Fluturele cu barbă, Catocala nupta, în Munții Latoriței

George Marcoci (București)

Cunoscut și ca fluturele cu bandă roșie, Catocala nupta, din familia Noctuidae, este relativ mare, anvergura aripilor atingând la maturitate circa 74 mm. Corpul și aripile anterioare sunt colorate în nuanțe de maro. Aripile posterioare sunt roșii, bordate cu negru și alb; sunt mai scurte decât aripile anterioare, care le acoperă, iar la marginea inferioară au o bandă de culoare maronie.

Fluture întâlnit în depresiuni intramontane și zone colinare (600-800 m), care poate ajunge la 1000 metri altitudine, urcând pe văi. Are dezvoltare specifică tuturor lepidopterelor, trecând prin stadiile ou - larvă - pupă - adult. Larva (omida) se hrănește cu frunze și este întâlnită pe arbori din speciile Salix (salcie), Populus (plop), Ulmus (ulm), Fraxinus (frasin), Acer (arțar, paltin), Quercus (stejar). Fluturii adulți se hrănesc cu nectarul florilor (aparatul bucal este format dintr-o trompă cu care aspiră hrana lichidă) și pot fi întâlniți zburând în perioada iunie - august.

Acest fluture se protejează de prădători folosind homocromia copiantă permanentă și homomorfia, mijloace de protecție naturală prin care se imită mediul înconjurător prin colorit, desen și forma corpului. El se confundă astfel cu scoarța, frunzele, crengile etc.