Acces la izvoarele Râului Soloneț, în Munții Obcina Mare

1

articolul debutează la


Vasile Bouaru (Rădăuţi)

 

Soloneţ este unul dintre afluenţii importanţi ai Râului Suceava (parcurgerea și descrierea integrală a Râului Suceava este la). Izvorăşte din Munţii Obcina Mare, din vecinătatea satelor Poiana Micului, aflat la vest şi Maidan, aflat la est de creasta unde râul îşi are obârşia (vezi harta 0). Are lungime de aproape 32 km şi curge de la vest la est. După parcurgerea integrala a principalului râu din judeţul Suceava, cu numele omonim, descris la, apoi a afluenţilor Suceviţa, descris la şi Solca, descris la, ne-am gândit să parcurgem integral Râul Soloneţ.

Sunt două căi de acces principale spre zona izvoarelor Râului Soloneţ. 

Prima urmăreşte  o bună parte din traseul care leagă satul Suceviţa de oraşul Gura Humorului, parcurs descris la https://sites.google.com/site/romanianatura14/carpatii-rasariteni/obcina-mare/pe-munte-de-la-sucevita-la-gura-humorului. Voi descrie doar porţiunea dintre Poiana Trisiciori, începând de la imaginea 13 de la linkul amintit mai sus şi zona izvoarelor Soloneţului.

De la crucea din imaginea 13 de pe traseul Suceviţa - Gura Humorului urmăm mai departe traseul de creastă în direcţia Gura Humorului, deci spre sud (foto 1). În primăvara lui 2017, când am făcut această porţiune, prin Poiana Trisiciori era plin de ghiocei şi brânduşe (foto 2). Undeva la ieşirea din poiană am găsit mult jir (foto 3) iar la câteva sute de metri după ce am intrat în pădure era un mic luminiş cu brânduşe de primavară (foto 4).

2

3

4

Mai mergem o porţiune de creastă şi după 20 minute după ce am părăsit Poiana Trisiciori găsim pe partea dreaptă în sensul de mers urmele unei vechi cazemate (foto 5). Dacă vom fi atenţi vom observa pe kilometri întregi urme ale unor vechi tranşee din războaiele mondiale. Chiar şi drumeagul de creastă pe care mergem mai poartă urmele unor mici amenajări (foto 6).

5

6

După circa o oră după ce am părăsit Poiana Trisiciori vom observa pe partea dreaptă şi ceva mai jos un mare luminiş. E bine să coborâm până acolo deoarece vom avea o frumoasă perspectivă spre creasta principală a Obcinii Mari şi spre Valea Humorului (foto 7). Revenim în creasta principală şi mai parcurgem cale de o oră traseul până în poiana din imaginea 8. Acolo apare o bifurcaţie. Vom urma poteca din dreapta în sensul de mers (foto 9).

7

8

Imediat cum ne-am abătut pe poteca marcată din dreapta mai parcurgem 500 m pe creasta delimitată foarte frumos de şirurile de copaci (foto 10), până ajungem în dreptul unui brad aflat pe partea stângă în sensul de mers, la care trebuie să fim foarte atenţi să nu-l depăşim (foto 11). Aici apare şi marcajul triunghi roşu care vine din oraşul Solca pe traseul descris la https://sites.google.com/site/romanianatura14/carpatii-rasariteni/obcina-mare/pe-munte-de-la-sucevita-la-gura-humorului-2. Apare şi semnul exclamării de culoare albă care avertizează că de aici vom părăsi creasta principală.

9

10

11

Pe partea opusă acestui brad se află un fag pe care este marcajul bandă albastră (foto 12). Din acest loc privim spre valea din dreapta noastră în sensul de mers, unde vom zări destul de greu, ceva mai jos, marcajul bandă albastră (foto 13). Înainte de a coborî privim şi spre înapoi (foto 14), apoi vine o pantă destul de mare. Vom urma strict marcajul bandă albastră (foto 15).

12

13

14

15

Mai jos am găsit o tufă de tulichină (foto 16). Ajungem în partea de jos a pantei, unde se află o intersecţie de drumeaguri. Pe cel din stânga în sensul de mers, din imaginea 17, am continuat traseul descris la https://sites.google.com/site/romanianatura14/carpatii-rasariteni/obcina-mare/pe-munte-de-la-sucevita-la-gura-humorului-2 (foto 18 de pe acest traseu). Traseul marcat însă se abate spre dreapta şi îl vom urma. Şi drumeagul din stânga şi cel din dreapta se vor uni mai sus. Începem să urcăm o pantă lină şi cu ceva noroi (foto 18) şi ieşim ceva mai sus într-o splendidă poiană (foto 19).

16

17

18

19

20

21

Marcajul se abate spre stânga faţă de sensul de mers (foto 20) şi imediat la ieşirea din poiană apare o bifurcaţie de la care ne abatem tot spre stânga, în urcuş (foto 21).

Privim spre înapoi, către frumoasa poiană pe care o vom părăsi (foto 22) apoi începem urcuşul pe noua potecă. Ceva mai sus apare o bifurcaţie de la care ne abatem spre stânga, în urcuş (foto 23). Foarte puţin mai sus întâlnim drumeagul din stânga de la imaginea 17 (foto 24). Mai urcăm puţin şi ajungem la Piatra lui Zinger/ Singer (foto 25).

22

23

24

25

26

Aici cercetăm stâncile din zonă (foto 26) şi privim spre o creastă secundară, şi ea plină cu stânci de mici dimensiuni, care coboară spre Valea Maidan (foto 27).

27

28

29

Continuăm traseul de creastă, marcat cu bandă albastră (foto 28) şi coborâm o pantă destul de mare până ajungem într-un luminiş (foto 29) aflat la 7 minute de la Piatra lui Zinger/ Singer. Din acel luminiş se desprinde un drumeag, spre stânga faţă de sensul de mers (foto 30). Aici părăsim traseul de creastă care continuă spre Gura Humorului şi ne abatem pe drumeagul amintit. De aici izvorăşte Râul Soloneţ.

30

1

A doua cale de acces spre izvorul Râului Soloneţ este mai scurtă şi accesibilă. Pornim din oraşul Gura Humorului pe drumul 177, care trece prin satul Mănăstirea Humorului şi ajunge în satul Poiana Micului, unde se termină. Vom urma acest drum cale de 16,5 km de la Gura Humorului până în satul Poiana Micului. După pacurgerea acestei distanţe ajungem în dreptul zonei surprinse în imaginea 1 unde, pe partea dreaptă în sensul de mers în amonte vom zări o mică carieră.

Drumul coteşte brusc spre stânga iar exact în locul unde face curba se desprinde spre dreapta faţă de sensul de mers în amonte un drum de ţară care duce spre câteva gospodării aflate mai sus şi pe la acea mică carieră de piatră. Dacă venim dinspre amonte şi ajungem la acea curbă vom zări pe partea stângă, dar după un gard, un stâlp pe care se află marcajul cruce albastră (foto 2). Poarta gardului este însă închisă mai tot timpul aşa că marcajul de debut este în general ascuns privirii noastre (foto 3).

2

3

4

Ne înscriem pe drumul de ţară în urcuş şi vom urma pentru început marcajul cruce albastră. Imediat mai sus ajungem în dreptul carierei pe care am zărit-o (foto 4). Mergem mai departe spre ultimele case de aici (foto 5) nu înainte de a admira o parte din valea pe care am ajuns în satul Poiana Micului (foto 6).

5

6

7

8

Drumul traverseză albia unui mic pârâu (foto 7) şi ajunge la intersecţia din imaginea 8. Aici trebuie să fim atenţi pentru că drumeagul din stânga imaginii este mai bine conturat şi mai bine vizibil. Traseul nostru însă îl urmează pe cel din dreapta imaginii.

Imediat cum am schimbat direcţia mai ajungem la o intersecţie (foto 9) unde găsim marcajul pe trunchiul unui brad de mici dimensiuni, mascat de câteva crenguţe (foto 10). De aici nu vom mai avea probleme deosebite. Drumeagul urcă ceva mai accentuat spre pădure şi de mai sus privim spre stânga faţă de sensul de urcuş (foto 11).

9

10

11

12

Urcăm o pantă lină (foto 12) de la capătul căreia privim spre înapoi (foto 13) apoi intrăm într-o pădure cu brazi mai mari (foto 14). Chiar dacă mai apar intersecţii de drumeaguri vom urma marcajul foarte bine aplicat pe copaci. La orice schimbare de direcţie sunt vopsite săgeţi albastre (foto 15).

13

14

15

Mai sus ajungem la încă o bifurcaţie. Aici vom părăsi marcajul care se abate spre dreapta în urcuş (foto 16) și vom urma drumeagul din stânga, care traversează o mică poiană (foto 17).

16

17

După ce intrăm în pădure vom merge pe acelaşi drumeag, păstrând direcţia (foto 18) până ajungem în creasta marcată cu bandă albastră, creasta Suceviţa - Gura Humorului, https://sites.google.com/site/romanianatura14/carpatii-rasariteni/obcina-mare/pe-munte-de-la-sucevita-la-gura-humorului.

18

19

În locul unde intersectăm creasta marcată cu bandă albastră suntem la câteva zeci de metri mai spre sud faţă de izvorul Râului Soloneţ, faţă de imaginea 30 de pe traseul de acces 1. De aceea ne vom deplasa spre nord, spre stânga faţă de sensul de mers până aici. Ajungem  în mica poiană din imaginea 19 unde se observă spre dreapta poteca pe care vom coborî de-a lungul Râului Soloneţ.