet, acolo unde poate fi rapid corectată, adnotată, adusă la zi.

Stațiunea Borsec (Borsecul de Sus) este plăcută la vedere, dar printre clădirile normal întreținute (vile, case particulare) sunt prezente dărăpănături (imaginea 1) și construcții megalomanice închise (imaginea 2).

1

2

Încă întâlnim marcaje fără fond alb (imaginea 3, în Poiana Zânelor, pe cel mai circulat traseu din stațiune, către mofetă). Sau săgeți cum este aceea din imaginea 4, nefolositoare turiștilor (în partea de nord nord-est a stațiunii în special).

3

4

Centrul de informare turistică din Borsecul de Sus (stațiunea propriu zisă) încă oferă „sprijin” turistic cu harta 2 de la https://sites.google.com/site/romanianatura77/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/borsec-trasee-turistice-in-muntii-giurgeu, desen pe care traseul cruce roșie din dreapta lui este întrerupt în teren (septembrie 2018) de o severă și lungă doborâtură de brazi care face posibilă parcurgerea lui numai turiștilor extrem de motivați și bine echipați, și asta doar pe vreme perfectă. Dar, această ultimă hartă, prezentă pe teren în apropiere de Cetatea Bufnițelor, nu precizează (de exemplu, printr-o foaie A4 prinsă în plastic și lipită de ea) dificultățile reale, care nici la capetele traseului (în Poiana Zânelor, imagini 7, 8) nu sunt semnalate! Și trebuie să zicem că pe harta 1 de la https://sites.google.com/site/romanianatura67/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/harta-muntii-giurgeu-cu-marcaje-carst-si-pesteri-la-borsec acest traseu nu mai apare (!!) și, pentru ca situația să fie și mai încurcată (!), traseul cruce roșie de pe teren este aici desenat doar pe jumătate (!) și cu cruce albastră drept marcaj, fapt nereal (pe teren există un singur marcaj/ copac cruce albastră, restul au cruce roșie)!! Nu-i rău că este semnalată pe acest traseu cruce roșie/ „cruce albastră” Peștera Scaunul Rotund (în apropiere de borna silvică III/ 132) (așa ar fi normal, ca să fie oferite cât mai multe date despre geomorfologia unei zone), dar precizăm că această cavitate nu este deloc recomandabilă pentru vizitare celor care nu au experiență în explorarea peșterilor, zona de intrare fiind predispusă unor prăbușiri masive; chiar și plimbarea pe marginea celor două intrări ale peșterii poate produce surpări ale bolovanilor masivi aflați în stare instabilă!

5

7

8

Să rămânem în perimetrul Poiana Zânelor. Traseul către Peștera de Gheață este semnalat pe teren cu cruce galbenă (vezi imaginea 5) și pe harta de la https://sites.google.com/site/romanianatura67/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/harta-muntii-giurgeu-cu-marcaje-carst-si-pesteri-la-borsec cu cruce roșie (?!). Din apropierea Peșterii de Gheață pornește marcajul triunghi roșu (imaginea 6) către Peștera Urșilor (care nu e peșteră…) dar pe harta de la https://sites.google.com/site/romanianatura67/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/harta-muntii-giurgeu-cu-marcaje-carst-si-pesteri-la-borsec acest parcurs nu există nici măcar trasat!

6

9

Despre cotele altimetrice indicate pe traseele turistice nici nu mai deschidem discuția pentru că nu vom ști care este baza lor de raportare/ pornire.

Când plecăm din Borsecul de Sus pe traseul spre Vârful Făget (harta mare de la https://sites.google.com/site/romanianatura67/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/harta-muntii-giurgeu-cu-marcaje-carst-si-pesteri-la-borsec) pe bandă și punct albastru, vom avea semne bine vizibile până la limita inferioară a golului alpin, acolo de unde poteca spre dreapta ne va dirija pe lângă gardul nou din bârne al unei stâne arse (din cărămidă) și vom ajunge la refugiul de pe creasta principală (pentru că de la limita superioară a pădurii marcajele sunt ascunse de crengile brazilor și nu prea pot fi văzute de la distanță sau pe vreme nefavorabilă). Refugiul s-ar putea să nu mai reziste și în iarna 2018/ 2019 dacă sistemul de închidere al ușii nu este reparat de urgență (iar podeaua lui, în dreapta cum intri, este deja ruptă). Mai multe detalii sunt la.

De la refugiul turistic noi am ales pentru coborâre traseul marcat cu cruce galbenă pe teren (imaginea 9) (exceptând două semne bandă albastră de pe teren, plasate, unul după altul, la jumătatea lui); pe harta de la https://sites.google.com/site/romanianatura67/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/harta-muntii-giurgeu-cu-marcaje-carst-si-pesteri-la-borsec traseul apare, pe întreaga lui extindere, aplicat cu ambele semne! Mai mult, ramificarea crucii galbene față de banda albastră care chiar se duce peste Vârful Făgețel nu este semnalată pe teren! Mai multe detalii sunt la.

În Borsec, pe strada Carpați (vezi imaginea 3 de la https://sites.google.com/site/romanianatura77/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/borsec-trasee-turistice-in-muntii-giurgeu ), pe stânga (la vreo zece metri față de drum), împrejmuit, în amonte de joncțiunea/ ramificația cu bulevardul 7 Izvoare, întâlnim mesteacănul pitic (imagini 10, 11).

10

11

Pentru a ajunge/ pleca din Borsec (dacă nu mergem cu autoturismul personal, așa cum noi nu avem) putem folosi informațiile afișate la Centrul de informare turistică (locul unde opresc autobuzele în Borsecul de Sus) (imaginile 12-16).

12

13

14

15

16

Tabelele nu sunt 100% puse la zi, dar, cu ajutorul telefoanelor, putem verifica ce și unde s-a schimbat