Besana 2013

Gostovanje v Besani

Pihalni orkester Krka je nastopil v Besani v okviru mednarodnega festivala, ki se v tem kraju odvija vsaki dve leti, tokrat že petnajstič zapored. Festival je letos potekal od 4. do 8. julija, Pihalnemu orkestru Krka so organizatorji dodelili elitni, sobotni večer. Orkester se je predstavil z Verdijevo La Forza del destino, s solistom Borutom Turkom so izvedli Rossinijevo Introdukcijo, temo in variacije, občinstvu pa so prestavili tudi slovenskega skladatelja Bojana Adamiča, izvedli so njegovo Suito za pihalni orkester. Sledili sta še Africa Roberta W. Smitha in Tin Tin Johana de Meija. Občinstvo je z dolgim in bučnim aplavzom (orkester je požel stoječe ovacije) zahtevalo še dva dodatka.

Festival v Besani je dobro obiskan, vsak večer koncertom prisluhne preko tisoč poslušalcev; leta 2003 ga je obiskal tudi sloviti dirigent Riccardo Muti. Odzivi na nastop Pihalnega orkestra Krka so bili odlični in ni manjkalo domačinov, ki so v en glas zatrjevali, da gre za najboljši orkester festivala. Angelo Bolciaghi, vodja festivala, je celo dejal, da glasbo italijanskih skladateljev orkester izvaja bolje od Italijanov samih! Veliko čast pa je Bolciaghi izkazal tudi dirigentu Matevžu Novaku, ki ga je po odličnem vodenju orkestra povabil na festival leta 2015, kjer bi dirigiral festivalnemu orkestru in sodeloval s slovitim Johanom de Meijem.

Nekaj članov orkestra se je v sklopu festivala udeležilo tudi mojstrskega tečaja pod vodstvom najboljših italijanskih glasbenikov iz milanske opere La Scala in profesorjev z akademij Como, Piacenza, Foggia in Catania. Nastopili so na koncertu festivalnega orkestra, ki so mu dirigirali Angelo Bolciahi, Claudio Mandonico, Roberto Miele in sloviti Bruno Casoni, umetniški vodja zbora milanske Scale.

Člani orkestra so bivali pri italijanskih družinah in tako resnično začutili utrip mesta ter spletli številne prijateljske vezi.

Fotografije: Luka Petravič