DOBRODOŠLI NA SPLETNI STRANI PIHALNEGA ORKESTRA KRKA - letos praznujemo 60. OBLETNICO


O orkestru

Pihalni orkester Krka sestavljamo amaterski glasbeniki, ki smo predani izvajanju odličnih izvirnih skladb, pisanih za pihalne orkestre, priredb klasičnih del, muzikalov in sodobne zabavne in filmske glasbe. Pihalni orkester Krka je v slovenskem in mednarodnem prostoru prepoznan kot eden izmed najboljših amaterskih pihalnih orkestrov. Orkester se redno udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj, festivalov, gostuje pri priznanih tujih orkestrih. Člani orkestra se lotevamo številnih glasbenih projektov. Za glasbeno udejstvovanje mladih skrbimo z glasbenimi delavnicami Poletne glasbene urice, ki vsako poletje privabijo več kot 40 nadebudnih glasbenikov, ki bi si morda želeli igrati v najboljšem slovenskem amaterskem orkestru. Pihalni orkester Krka dela na svojem področju kakovostno ter predano. Je promotor slovenske ustvarjalnosti, kulturne dediščine in kakovostne glasbene vzgoje. Pihalni orkester Krka je zgled in navdih številnim mladim glasbenikom v Sloveniji, publiki pa v prvovrstni glasbeni užitek. Vabljeni, da se nam pridružite.


2017 - leto 60.obletnice orkestra

Zakorakali smo v leto 2017, ko orkester praznuje 60. obletnico delovanja. 
27.5.2017 pripravljamo gala koncert v Športni dvorani Marof. 

VABLJENI!Četrt stoletja Novoletnih koncertov


Z našim tradicionalnim koncertom smo ponovno navdušili polno dvorano Kulturnega centra Janeza Trdine. Stoječe ovacije so potrditev trdega dela v letu 2016 in zagon za naprej. Hvala vsem obiskovalcem. 

Pihalni orkester Krka na podelitvi Krkinih nagrad

Pihalni orkester Krka ob podelitvi Krkinih nagrad. FOTO: Arhiv Krke, d.d., Novo mesto. Bolero z izjemnimi igralci v režiji Anton Podbevšek Teatra. Bravo in poklon. 


MED SKLADANJEM ZA KRALJIČIN JUBILEJ NA ODDIH – V RUMANJO VAS

Pihalni orkester  Krka nadaljuje z nizom povabil uveljavljenim skladateljem. Lani je bil njihov gost Belgijec Bart Picqueur, tokrat pa je iz Londona v Rumanjo vas, kjer priznani orkester deluje, pripotoval  sloviti britanski  skladatelj Nigel Hess.

Nigel Hess je ime, ki v svetu britanske in svetovne glasbe res veliko pomeni. Da je temu tako, priča dejstvo, da je trenutno sredi snovanja glasbe za zabavo ob 90-letnici kraljice Elizabete II., kjer bo prispeval celotno glasbo in dirigiral orkestru na tem večeru. Tudi sicer je tesno povezan s kraljevo družino, z ženo Liso sta bila večkrat gosta princa Charlesa. Slednji mu je naročil, naj spiše klavirski koncert v spomin svoji babici, kraljici materi Elizabeti. Koncert je kasneje izvajal in posnel sloviti pianist Lang Lang.

Hess, ki je sicer bolj navajen dela s profesionalnimi simfoničnimi orkestri, je z veseljem sprejel  povabilo dirigenta Matevža Novaka in predsednice Aleksandre Pavlič, saj ga je novica, da bo Pihalni orkester Krka letos 24. maja v Slovenski filharmoniji izvedel njegovo skladbo East coast pictures, presenetila in razveselila. »Skladanje za kraljico je zahteven projekt, res sem potreboval malo oddiha. Z ženo sva se že dalj časa pogovarjala o tem, da bi obiskala Slovenijo, o njej sva že veliko slišala in prebrala. Povabilo Pihalnega orkestra Krka je tako prišlo kot naročeno. Poleg tega, da uživava v lepotah Dolenjske ter poskušava izvrstna slovenska vina, imam priložnost delati še s tako izvrstnim orkestrom, kakršen je ta,« je povedal Britanec, ki je bil za svojo filmsko, gledališko in klasično glasbo večkrat nagrajen. Med drugim ga poznamo tudi kot avtorja glasbe iz znanega filma Ladies in Lavender , dirigiral pa je tudi že slovitim Royal Philharmonic Orchestra. »Preden sem prvič stopil pred ta orkester, nisem vedel, kaj pričakovati. Že od prvega trenutka naprej pa sem začutil energijo, ki jo izžarevajo, vsega so me napolnili z njo,« je še dodal. Zelo pa je pohvalil tudi dirigenta Matevža Novaka: »Matevž je pravi dragulj, izredno razume glasbo, ve kaj hoče ter kako to potegniti iz orkestra. Glasbenikom sem položil na srce, naj ga nikakor ne spustijo iz rok.«

Zelo zadovoljen pa je bil tudi dirigent Novak: »Ko sem Nigela povabil k sodelovanju, si nisem mogel predstavljati, kdo prihaja k nam. Že prvi vtis na letališču je bil, da gre za izredno toplega, prijaznega in skromnega človeka, da bo intenzivni vikend nekaj posebnega. Po pogovoru z njim pa sem dojel, kdo je dejansko prišel v Rumanjo vas. Izredno glasbeno ime, skladatelj, ki je priznan po vsem svetu, še posebej pa je cenjen v Veliki Britaniji. Ko sem izvedel, s kakšnimi orkestri je delal, za koga je pisal, kar nisem mogel dojeti, da je pri nas, v Sloveniji, v mali Rumanji vasi. Pa vendar je svoje glasbeno znanje razdajal na tako preprost, duhovit in sproščen način, da se je v trenutku prikupil vsem v orkestru. Ko sem poslušal igranje orkestra pod njegovo taktirko, sem začutil ponos. Bil sem ponosen nad izvedbo, nad zelo profesionalnim obnašanjem slehernega člana v orkestru in nad tem, da smo mu tisto, kar nam je dal, vrnili z neverjetno glasbeno energijo. Bil sem ponosen na svoj orkester.«

Človek, ki je prepotoval že skoraj cel svet, je bil nad delčkom Slovenije, ki jo je uspel videti -  videl pa je dom orkestra v Rumanji vasi in Dolenjske Toplice, kjer sta z ženo bivala -  tako navdušen, da so v orkestru dobili občutek, da živijo in delajo v kakšnem mondenem, svetovno znanem mestu. Mogoče je tu na mestu vprašanje, ali se zavedamo, kje živimo.

»Želim si, da bi z Nigelom Hessom ohranili stike in bi še kdaj sodelovali. Vsekakor bodo njegove skladbe pogosto na našem repertoarju. Upam, da jih bomo kdaj lahko izvedli tudi v njegovem Londonu,« je še povedal zadovoljni dirigent Matevž Novak.Generalna pokroviteljica omogočila nakup novih inštrumentov

Generalna pokroviteljica Krka, d.d., Novo mesto je Pihalnemu orkestru Krka omogočila nakup kar devetih profesionalnih inštrumentov. Le-ti so: Flavta, klarinet, tenor saksofon, trobenta, 2 corneta, pianino, bas pozavna  in kontrabas.

Z inštrumenti orkester pridobiva na članih in na zvoku.
Generalni pokroviteljici pa se iskreno zahvaljujemo in hkrati obljubljamo, da bomo še naprej stremeli na vrh. 
Orkester je inštrumente predstavil na NOVOLETNEM KONCERTU 2015. Prvi CD Pihalnega orkestra Krka

Pihalni orkester Krka je izdal prvo CD ploščo!


PO Krka prejel jubilejno priznanje KC Janeza Trdine

Kulturni center Janeza Trdine letos praznuje dvajsetletnico delovanja, ki jo je proslavil s predstavo Branka Jordana Vrt, ustvarjen zate, v kateri je prepletel glasbo iz Gorjanskih bajk Marijana Dovića in besedila Janeza Trdine, Dragotina Ketteja, Fernanda Pessoe, Toneta Pavčka in Ivana Cankarja ter izjemne fotografije Boruta Peterlina.

Na slavnostni akademiji je slavnostni govornik, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo Tone Peršak, ki je izpostavil izjemen pomen ustanov, kakršen je Kulturni center Janeza Trdine, tako na področju kulturne vzgoje otrok kot odraslih, saj predvsem kultura pomaga ljudem razumeti.

Ob tej priložnosti sta direktorica Kulturnega centra Janeza Trdine Vesna Dular in predsednik sveta zavoda Stanislav Galič podelila jubilejna priznanja dolgoletni organizatorici kulturnih programov Saši Šepec, tehnični ekipi, Pihalnemu orkestru Krka, ki že vse od začetka redno sodeluje s kulturnim centrom, najpomembnejšemu pokrovitelju tovarni zdravil Krka, Televiziji Novo mesto in zakoncema Pezdič, nedvomno najbolj zvestima obiskovalcema vseh kulturnih dogodkov tako v kulturnem centru kot tudi drugih kulturnih prireditev v mestu. Čestitke kulturnemu centru in nagrajencem je izrekel tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

VIR: Dolenjski ListPoletne glasbene urice 2015

Poletne glasbene urice 2015 so že v polnem zagonu. Letos potekajo že četrto leto zapored. Otroci pod mentorstvom prof. Boruta Turka ter članov Pihalnega orkestra Krka spodbujajo otroke in jih pripravljajo na zaključni koncert, ki bo 28.8.2015 v Kulturnem domu Straža. Otroci se zabavajo tudi na igrišču, kjer potekajo različne družabne igre.Otvoritev Novomeškega abonmaja

6.6.2015 je Pihalni orkester Krka s slavnostnim koncertom otvoril Novomeški abonma. V goste smo povabili solistko na trobenti Tino Horvat, ki je z nami izvedla skladbo Beneški karneval. Orkester je izvedel poletno pisan program in občinstvo pod taktirko dirigenta Matevža Novaka zopet navdušil. Orkester je tako otvoril edinstveni abonma, ki združuje ljubiteljska društva v Mestni občini Novo mesto. Pihalni orkester Krka se je povabilu navdušeno odzval in podpira idejo o prepoznavnosti ljubiteljskih kulturnih društev kot pomembnih nosilcev kulture v občini. Orkester je s koncertom pred poletnimi počitnicami sklenil izjemno sezono; v letu 2015 smo postali pravki mednarodnega tekmovanja Flicorno d'Oro 2015, delali smo z mednarodno uveljavljenim skladateljem in dirigentom Bartom Picqueurjem, izvedli mnoge nastope ter sodelovali na aktivnostih generalne pokroviteljice Tovarne zdravil Krka, d.d., Novo mesto. Poleti nas tako čakajo Poletne glasbene urice.
Flicorno d'Oro 2015

Pihalni orkester Krka je v soboto, 28. marca 2015, nastopil na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov Flicorno d'Oro, ki je potekalo v italijanskem mestu Riva del Garda. 
 
Člani Pihalnega orkestra Krka smo pod vodstvom dirigenta Matevža Novaka navdušili mednarodno žirijo in v konkurenci 45 orkestrov iz celega sveta osvojili kar tri nagrade:
pokal za osvojeno prvo mesto v najvišji tekmovalni kategoriji (Excellence Category), pokal za najboljši orkester tekmovanja in nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja, ki jo je prejel Matevž Novak. Orkester je za osvojeno absolutno prvo mesto prejel tudi profesionalen inštrument. 
 
Dosežek je rezultat načrtnega in kakovostnega dela orkestra, ki pod vodstvom dirigenta Matevža Novaka nadaljuje s tradicijo visokega nivoja igranja. Orkester je na tekmovanju prepričal z muzikalnostjo, energijo, odličnim zvokom in izvedbo skladb Via Claudia Johana de Meija ter Ros Beyaerd Sage Barta Picqueurja. Sam skladatelj Johan de Meij pa je dejal, da je Pihalni orkester Krka njegovo skladbo izvedel sanjsko, kar je za orkester in dirigenta neizmerna čast. Podporo orkestru je izrazil tudi skladatelj Bart Picqueur, katerega skladba je v Italiji doživela premierno izvedbo. 


      

PIHALNI ORKESTER KRKA V CANKARJEVEM DOMU


Za nami je odličen nastop v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. V čast nam je bilo igrati z vrhunskimi slovenskimi solisti: Nuško Drašček, Urško Arlič Gololičič, Urbanom Staničem in Brankom Robinšakom.
Hvala generalni pokroviteljici Krki, d.d., Novo mesto, ki nam omogoča sodelovanje z izjemnimi glasbeniki!Snemanje zgoščenke 1. del


Snemanje zgoščenke

Pihalni orkester Krka je v slovenskem in mednarodnem prostoru prepoznan kot eden izmed najboljših amaterskih pihalnih orkestrov. 

Z izdajo prvega nosilca zvoka Pihalnega orkestra Krka bomo z vrhunsko zasedbo in z izjemnim izvirnim programom poskrbeli za odmevno promocijo slovenske ustvarjalnosti doma in v tujini. S tem bomo navdih in zgled ostalim pihalnim orkestrom v Sloveniji. 

Orkester bo z nosilcem zvoka poskrbel za edinstveno promocijo glasbe za pihalne orkestre. Orkester s tovrstnimi projekti vzgaja izjemne glasbenike, ki ohranjajo tradicijo ter se z delovanjem v društvu uspešno vključujejo v domačo ustvarjalno dejavnost.

Slavnostna akademija ob 60. letnici Krke


Slavnostna akademija ob 60. letnici Krke d.d.

Pihalni orkester Krka je nastopil na slavnostni Akademiji  ob 60. letnici Krke, d.d., Novo mesto, kjer smo z odličnimi glasbeniki izvedli: 

Song to the moon (Antonín Dvořák) z Urško Arlič Gololičič (sopran) in Mojco Zlobko Vajgl (harfa), Music for a Solemnity (Jan de Haan) in Morgenstimmung (Edvard Grieg, arr. Vladimir Studnička). Borut Turk (bas klarinet), Petra Bartol (vibrafon), Jože Vidic (bariton) in Urška Arlič Gololičič (sopran) pa so izvedli tudi skladbo Pa da bi znal skladatelja Alda Kumarja. 


V čast nam je bilo sodelovati na izjemni prireditvi naše generalne pokroviteljice Krke, d.d., Novo mesto.  
Gostovanje v Besani (I)

Pihalni orkester Krka je julija nastopil na mednarodnem festivalu v Besani, kjer je pustil močan vtis.Pihalni orkester Krka - Državni prvak

Pihalni orkester Krka je na 32. tekmovanju pihalnih orkestrov Slovenije v koncertni težavnostni skupini osvojil prvo mesto in tako postal

DRŽAVNI PRVAKPohvala skladatelja Barta Picqueurja, ko je slišal našo izvedbo njegove skladbe De Bello Gallico


Hey Maestro Matevz,

I just ran into a youtube video of your version of "De Bello Gallico" your band has an amazing level!
Nice interpretation.
Thanks a lot for promoting my music in such a great way!

see you


Bart Picqueur