Projekti.... trud in pot pridnih rok ....

Borut Turk & Strings V globinah zvoka OD GOdbe V ORkester Peter in volk 50-letnica Rumanja vas

Veliko truda, energije in požrtvovalnega dela je bilo vloženega v projekte orkestra, ki so pripeljali do tako zavidljivih rezultatov. Skrbno in gospodarno ravnanje, skromnost, pripadnost članov ter navidez neustavljivi cilji pa so naši zavetniki na tej poti.


Ob 650. obletnici Mestne občine Novo mesto pripravlja Pihalni orkester Krka projekt Zvoki Krke, prvi koncert v okviru projekta pripada zasedbi The Saxtopus.

Sobota, 22.8. ob 20:00 v Novi dvorani Gostišča

Simon Širec – flavta, alt saksofon, EWI

Danijel Lauko – bariton saksofon

Feat. Matheus Jardim – tolkala

The Saxtopus je ideja o združevanju kompleksnih glasbenih elementov v zabaven žanrski kontekst. Integracija beatbox tehnike v igranje na flavto, istočasno igranje saksofona in petje, “slap tongue” – perkusivni zvočni efekt, multifoni ter raba ostalih sodobnih izvajalskih tehnik na pihala je značilna zvočnost zasedbe. Program je zastavljen preko znanih popularnih skladb, ki so na domiseln način prirejene v stilu dua in služijo kot oporne točke za predstavitev najnaprednejših izvajalskih tehnik na pihalih.

Kot gost se bo v drugem delu programa pridružil brazilski bobnarski virtuoz Matheus Jardim, kjer bo zasedba kot trio odigrala avtorsko glasbo z vmesnimi improvizacijami. Gre za popolnoma svežo zvočno podobo, ki jo zaznamuje nenavadna kombinacija inštrumentov. The Saxtopus bo v tem delu tudi predstavil EWI (električno pihalo).

Več o glasbenikih: https://www.facebook.com/pages/The-Saxtopus/394278494062056?fref=ts

Celotno dogajanje bo dodatno popestrila svetlobna in scenska uprizoritev.

Vstop prost!

OBISK SKLADATELJA BARTA PICQUEURJA

Pihalni orkester Krka iz Novega mesta je 16., 17. in 18. januarja gostil mednarodno priznanega dirigenta Barta Picqueura.

Obisk skladatelja si Pihalni orkester Krka šteje v izjemno čast, saj tako dokazuje, da postaja orkester mednarodno uveljavljen.

Bart Picqueur je belgijski skladatelj in dirigent, ki je magistriral na Kraljevem konservatoriju v Gentu, kjer je pridobil diplomo iz klarineta. Med njegovimi učitelji so Dirk Brosse, Freddy Arteel, Fabrice Bollon in Francois Glorieux. Danes je Bart Picqueur glavni dirigent orkestra Koninklijke Harmonie Ste. Cecilia Zele, s katerim je osvojil več mednarodnih nagrad. V zadnjih nekaj letih je razvil uspešno mednarodno kariero kot dirigent in skladatelj. Vodil je različne profesionalne in ljubiteljske skupine v Franciji, Španiji in Nemčiji. Njegova dela so izvajali vodilnimi svetovni orkestri kot so “The Royal Band of the Belgian Guides”, “Osaka Municipal band”, “Rundfunk Blasorchester Leipzig” in “The Dutch Royal Military band”. Izdal je mnoga skladateljska dela ter posnel CD ploščo z založbo Beriato music.

Orkester bo marca 2015 nastopil na mednarodnem tekmovanju v Italiji, kjer bo izvajal njegovo delo Ros Beyaerd Saga. V ta namen bo skladatelj Bart Picqueur cel vikend intenzivno delal z najboljšim slovenskim amaterskim pihalnim orkestrom. Poleg dela z orkestrom pa je Bart Picqueur izvedel predavanje z imenom "Meet the composer" oziroma Srečanje s skladateljem, ki je bilo namenjeno slovenskim dirigentom in skladateljem.

Slišati barve

Projekt akademske tolkalke Petre Bartol - članice Pihalnega orkestra Krka, je zastavljen izven meja glasbe. Celotna ideja je povezovanje glasbe in barv – kako lahko z določeno barvo poudarimo pomen, idejo in sporočilo skladbe. Celoten koncert bo sinestezija čutov sluha ter vida. V sodelovanju z različnimi poklicnimi glasbeniki, študenti Akademije za glasbo (AG) v različnih zasedbah in slikarji bo prikazan kar najbolj barvit repertoar za tolkala, glas in saksofon. Ob vsaki skladbi bo na panoju v ozadju prikazana naslikana interpretacija skladbe. Predstavljena bo tudi skladba slovenskega skladatelja Anžeta Rozmana, ki je skladbo Do ekstaze napisal za Petro Bartol in tolkalce AG. V prvem delu koncerta se dotaknemo »starejših« del oz. idej za skladbo za marimbo, marimbo in glas ter marimbo in saksofon. V drugem delu je program obarvan bolj pestro, zgolj s tolkali, pa vendar v različnih zasedbah in z različnimi tolkali, predstavljena pa je »sodobnejša« glasba za tolkala, ki jo odlikuje množica različnih instrumentov in odkrivanje novih zvokov na že poznanih tolkalih. Predstavljena bo tudi skladba slovenskega skladatelja mlajše generacije, Anžeta Rozmana.

V prvi vrsti je projekt namenjen popestritvi kulturnega dogajanja z edinstvenim koncertom, ki ga v kulturnem prostoru še ni bilo. Aktualno družbeno dogajanje na področju umetnosti kaže instanco do povezovanja različnih struj in različnih oblik sodelovanja med mladimi umetniki. Tovrsten program bo razkril novo obliko sodelovanja med glasbeniki ter slikarji na podlagi glasbenih občutkov.

Pri projektu bodo sodelovali izjemni slikarji mlajše generacije kot so Maša Gala, ki redno razstavlja v Sloveniji in tujini, Eva Mlinar - slikarka, ki ima izjemen občutek za raziskovanje nezavednega, Milan Ketiš, Nina Pečar, Zala Pori, Katja Pori in Matej Tomažin. Pred koncertom bo potekala tudi tiha dražba slik.

POL IZKUPIČKA OD SLIK DOBIJO SLIKARJI, POLOVICO PA PIHALNI ORKESTER KRKA ZA NAKUP INŠTRUMENTOV.

PROJEKT SLIŠATI BARVE podpirajo:

Krka, d.d., Novo mesto

Mestna občina Novo mesto

Ministrstvo za kulturo RS

Borut Turk & Strings

V nedeljo, 17. novembra 2013, nam je Borut Turk zopet pričaral prečudovit večer.

Več o tem...

V globinah zvoka

V nedeljo, 21. 10. 2012, nam je Borut Turk pričaral globino zvoka.

Več o tem ...

OD GOdbe V ORkester - zgodba pihalnega orkestra Krka

Pihalni orkester Krka je v sklopu projekta Maribor, evropska prestolnica kulture 2012 pripravil koncert, s katerim poslušalcem predstavi zgodbo orkestra od skromnih začetkov do naslova državnih prvakov in enega najbolj prepoznavnih pihalnih orkestrov zunaj naših meja.

Več o tem ...