Peștera Tecuri - Peștera Gaura Boului, din Munții Șureanu, enigme hidrologice, speranțe pentru explorări imediate

Ică Giurgiu   (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)

 

Pe o drumuire de suprafață începută în decembrie 1994 (Ică Giurgiu, Ana Cândea) și terminată în august 2017 (Ică Giurgiu) sunt localizate Peștera Tecuri și Peștera Gaura Boului (vezi fișierul atașat în baza acestei pagini). Drumuirea a fost realizată cu busola; distanțele au fost măsurate cu pasul și transformate în metri. Elementele topografice din teren și notițele făcute pe această drumuire permit identificarea extrem de ușoară a fostului drum de exploatare forestieră care trece prin apropierea Peșterii Tecuri și merge prin apropierea Peșterii Gaura Boului. Pe partea estică drumului se află un lanț lung de mari doline.

Peștera Tecuri (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura58/home/carpatii-meridionali/sureanu/pestera-tecuri-muntii-sureanu-asteapta-exploratori; https://sites.google.com/site/romanianatura60/home/carpatii-meridionali/sureanu/pestera-din-valea-clenjii-muntii-sureanu) trebuie să fie încă în atenția exploratorilor pentru că trecerea cu scafandrul prin lacul aflat în ramura ei sudică poate deschide noi orizonturi de cercetare. 

Peștera/ Avenul Gaura Boului, intrarea cea mai amplă. Foto, Ică Giurgiu. Pe partea opusă a puțului, Paul Pupăzeanu și Alina Lințea.

Peștera Gaura Boului nu oferă pe moment o idee clară unde trebuie încercată în interiorul ei o decolmatare, podeaua fiind acoperită cu un strat gros de câțiva metri de formațiuni picate în urma gelifracției/ mișcărilor tectonice/ coroziunii.În partea estică a lanțului de doline (care nu oferă acum vreun indiciu despre o posibilă cale de penetrare spre subteran accesibilă omului) se ridică un versant calcaros de câteva zeci de metri, cu lapiezuri, terminat în buza unui platou carstic.

 

În anul 2017 proprietarul noii cabane Tecuri, composesoratul din localitatea Petros, a captat Ponorul Ponorici și l-a adus pe o țeavă din plastic până lângă (și în) cabană, de unde surplusul consistent de apă mai curge câteva zeci de metri și dispare în subteran prin lacul format într-o dolină! Astfel, Ponorul Ponorici are acum șansa de a fi decolmatat la intrare fără ca apa să-i mai incomodeze pe exploratori. Și, bineînțeles, rămâne de văzut ce nouă apariție de apă (în subteran sau la exterior) v-a genera captarea deversată lângă cabana Tecuri.