Moneasa, septembrie 2017, trasee închise din cauza prăbușirii copacilor, în Munții Codru-Moma


informaţie extrasă de la

(28 iunie 2017, de la)  Am definitivat lucrările de amenajare la noul traseu turistic montan: Statiunea Moneasa - Ruinele Cuptorului de Topit Fier - Cariera de Marmoră

Traseul turistic Moneasa – Ruinele Cuptorului de Topit Fier – Cariera de Marmoră (marcaj punct roșu), cu o lungime de circa 2,7 km, pornește din centrul Stațiunii Moneasa, de lângă Monumentul Cazaran Gyula. Traseul urmează aleea pietonală din stațiune, pe lângă Schitului „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” ca din dreptul Lacului Liniștit să continue înainte, pe drumul auto, până după Tabăra de Agrement și Recreere Moneasa, unde cotește la stânga, traversând podul peste Valea Moneasa. După traversarea podului, în partea stângă a drumului pietruit, printre vilele din spatele taberei, cu o abatere de la traseu de circa 50 m se ajunge la Ruinele Cuptorului de Topit Fier. Traseul continuă drumul, care face o curbă la dreapta, depășește zona cu gospodării și urcă prin pădure până intersectează drumul ce duce în carieră. Mai departe traseul continuă la stânga pe o distanță de circa 700 m, pe un drum cu serpentine, ajungând în zona carierei, unde se pot vedea pereții de calcar metamorfic de culoare neagră și roșiatică.
Din carieră traseul se poate parcurge în sens invers până în Moneasa sau se poate continua pe unul din traseele intersectate pe parcurs.
ATENȚIONARE! Din cauza condițiilor meteo sau a exploatărilor forestiere, unele trasee sau porțiuni din traseele turistice pot deveni impracticabile pentru parcurgerea acestora, în special cu bicicletele.