arhiv člankov


...če postane človek malo pozabljiv pride prav...

IZJEMNA OSEBNOST LETA 2018

V Narodni galeriji so se 12.12.2018 zbrali nominiranci revije Ženska za kategorije (izjemne osebnosti, darovalci in dobrotniki leta 2018). Koliko dobrih in srčnih ljudi je bilo skupaj, iskrene čestitke prav vsem!! Še prav posebna hvala pa za nominacijo in priznanje, ki sta nam ga podelili ministrica - mag. Ksenija Klampfer in urednica revije Ženska - gospa Monika Kambič za projekt Poletne glasbene urice. Z akcijo Ljudje odprtih rok revija Ženska spodbuja solidarnost med ljudmi in sporoča, da je med Slovenci še kako »živa«. Projekt podpira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in se na ta način v imenu države zahvali vsem prostovoljcem, darovalcem in številnim drugim, ki pomagajo ljudem v stiski, saj država vsega tega sama zagotovo ne bi zmogla.

Naše gostovanje opazila tudi ambasada

Naše gostovanje v Belgiji ni ostalo neopaženo. Adamičevo Tratata bo zaigral orkester iz Nizozemske, naš orkester pa bo poskrbel, da bo po dvorani odmevala Bela krajina Marjana Kozine.

Revija Rast

Pihalni orkester Krka

Anja Rebolj

Od pihalnega orkestra sindikalne organizacije Novoles – Straža do pihalnega orkestra Krka: pregled delovanja, misli in idej orkestra med letoma 1990 in 2011

Straška gora, avgustovsko sonce je zahajalo. Pod zidanico na desni strani ozke ceste je bilo parkiranih ducat avtomobilov. Še enkrat toliko jih je bilo stisnjenih med trtje. Druge so pustili pri cerkvi sv. Tomaža, ki je pet minut hoda oddaljena od prizorišča praznovanja. Zbrali so se veterani Godbe Svoboda − Straža, ki so svojega nekdanjega dirigenta Milana Posavca za njegov osemdeseti rojstni dan počastili z nastopom. Sedeli so ob obloženi mizi. Namesto jedilnega pribora so imeli v rokah glasbila. Glasbo in smeh starejših mož, ki so v povprečju šteli sedemdeset let, je prežemala energija in prisotno mladino spravljala v zadrego. Vsake toliko si je nekdo iz ansambla vzel krajši odmor in mlajšim kolegom naklonil spomine, drobce zgodovine, ki danes zvenijo nenavadno. Pred dobrimi petdesetimi leti je bila izbira inštrumenta odvisna od zaloge glasbil. Pri igranju so si pomagali s številkami, da so prišli do tona, ki ga nota označuje. Na pogrebih so igrali dvakrat tedensko. Zaposleni v Novolesu so imeli za svojo glasbeno udeležbo celo odobrene posebne izhode. Anekdote o pionirskih časih je prekinil bariton, ki je sogovornika premamil, da je ponovno zatrobil... Več na POVEZAVI.

Pred odhodom v Italijo še srečanje godb Novi Vinodolski

3. junij 2013 ob 17:34

Ljubljana - MMC RTV SLO


Pihalni orkester Krka, ki je lani znova osvojil prvo mesto na državnem tekmovanju v najvišji koncertni kategoriji, je letos povabljen v družbo priznanih orkestrov sveta na Festival Bandistico Internazionale Besana Brianza.

Na festivalu v italijanskem mestu se bodo med 4. in 8. julijem predstavili orkestri z vsega sveta - od Singapurja, Avstralije do Nizozemske in drugih evropskih držav. Pihalni orkester Krka se bo predstavil na sobotni večer in s solistom Borutom Turkom na klarinetu izvedel dela italijanskih skladateljev, med drugim Verdija in Rossinija, pa tudi Privškov venček slovenskih narodnih ter nekaj zahtevnih koncertnih skladb, ki so v izziv mladim glasbenikom.

Člane orkestra so povabili tudi na brezplačno obiskovanje masterclassa pri najboljših italijanskih glasbenikih iz milanske opere Scala ter profesorjih z akademij Como, Piacenza, Foggia in Catania. Slovenske glasbenike bodo poučevali Francesco Tamiati na trobenti, Roberto Miele na rogu, Giovanni Caruso na tolkalih, Laura Magistrelli na klarinetu, Devid Ceste na baritonu in pozavni, Leonardo Sbaffi na saksofonu, Fausto Polloni na oboi in fagotu ter Maurizio Saletti na flavti.

Pihalni orkester Krka ima za seboj kar nekaj uspehov. Poleg prepričljivih uvrstitev na državnem tekmovanju je leta 2010 prepričal mednarodno žirijo na madžarskem tekmovanju Wind Music Grand Prix in osvojil tri naslove; pokal za osvojeno prvo mesto v svoji tekmovalni kategoriji, zlato listino za 93,30 točke ter pokal Grand Prix za najboljši orkester celotnega tekmovanja. Ima tudi vrsto zlatih priznanj z mednarodnih tekmovanj (Riva del Garda, Eger in Bamberg).

Člani pihalnega orkestra Krka se na nastop in šolanje v Italiji že intenzivno pripravljajo, predtem pa jih čaka še nekaj koncertov v Sloveniji ter na državnem srečanju hrvaških godb Novi Vinodolski.

M. K.

Slavje PO Krka

Več kot 900 godbenikov na enem mestu

21. maj 2012 ob 17:09

Laško - MMC RTV SLO/STA

Med osmimi slovenskimi pihalnimi orkestri je na tekmovanju slovenskih godb v Laškem v najzahtevnejši koncertni težavnostni stopnji slavil Pihalni orkester Krka.

Poleg zmagovalnega orkestra so nastopili še Laška pihalna godba, Godba Cerknica, Godba slovenskih železnic, Pihalni orkester Premogovnika Velenje, Pihalni orkester Krško, Pihalni orkester Občine Šentjernej in Pihalni orkester Zarja Šoštanj, vsega skupaj več kot 900 godbenikov. Zlato plaketo sta poleg Pihalnega orkestra Krka prejela še Godba Cerknica in Pihalni orkester Premogovnika Velenje.

Na tekmovanju, ki ga je v Laškem pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, so orkestri izvedli tri skladbe; obvezni skladbi - Al Piemonte Carla Alberta Pazzinija in Godbo na čudežnem vlaku Roka Goloba - ter skladbo po lastni izbiri. Nastope je ocenjevala petčlanska mednarodna strokovna žirija v sestavi Pieter Jansen (Nizozemska), Lovrenc Arnič (Slovenija), Marko Munih (Slovenija), Henrie Adams (Španija) in Alex Schillings (Nizozemska).

Veliki nagrajenec nekdanjega EPK-ja

Pihalni orkester Krka je bil ustanovljen leta 1957 in velja danes za mednarodno priznan orkester. Leta 2005 je osvojil zlato medaljo s pohvalo na svetovnem glasbenem tekmovanju v nizozemskem kraju Kerkrade, leta 2010 pa je na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v madžarskem mestu Pecs, evropski prestolnici kulture 2010, osvojil veliko nagrado. Dirigent orkestra je Matevž Novak.

M. K.

Uspeh Pihalnega orkestra Krka

Zlata medalja na svetovnem prvenstvu

1. avgust 2005 ob 17:05

Kerkrade - MMC RTV SLO/STA

Na 15. svetovnem tekmovanju pihalnih orkestrov na Nizozemskem je Pihalni orkester Krka v eni od kategorij osvojil zlato medaljo s pohvalo.

Orkester 60 glasbenikov vodi Miro Saje, pod njegovo dirigentsko palico pa je izvedel dela Percyja Graingerja, Kennetha Hesketha, Jamesa Barnesa, Alfreda Reeda, Billa Whelana in Franca Cesarinija. Medaljo so glasbeniki osvojili v kategoriji, ki ne zahteva skladbe s solistom. Ob tej kategoriji so bile na sporedu tekmovanja, ki šteje za svetovno prvenstvo pihalnih orkestrov, še umetniška in koračniška kategorija, šov program in druge.

Najlepša barva trobil in tolkal

Največji uspeh orkestra Krka je predsednik žirije Rob Goorhuis pospremil z besedami, da so "orkester z veliko možnostmi, orkester, ki najlepšo barvo ustvarja v pihalih kot tudi v trobilih in tolkalih. Užival sem v vašem nastopu in upam, da bo še kdaj priložnost, da vas ponovno slišim."

Ob Krki še železarji

Tekmovanje je potekalo v mestu Kerkrade, v kategoriji, v kateri so uspeh dosegli Slovenci, pa se je pomerilo približno 25 orkestrov z vsega sveta. Na tekmovanju je ob Krki iz Slovenije sodeloval še pihalni orkester železarjev z Raven na Koroškem. Na tekmovalnem srečanju se zberejo vsaka štiri leta.