Απαντήσεις σε Ερωτήσεις Αναγνωστών

12/1/2012, Ερώτηση 1η:

Καλησπέρα σας κύριε Ρόκα. Ελπίζω να είστε καλά. Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις όσον αφορά την Ορθοδοξία, γιατί είμαι αρκετά σκεπτικιστής απέναντι στη θρησκεία.

Οι ερωτήσεις είναι αμέτρητες αλλά καταλαβαίνετε πως δεν γίνεται να σας τις πω όλες μονομιάς, οπότε θα σας αναφέρω 3 από τις σημαντικότερες.

Πώς ξέρουμε ότι 100% η Ορθοδοξία είναι η αληθινή θρησκεία και πως όσα λέγονται στα μυστήρια της Εκκλησίας είναι όλα έγκυρα; Δηλαδή, ας πούμε οι Άγιοι Πατέρες που τα όρισαν, αφού είναι άνθρωποι, δεν είναι δυνατόν στις συνόδους, πράγματα που θεώρησαν σωστά να ήτανε λάθος, ή πράγματα που απέρριψαν ως αιρετικά να είναι σωστά;; Επιπλέον, είναι παραποιημένα τα μυστήρια της Εκκλησίας και η Αγία Γραφή (Καινή ή Παλαιά Διαθήκη);;;

Τι αποδείξεις υπάρχουν ότι δεν είναι παραποιημένα και πώς είμαστε σίγουροι ότι τα έγραψαν οι Απόστολοι;; Και τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορούνε άτομα από άλλες θρησκείες ή και άθεοι ακόμα, να φτάσουνε στη θέωση. Δηλαδή, με λίγα λόγια, η συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας είναι ο μόνος τρόπος;; Γιατί έχουμε δει φωτισμένους ανθρώπους και σε άλλες θρησκείες, όπως και θαύματα;; Αφού όλοι αυτοί δεν ήτανε ορθόδοξοι και κάποιοι μπορεί να μην ήτανε καν θεϊστές.

Αυτά. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

15/2/2012, Απάντηση 1η:

Χαίρετε αγαπητέ,

Εύχομαι να είστε πάντα καλά.

Ελπίζω να με συγχωρήσετε που καθυστέρησα τόσο να σας απαντήσω, αλλά έχω τρομερή έλλειψη χρόνου αυτόν τον καιρό.

Έρχομαι τώρα να απαντήσω στις ερωτήσεις σας. Καταρχάς, για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας

"πώς ξέρουμε ότι 100% η Ορθοδοξία είναι η αληθινή θρησκεία και πως όσα λέγονται στα μυστήρια της Εκκλησίας είναι όλα έγκυρα; Δηλαδή, ας πούμε οι Άγιοι Πατέρες που τα όρισαν, αφού είναι άνθρωποι, δεν είναι δυνατόν στις συνόδους, πράγματα που θεώρησαν σωστά να ήτανε λάθος, ή πράγματα που απέρριψαν ως αιρετικά να είναι σωστά;;" θα πρέπει πρώτα να σας απαντήσω στις αμέσως επόμενες ερωτήσεις σας, που είναι: "Επιπλέον, είναι παραποιημένα τα μυστήρια της Εκκλησίας και η Αγία Γραφή (Καινή ή Παλαιά Διαθήκη);;;Τι αποδείξεις υπάρχουν ότι δεν είναι παραποιημένα και πώς είμαστε σίγουροι ότι τα έγραψαν οι Απόστολοι;;".

Ξεκινάω λοιπόν πρώτα από αυτές, διότι υπάρχει σοβαρός λόγος, τον οποίο θα αντιληφθείτε στη συνέχεια.

Ας δούμε τι συμβαίνει με τα άλλα αρχαία βιβλία.

Για τα τόσο μεγάλης σημασίας έργα του Ομήρου, δεν έχουμε κείμενο γραμμένο πριν από τον 13ο αιώνα μ.Χ.!

Για τα έργα του Πλάτωνα, τα αρχαιότερα χειρόγραφα που έχουμε προέρχονται από τον 9ο αιώνα μ.Χ.

Για την ιστορία του Θουκυδίδη, που γράφτηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα, τα αρχαιότερα χειρόγραφα προέρχονται από τον 10ο μ.Χ. αιώνα.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Ιστορία του Ηροδότου, ενώ παρόμοια ισχύουν και για τα έργα των Ρωμαίων.

Όμως αν εξαιρέσουμε τον Όμηρο, για τον οποίο δημιουργήθηκαν στο παρελθόν πολλά ζητήματα γύρω απ’αυτόν και τα έργα του, για όλους τους άλλους συγγραφείς, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ η πατρότητα και η αυθεντικότητα των κειμένων τους.

Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει με την Καινή Διαθήκη.

Τα περισσότερα από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, γράφτηκαν σε διάστημα περίπου 20 ετών (μεταξύ 50 και 70 μ.Χ.), απέχουν δε, περίπου, μόνο 30-40 έτη από την εποχή της επίγειας ζωής του Χριστού.

Τα κείμενα αυτά γράφτηκαν τόσο κοντά στα ιστορούμενα γεγονότα, ώστε είναι φύσει αδύνατον να γίνονταν αυτά αποδεκτά, εάν περιείχαν ψέματα.

Και τούτο, διότι ζούσαν πολλοί άνθρωποι που ήταν σύγχρονοι των γεγονότων, οι οποίοι θα μπορούσαν με κάθε ευκολία να τα διαψεύσουν.

Μέχρι το 95 μ.Χ., γράφτηκε και το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, που είναι η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Αυτό αποδεικνύεται σαφέστατα κι από τα έργα χριστιανών συγγραφέων, του τέλους του α΄ και των αρχών του β΄ μ.Χ. αιώνα, οι οποίοι αναφέρουν ολόκληρα χωρία της Καινής Διαθήκης ή παραπέμπουν σ’αυτά.

Τα ίδια τα γραπτά των συγγραφέων της Καινής Διαθήκης, δεν έχουν βέβαια διασωθεί. Έχουν όμως διασωθεί μέχρι σήμερα 4.000 ελληνικά χειρόγραφα, που περιέχουν ολόκληρη ή μέρη της Καινής Διαθήκης. Από τα χειρόγραφα αυτά, περισσότερα από 40 έχουν ηλικία πάνω από χίλια χρόνια.

Ακόμη, σώζονται τρεις μεγάλοι κώδικες (δηλαδή, βιβλία από πάπυρο ή περγαμηνή) του κειμένου της Καινής Διαθήκης (Βατικανός, Σιναϊτικός, Αλεξανδρινός), που ανάγονται στον 4ο αιώνα μ.Χ.

Επίσης, υπάρχουν 15 μεταφράσεις της Καινής Διαθήκης σε αρχαίες γλώσσες. Από τη θηβαϊκή μετάφραση, σώζεται τμήμα πάνω σε πάπυρο που γράφτηκε περί το 300 μ.Χ.

Υπάρχουν και άλλοι πάπυροι που περιέχουν αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης, που χρονολογούνται γύρω στο 200 μ.Χ. Ο παλαιότερος απ’αυτούς, βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Μάντσεστερ και χρονολογείται από τους ειδικούς γύρω στο 130 μ.Χ.

Και το σημαντικότερο είναι, πως όλα ανεξαιρέτως τα σωζόμενα κείμενα, που αποτελούν, όπως είναι φυσικό, προϊόντα διαφορετικών συγγραφέων, γράφουν εξακριβωμένα ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Το συμπέρασμα λοιπόν, έπειτα από όλα τα παραπάνω, και φυσικά από το πλήθος των χειρογράφων και τις χρονολογίες που γράφτηκαν, είναι ότι η Καινή Διαθήκη αποτελεί το περισσότερο ιστορικά και επιστημονικά κατοχυρωμένο βιβλίο, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο αρχαίο.

Όσον αφορά τώρα τη χρονολόγηση των κειμένων της Παλαιάς Διαθήκης, σας αναφέρω την εξής σημαντική διαπίστωση: Ως το 1947, τα παλαιότερα χειρόγραφα (κώδικες) τα οποία διασώζονταν σε διάφορα μουσεία, ανάγονταν στον 9ο μ.Χ. αιώνα.

Όμως τη χρονιά εκείνη, ανακαλύφθηκαν σε σπήλαια της ερήμου της Ιουδαίας, χιλιάδες αποσπάσματα Βιβλικών κειμένων, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογήθηκαν ότι ανήκουν στον 2ο και 1ο π.Χ. αιώνα.

Τα ευρήματα αυτά είναι σήμερα γνωστά ως χειρόγραφα του Κουμράν, ή χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας. Η συγκριτική μελέτη, ανάμεσα στα κείμενα αυτά, και σ’αυτά που διαβάζουμε σήμερα, παρά την τεράστια χρονική απόσταση που τα χωρίζει, απέδειξε ότι δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές.

Συνεπώς, όπως εύκολα αποδεικνύεται από όλα τα προαναφερόμενα, και τα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης είναι αυθεντικά και αξιόπιστα, όπως ακριβώς και τα κείμενα της Καινής Διαθήκης.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ίδιος ο Κύριος, που ό,τι και αν Προφήτεψε έγινε, Προφήτεψε πως "ο ουρανός και η γη θα παρέλθουν, αλλά τα λόγια μου δεν πρόκειται να παρέλθουν" (Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, Κεφάλαιο 24, Εδάφιο 35).

Προχωρώ παρακάτω, για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας "πώς ξέρουμε ότι 100% η Ορθοδοξία είναι η αληθινή θρησκεία και πως όσα λέγονται στα μυστήρια της Εκκλησίας είναι όλα έγκυρα; Δηλαδή, ας πούμε οι Άγιοι Πατέρες που τα όρισαν, αφού είναι άνθρωποι, δεν είναι δυνατόν στις συνόδους, πράγματα που θεώρησαν σωστά να ήτανε λάθος, ή πράγματα που απέρριψαν ως αιρετικά να είναι σωστά;;".

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το Γεγονός, πως η Ορθοδοξία είναι η Μοναδική Αληθινή Πίστη που υπάρχει, θα πρέπει να στηριχθούμε και σε ανθρώπινες, αλλά και σε Θείες Αποδείξεις, έτσι ώστε να διατυπώσουμε μία πλήρως τεκμηριωμένη άποψη περί της Καθολικότητας της Αληθείας, που η Αγία μας Ορθοδοξία Διατηρεί και Πρεσβεύει ανά τους αιώνες.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο μεγαλύτερος Προφήτης της μετά Χριστόν εποχής (γεγονός το οποίο παραδέχονται και πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως, οι οποίοι δεν ανήκουν στην Ορθοδοξία), και ένας από τους μεγαλύτερους Αγίους όλων των εποχών παγκοσμίως, σε προσφορά, είπε: «Τα βάθη της σοφίας ηρεύνησα. Όλες οι πίστεις είναι ψεύτικες. Τούτο εκατάλαβα αληθινά. Μόνον η πίστις των Ορθοδόξων είναι καλή και Αγία. Τούτο σας λέγω εις το τέλος, να ευφραίνεσθε όπου είσθε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και να κλαίτε δια τους ασεβείς και τους αιρετικούς, που περιπατούν εις το σκότος».

Και πραγματικά, εάν μπείτε στον κόπο κάποια στιγμή να εξερευνήσετε τις πιο αξιόλογες θρησκείες, που υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη, θα διαπιστώσετε και εσείς (όπως και εγώ, που το έχω πράξει ήδη), πως εκτός από τον Ιουδαϊσμό και τον Μωαμεθανισμό, πρόκειται για μία σειρά από φιλοσοφικά συστήματα, τα οποία πρεσβεύουν διάφορες θεωρίες, άλλοτε καλές, άλλοτε κακές, και άλλοτε αποκρουστικές για τον άνθρωπο.

Ο Μωαμεθανισμός, δικαίως θεωρείται από πολλούς ιστορικούς ανά τον κόσμο, ως "αίρεση του Χριστιανισμού". Διότι ο Μωάμεθ, έχει στηριχθεί, αντιγράψει και διαστρεβλώσει, ένα πολύ μεγάλο μέρος της Χριστιανικής Διδασκαλίας, της οποίας τους πιστούς (όπως και όλους τους μη μωαμεθανούς της γης), φρόντισε ταυτόχρονα να εμφανίσει στο κοράνι ως "ευάρεστη θυσία προς τον Θεό" (στο κοράνι αναφέρει χαρακτηριστικά, πως "όποιος βάψει τα χέρια του με αίμα απίστων, μη μωαμεθανών δηλαδή, έχει την ευλογία του Θεού")!!!

Έρχομαι τώρα στον Ιουδαϊσμό, με τον οποίο έχουμε κοινή την Παλαιά Διαθήκη, αφού στη συνέχεια οι Εβραίοι δεν αποδέχθηκαν τον Ιησού Χριστό ως Υιό του Θεού και Σωτήρα του κόσμου, παρόλο που στις Προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, το Πρόσωπο του Χριστού μας είναι Εκείνο που περιγράφεται από τους Προφήτες τους, ως Υιός του Θεού και Σωτήρας, με πάσα λεπτομέρεια (ο Προφήτης Ησαΐας, που τον θεωρούν ως τον σπουδαιότερο Προφήτη τους, ενώ από εμάς χαρακτηρίζεται και ως ο "πέμπτος Ευαγγελιστής" και ως ο "Ευαγγελιστής της Παλαιάς Διαθήκης", περιγράφει με λεπτομέρειες τη Ζωή και το Έργο του Ιησού, ιδιαίτερα δε τη Γέννησή Του και τα Πάθη Του. Αναφέρει μεταξύ άλλων, πως θα Γεννηθεί από Παρθένο Μητέρα, θα Βασανιστεί, θα Σταυρωθεί, και έπειτα θα Αναστηθεί).

Είναι όμως προφητευμένο από τον Απόστολο Παύλο, και αναγράφεται στην Καινή Διαθήκη, πως "λίγο πριν από την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού μας, οι Εβραίοι θα ασπαστούν τον Χριστιανισμό".

Μετά από όλα τα παραπάνω, πιστεύω πως εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, το οποίο διατρανώνει πως "ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία, αλλά η Αποκάλυψη του Θεού στον κόσμο", αφού για κανέναν από τους ιδρυτές όλων των θρησκειών, δεν προφητεύτηκε ποτέ ο ερχομός του στον κόσμο, η ζωή του, το έργο του, ο θάνατός του, η ανάστασή του, κανείς δεν ανέστησε νεκρούς και δεν θαυματούργησε με Σημεία και Τέρατα (όπως ο Κύριός μας και οι Άγιοί Του μέχρι σήμερα), και φυσικά, κανείς μα κανείς, δεν Αυτοαναστήθηκε ποτέ (ακλόνητες αποδείξεις για την Ανάσταση του Χριστού μας, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://sites.google.com/site/orthodoxy1054/e-anastase-tou-christou-kai-ta-pseude-ton-ebraion ).

Αφού λοιπόν καταλήξαμε στον Χριστιανισμό, τώρα θα έρθουμε στο γιατί η Ορθοδοξία είναι 100% η Μοναδική Αληθινή Πίστη.

Ξεκινώ με τις ανθρώπινες αποδείξεις. Αν μελετήσετε προσεκτικά την Καινή Διαθήκη (κάτι το οποίο έχω πράξει περισσότερες από μία φορές), και στη συνέχεια εξερευνήσετε τις διδασκαλίες των σημαντικότερων Αιρέσεων του Χριστιανισμού (κάτι το οποίο έχω επίσης πράξει αρκετές φορές μέχρι τώρα), θα διαπιστώσετε με ευκολία πως όλα όσα Δίδαξαν ο Χριστός και οι Άγιοι Απόστολοι, βρίσκονται αρκετά έως πολύ μακρυά από τις θεωρίες, που έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς σε όλες τις Αιρέσεις.

Αυτό, είναι κάτι που γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό από όλους τους αντικειμενικούς παρατηρητές, εκτός μόνο από τα στελέχη των διαφόρων Αιρέσεων, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε και την κατάρρευση της εκάστοτε Αίρεσης, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει τα κακοπροαίρετα αφεντικά των, διότι για κάθε στέλεχος μίας Αίρεσης "είναι πολλά τα λεφτά και τα προνόμια"!

Από την άλλη μεριά, όσοι αιρετικοί ομολόγησαν (ή άφησαν υπόνοιες) κατά καιρούς για την Θεία Αυθεντικότητα της Ορθοδοξίας, είτε Την ασπάστηκαν ως Μοναδική Αληθινή Πίστη του Χριστού (και έχουμε αμέτρητα τέτοια περιστατικά), είτε εκδιώχθησαν "εν μία νυκτί" από την εκάστοτε Αίρεση.

Η μοναδική Αίρεση που είναι περισσότερο κοντά, σε όσα Δίδαξαν ο Χριστός και οι Άγιοι Απόστολοι, είναι η Ρωμαιοκαθολική. Εάν όμως, σας παραθέσω μόνο μερικές από τις κυριότερες διαφορές των Ορθοδόξων, με τους καθολικούς (κάτι που θα πράξω παρακάτω), είμαι σίγουρος πως θα κατανοήσετε το πόσο μεγάλη είναι η Απόσταση, που χωρίζει την Αληθινή Πίστη του Χριστού, από τις Αιρέσεις του Χριστιανισμού.

1) Οι καθολικοί υποστηρίζουν πως ο Πάπας έχει το αλάθητο! Η Αίρεση των καθολικών, το 1870, κατά την πρώτη Βατικάνιο Σύνοδο, ανεγνώρισε το αλάθητο. Δηλαδή, πως όταν μιλάει ο εκάστοτε Πάπας περί πίστεως από καθέδρας, είναι αλάνθαστος!

Αυτή όμως η ιδέα, ότι ο εκάστοτε Πάπας δεν κάνει λάθη, είναι αντίθετη προς την Αγία Γραφή και την Αποστολική Παράδοση, διότι σημαίνει Απόλυτη Θεοπνευστία!

Εμείς γνωρίζουμε, ότι Απόλυτα Θεόπνευστοι και συνεπώς αλάθητοι, ήσαν μόνο οι Άγιοι Απόστολοι, οι οποίοι Φωτίστηκαν ιδιαιτέρως από το Άγιο Πνεύμα, και είπαν και έγραψαν αυτά που είδαν και άκουσαν (Κατά Λουκάν Ευαγγέλιον, Κεφάλαιο 6, Εδάφιο 10, και, Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, Κεφάλαιο 14, Εδάφιο 26, και, Κεφάλαιο 16, Εδάφιο 13).

Εξ άλλου, οι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, ουδέποτε ζήτησαν να γίνει το δικό τους θέλημα, αλλά συζητούσαν αρκετά, όλοι μαζί οι Φωτισμένοι Άγιοι Απόστολοι, και κατόπιν, κατέληγαν με αυτόν τον τρόπο, στα Θεόπνευστα Συμπεράσματά τους, και ουδέποτε με τον δικτατορικό τρόπο που ενεργεί ο Πάπας, ο οποίος έφθασε στο σημείο να ανακηρύξει τον εαυτό του, διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου και αντιπρόσωπο του Χριστού, ορατή κεφαλή της Εκκλησίας και αλάνθαστο διδάσκαλο της Χριστιανικής Πίστεως!!!

Κι αυτό συμβαίνει, ενώ η Καινή Διαθήκη Αναφέρει σαφέστατα, πως μόνο ο Χριστός είναι η Κεφαλή και ο Αρχηγός της Εκκλησίας, τόσο της Στρατευομένης εδώ στη Γη, όσο και της Θριαμβευούσης Εκκλησίας στον Ουρανό (Προς Εφεσίους Επιστολή, Κεφάλαιο 1, Εδάφια 22-23).

2) Οι καθολικοί επέβαλαν στους κληρικούς τους την υποχρεωτική αγαμία!!! Ενώ, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη και ολόκληρη την Ιερά Εκκλησιαστική Παράδοση, ο Κληρικός είναι ελεύθερος να διαλέξει μεταξύ Γάμου και αγαμίας.

3) Διδάσκουν ότι υπάρχει το καθαρτήριο πυρ, γεγονός που δεν αναφέρεται πουθενά, ούτε στην Αγία Γραφή, ούτε και στην Ιερά Εκκλησιαστική Παράδοση!!! Δηλαδή, ότι οι ψυχές μετά τον θάνατο, καθαρίζονται από κηλίδες αμαρτιών, που δεν είχαν καθαριστεί όταν ζούσαν με το σώμα στη Γη!

Από την άλλη, η Καινή Διαθήκη μας Διδάσκει με σαφήνεια, πως ο Κύριος Ιησούς Χριστός, με την Σταυρική Του Θυσία, Αναδείχθηκε "Ιλασμός περί των αμαρτιών μας", δηλαδή, η Χάρη του Χριστού που Προήλθε από την Σταυρική Του Θυσία, Δίνει την άφεση των αμαρτιών, μόνο για όσο είμαστε στη Γη και Εξομολογούμαστε (Α' Καθολική Επιστολή Ιωάννου, Κεφάλαιο 2, Εδάφιο 2).

Και ακόμα, πως όταν φύγουμε από την ζωή αυτή, δεν θα υπάρξει καμία κάθαρση των ψυχών μας, παρά μονάχα η Κρίση τους από τον Κύριο.

4) Διδάσκουν τα περί αξιομισθίας των Αγίων, μία ακόμα αυθαίρετη διδασκαλία, η οποία και αυτή δεν αναφέρεται πουθενά, ούτε στην Αγία Γραφή, ούτε και στην Ιερά Εκκλησιαστική Παράδοση!!!

Αξιομισθία των Αγίων σημαίνει, πως τα καλά έργα της Θεοτόκου και των Αγίων, είναι περισσότερα από όσα χρειάζονται για να σωθούν αυτοί, και επομένως περισσεύουν και για τους άλλους ανθρώπους, που δεν έχουν τέτοια έργα. Τα καλά λοιπόν έργα που περισσεύουν από τους Αγίους, νομίζει ο Πάπας πως μπορεί να τα διαθέτει (!) για την συγχώρηση αμαρτιών άλλων ανθρώπων, που υστέρησαν σε έργα αρετής ή πέθαναν αμαρτάνοντες!!!

Αντιθέτως, ο Κύριος και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, μας Διαβεβαιώνουν πως η κάθε ψυχή, θα Κριθεί σύμφωνα με τις πράξεις της και μόνο, δηλαδή, πως ο Θεός θα Κρίνει τον καθένα, σύμφωνα με τα έργα του και μόνο.

Εάν τώρα, ύστερα από όλα τα παραπάνω, διαβάσει κάποιος τους Ιερούς Κανόνες των Αγίων Αποστόλων, αλλά και των Οικουμενικών Συνόδων της Εκκλησίας μας, όπως επίσης και τους Ιερούς Κανόνες των Αγίων Πατέρων της Ορθοδοξίας μας (όλα αυτά υπάρχουν στο Μνημειώδες Ιερό Βιβλίο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, με τίτλο "Πηδάλιο", εκδόσεις "Αστέρος", το Οποίο και έχω μελετήσει επανειλημμένως), και εάν ανατρέξει στις επεξηγήσεις των Αγίων σχετικά με τον εκάστοτε Ιερό Κανόνα, θα διαπιστώσει πως όλοι οι Ιεροί Κανόνες των Αγίων της Ορθοδοξίας, στηρίζονται και πηγάζουν αναμφίβολα μέσα από την Καινή Διαθήκη και το Πνεύμα Της.

Κι αυτό συμβαίνει, όχι μόνο διότι γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια την Αγία Γραφή (ως Άγιοι που ήταν), αλλά διότι, ήταν από την επίγεια ακόμα ζωή τους ενωμένοι με την Αγία Τριάδα, ενωμένοι με το Άγιο Πνεύμα και Φωτισμένοι από Αυτό, όπως ακριβώς Υποσχέθηκε ο Κύριός μας στους μαθητές Του, Λέγοντας πως "όταν εγώ πάω στον Πατέρα μου, θα στείλω τον Παράκλητο, το Άγιο Πνεύμα, για να μένει αοράτως μαζί σας, μέχρι της συντελείας του αιώνος (δηλαδή, μέχρι την Δευτέρα Παρουσία)" {Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, Κεφάλαιο 28, Εδάφιο 20}".

Και φυσικά, με αυτό που Είπε, δεν Απευθυνόταν μόνο στους μαθητές Του, διότι κανείς τους δεν θα ζούσε στη Γη μέχρι την Δευτέρα Παρουσία Του, αλλά Απευθυνόταν σε όλους τους ευσεβείς Χριστιανούς που θα υπάρξουν μέχρι την Δευτέρα Παρουσία Του, και που θα Ακολουθήσουν πιστά το Θέλημά Του στη ζωή τους, το Οποίο Θέλημα Ταξιδεύει, και θα συνεχίσει να Ταξιδεύει Ανόθευτο ανά τους αιώνες, Φυλασσόμενο μέχρι την Δευτέρα Παρουσία Του μέσα στο Σώμα της Ορθοδοξίας.

Έπειτα από όλα τα παραπάνω, προχωρώ στις Θείες Αποδείξεις.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Θεός δεν Θαυματουργεί μονάχα μέσα στις διάφορες θρησκείες και αιρέσεις, αλλά γενικότερα σε ολόκληρη την πλάση Του, όποτε Εκείνος Κρίνει αναγκαίο. Μπορεί δηλαδή, όταν Θελήσει, να Θαυματουργήσει σε κάποιον καθολικό, σε κάποιον βουδιστή, ή σε κάποιον μωαμεθανό, ανάλογα με το πόσο αγνές προθέσεις μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ή ανάλογα με το πόσο θερμή και καθαρή είναι η προσευχή του και η καρδιά του, ή με το πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη του καθενός, τη στιγμή που του συμβαίνει ένα Θείο Θαύμα. Και λέω "Θείο", διότι παρακάτω θα δούμε και τα Σατανικά θαύματα, με σκοπό να κατανοήσουμε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Θείων και Σατανικών θαυμάτων.

Όταν λοιπόν γίνει το Θείο Θαύμα σε έναν καθολικό, ή σε έναν βουδιστή, ή σε έναν μωαμεθανό, φυσικό και επόμενο είναι να σπεύσουν οι πιστοί της θρησκείας του εκάστοτε ανθρώπου (ίσως και ο ίδιος ο άνθρωπος), να χαρακτηρίσουν το συγκεκριμένο Θαύμα ως "Σημάδι Επιδοκιμασίας του Θεού προς την πίστη τους".

Τώρα κάποιος θα πει: "Καλά, αυτό που λες μπορεί κάλλιστα να ισχύει και για την Ορθοδοξία". Κι όμως, για την Ορθοδοξία τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, όσο και ξεκάθαρα. Κι αυτό γιατί, ο Θεός, Έχει Καθορίσει με την Παρουσία Του την Ορθοδοξία, ως παγκόσμια Εξαίρεση στον τομέα των Θείων Θαυμάτων, λόγω του ότι Εκείνη Φυλάσσει, Διατηρεί και Μεταδίδει Ανόθευτη την Αλήθειά Του ανά τους αιώνες!

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το Γεγονός, πως η Ορθοδοξία, είναι η Μοναδική Πίστη παγκοσμίως, στους κόλπους της Οποίας Επιτελεί ο Θεός, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, συγκεκριμένα Θαύματα (π.χ., το Άγιο Φως, το Οποίο Ανάβει μόνο στον Ορθόδοξο Πατριάρχη, την Θεία Νεφέλη, την Παραμονή των Θεοφανείων με το Ορθόδοξο Εορτολόγιο, στο Ορθόδοξο Προσκύνημα του Όρους Θαβώρ, κ.α.)!!! Και όπως καταλαβαίνετε, αυτή η Θεία Συνέπεια, δεν έχει να κάνει στην περίπτωση αυτή με εκάστοτε πρόσωπα, όπως με τα Θαύματα που παρατηρούνται σε ανθρώπους των διαφόρων θρησκειών ή αιρέσεων, αλλά με την Θεία Ανάδειξη της Ορθοδοξίας σε Μοναδική Αληθινή Πίστη, του Μοναδικού Αληθινού Θεού!!!

Για όλα αυτά όμως που σας ανέφερα παραπάνω, σχετικά με τα Θαύματα που συμβαίνουν μόνο στην Ορθοδοξία και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, όπως επίσης και σχετικά με τα Σατανικά θαύματα, κρίνω απόλυτα αναγκαίο να διαβάσετε το εξαιρετικά διαφωτιστικό άρθρο, με τίτλο "Τα θαύματα στη ζωή μας (Θεϊκά και Σατανικά)", το οποίο υπάρχει στην ιστοσελίδα μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://sites.google.com/site/orthodoxy1054/ta-thaumata-ste-zoe-mas .

Επίσης, για να δείτε σε βίντεο καθαρά το Άγιο Φως, όπως επίσης και για να γνωρίσετε περισσότερα Θεία Θαύματα που Επιτελεί ο Κύριος μέσα στους κόλπους της Ορθοδοξίας, θα μπορούσατε να επισκεφθείτε το άρθρο με τίτλο "Θαύματα, ζωντανές Αποδείξεις της Ύπαρξης του Θεού", το οποίο υπάρχει στην ιστοσελίδα μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://sites.google.com/site/orthodoxy1054/thaumata-oi-zontanes-apodeixeis-tes-yparxes-tou-theou .

Από όλα τα παραπάνω λοιπόν, συμπεραίνουμε χωρίς αμφιβολία, πως η Ορθοδοξία, είναι 100% η Μοναδική Αληθινή Πίστη που υπάρχει, πως τα Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας δεν είναι, ούτε καν στο ελάχιστο, παραποιημένα, διότι στηρίζονται στο στέρεο Οικοδόμημα της Καινής Διαθήκης, και των Ιερών Κανόνων των Αγίων Πατέρων της Ορθοδοξίας, των γεγραμμένων με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Έρχομαι τώρα να απαντήσω και στις τελευταίες ερωτήσεις σας, που είναι: "Αν μπορούνε άτομα από άλλες θρησκείες ή και άθεοι ακόμα, να φτάσουνε στη θέωση. Δηλαδή, με λίγα λόγια, η συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας είναι ο μόνος τρόπος;; Γιατί έχουμε δει φωτισμένους ανθρώπους και σε άλλες θρησκείες, όπως και θαύματα;; Αφού όλοι αυτοί δεν ήτανε ορθόδοξοι και κάποιοι μπορεί να μην ήτανε καν θεϊστές".

Για τα θαύματα πιστεύω πως σας κάλυψα με τα παραπάνω. Προχωρώντας παρακάτω, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρωτίστως κάποια πράγματα.

Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, αλλά και με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας, η συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας, είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στην θέωση (και επομένως, για να σώσουμε την ψυχή μας), όλοι εμείς οι Χριστιανοί.

Να ξεκαθαρίσουμε επίσης, πως Εκείνο που Διδάσκει ο Κύριος και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, είναι πως άλλα κριτήρια θεώσεως και Σωτηρίας ισχύουν για τους Χριστιανούς, και άλλα κριτήρια ισχύουν για τους ανθρώπους που δεν είναι Χριστιανοί. Διότι, όπως Είπε ο Κύριος, Αναφερόμενος στο πώς θα Κρίνει εκείνους, που δεν θα Τον έχουν γνωρίσει και δεν θα είναι Χριστιανοί, "δεν θα τους κρίνω σύμφωνα με τον Θείο Νόμο, αλλά κατά την προαίρεσή τους".

Συμπέρασμα: Άλλα κριτήρια ισχύουν για κάποιον που είναι ή δεν είναι θεϊστής, ή ανήκει σε κάποια θρησκεία ή αίρεση, και άλλα για κάποιον που είναι Χριστιανός Ορθόδοξος.

Ψήγματα Θείας Φωτίσεως μπορούν να υπάρξουν σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ακόμη και σε άθεους. Και φυσικά, κι εκείνοι μπορούν να φτάσουν στην θέωση και να σώσουν την ψυχή τους, εάν έχουν καλή προαίρεση. Διότι, δεν Φωτίζει μονάχα ο Θεός, αλλά φωτίζει και ο διάβολος, ο οποίος ονομάστηκε έτσι, διότι κύριο μέλημά του είναι να διαβάλλει τα πράγματα μπροστά στα μάτια των ανθρώπων, το άσπρο να το κάνει γκρίζο ή μαύρο, με αποτέλεσμα εμείς να θεωρούμε Φωτισμένους κάποιους ανθρώπους από τον Θεό, ενώ εκείνοι να είναι όργανα του διαβόλου.

Για τους άθεους δε, ο Κύριός μας Λέει στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, στην Εκκλησία της Λαοδικείας, (στην Επισκοπή δηλαδή της πόλης και Αναφερόμενος προς τον Επίσκοπό της), πως "τα ξέρω τα έργα σου, ότι ούτε κρύος είσαι ούτε ζεστός (στην πίστη και στον ζήλο Εννοεί). Προτιμότερο θα ήταν να ήσουν είτε κρύος είτε ζεστός. Mα επειδή είσαι χλιαρός, και δεν είσαι ούτε ζεστός ούτε κρύος, θα σε ξεράσω από το στόμα μου" (Αποκάλυψη, Κεφάλαιο 3, Εδάφια 15-16).

Συμπέρασμα: Θεάρεστο είναι, όταν κάποιος είναι θερμός στην Πίστη του στον Χριστό. Δεν Εξοργίζει όμως τον Θεό, όταν κάποιος είναι ειλικρινά και καλοπροαίρετα άθεος (επειδή δεν Τον γνώρισε ή δεν Τον αντιλήφθηκε ακόμα όπως πρέπει). Εκείνο που Εξοργίζει τα μέγιστα τον Θεό, είναι το να είναι κάποιος, Χριστιανός Ορθόδοξος και χλιαρός, το να έχει δηλαδή τον Θείο Θησαυρό στα χέρια του, όλα Εκείνα τα Εφόδια που του Χάρισε Εκείνος για να Σωθεί, και να αδιαφορεί.

Αυτά ήταν όλα όσα είχα να σας γράψω. Για οτιδήποτε άλλο θελήσετε, είτε απορία είναι αυτό, είτε διευκρίνηση, είτε το οτιδήποτε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε ξανά μαζί μου.

Χάρηκα πολύ για την γνωριμία.

Σας χαιρετώ. Ο Κύριος να σας Ευλογεί πάντα!

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Ρόκας

19/3/2012, Ερώτηση 2η:

Καλησπέρα σας! Ελπίζω να είστε καλά. Σας ευχαριστώ για τα μηνύματά σας.

Θα ήθελα να σας κάνω την ερώτηση, πόσο πιστεύετε ότι είναι η ηλικία του πλανήτη Γη και του σύμπαντος γενικά;; Γιατί βλέπω ότι πολλοί θεολόγοι αντιτίθενται στην επιστήμη και θεωρούν τις μετρήσεις με ραδιοκύματα αναξιόπιστες, θεωρώντας ότι η Γη είναι μόλις 7.000 ετών, πράγμα το οποίο θεωρώ αντιεπιστημονικό.

Επιπλέον θα ήθελα να μου πείτε την άποψή σας για την ύπαρξη εξωγήινων, γιατί κάποιοι λένε ότι ο Χριστός, είπε στην Αγία Γραφή, ότι «πάω να σώσω και άλλα πρόβατα», όταν Τον ρωτάνε οι μαθητές «πού θα πάει», και λέει «εκεί που πάω εγώ δεν μπορείτε να έρθετε». Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σας γι'αυτό.

Επίσης, θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σας για τη σχέση Ελληνισμού-Χριστιανισμού, για τις προφητείες των Σιβύλλων και τις τοιχογραφίες στο Άγιο Όρος αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, που κρατάνε ειλητάρια, όπως επίσης και για την τοιχογραφία κάποιου σοφού Απόλλωνα, και γενικά για πλήθος προ Χριστού προφητειών, εκτός Παλαιάς Διαθήκης. Πιστεύετε ότι είναι πλαστές οι προφητείες των Σιβύλλων και τα κρυμμένα αρχεία που λέγεται ότι υπάρχουν στο Βατικανό, αλλά και στο Άγιο Όρος; Ποια είναι η γνώμη σας επί του θέματος αυτού;

Ευχαριστώ. Μπορείτε να απαντήσετε στα θέματα και ξεχωριστά αν θέλετε, με ξεχωριστά μηνύματα! Να είστε καλά.

11/6/2012, Απάντηση 2η:

Χαίρετε,

Εύχομαι να είστε καλά.

Θα ξεκινήσω από το πρώτο σας ερώτημα, σχετικά με την ηλικία του πλανήτη Γη και του σύμπαντος γενικά, παραθέτοντάς σας επιστημονικά στοιχεία, τα οποία ανατρέπουν την θεωρία των δισεκατομμυρίων ετών και προσεγγίζουν πλέον την Άποψη της Εκκλησίας μας, η οποία είναι αποτυπωμένη μέσα στην Θεόπνευστη Αγία Γραφή, και με την οποία συντάχθηκαν όλοι οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας ανά τους αιώνες, ένας εκ των οποίων υπήρξε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο μεγαλύτερος Προφήτης παγκοσμίως στην μετά Χριστόν εποχή.

Για το θέμα αυτό λοιπόν θα διαβάσετε στο σχετικό άρθρο που υπάρχει στην ιστοσελίδα μου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://sites.google.com/site/orthodoxy1054/e-elikia-tes-ges-e-anaxiopistia-tes-epistemes-kai-e-dikaiose-tes-agias-graphes .

Έρχομαι να απαντήσω τώρα και στις υπόλοιπες ερωτήσεις σας, και πρώτα στην ερώτηση, "επιπλέον θα ήθελα να μου πείτε την άποψή σας για την ύπαρξη εξωγήινων, γιατί κάποιοι λένε ότι ο Χριστός, είπε στην Αγία Γραφή, ότι «πάω να σώσω και άλλα πρόβατα», όταν Τον ρωτάνε οι μαθητές «πού θα πάει», και λέει «εκεί που πάω εγώ δεν μπορείτε να έρθετε». Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σας γι'αυτό".

Εδώ λοιπόν, έχει δημιουργηθεί εσκεμμένα από τους λεγόμενους "μάρτυρες του Ιεχωβά", μία επιλεκτική μεταφορά και ένωση των Λόγων του Κυρίου από διαφορετικά Εδάφια της Αγίας Γραφής, με σκοπό την αλλοίωση των Θείων και Αποκαλυπτικών Νοημάτων Αυτής.

Πιο συγκεκριμένα, στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, στο Κεφάλαιο 10, στο Εδάφιο 16, ο Κύριος Αναφέρει: "Και άλλα πρόβατα έχω που δεν είναι από την αυλή αυτή. Κι εκείνα πρέπει να φέρω, και τη φωνή μου θα ακούσουν, και θα γίνουν ένα ποίμνιο, ένας ποιμένας".

Εδώ ο Κύριός μας, όπως μας διδάσκουν οι Θεόπνευστοι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, Μιλώντας στους Ιουδαίους, Εννοεί ότι εκτός από τα πρόβατα αυτά του Ισραήλ για τα οποία Μιλάει αρχικά, έχει και άλλα πρόβατα, τα οποία δεν είναι "εκ" της αυλής αυτής, δηλαδή δεν προέρχονται από την αυλή του Μωσαϊκού Νόμου.

Το "εκ", δείχνει ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ. Οι Ισραηλίτες έχουν την καταγωγή τους "εκ" της αυλής του Μωσαϊκού Νόμου. Υπάρχουν όμως και άλλα πρόβατα, που δεν προέρχονται από τον Μωσαϊκό Νόμο (οι ειδωλολάτρες, οι οποίοι αναφέρονται στην Αγία Γραφή ως εθνικοί), που θα ενώνονταν κάποτε με τους Ισραηλίτες που πίστεψαν στον Χριστό, θα συνάγονταν και αυτοί, όπως και οι Ισραηλίτες, στην Εκκλησία του Κυρίου, και θα γίνονταν μία ποίμνη κάτω από έναν Ποιμένα, δηλαδή τον Κύριό μας.

Όλα όμως τα παραπάνω, δεν έχουν την παραμικρή σχέση, με το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, το Κεφάλαιο 8, και τα Εδάφια 21-24, τα οποία αναφέρουν:

« Κατόπιν, τους είπε πάλι ο Iησούς: “Eγώ αναχωρώ, και τότε, και θα με αναζητήσετε και μέσα στην αμαρτία σας θα πεθάνετε. Όπου πηγαίνω εγώ εσείς δεν μπορείτε να έρθετε”.

Έλεγαν, λοιπόν, οι Iουδαίοι: “Mήπως πρόκειται ν’ αυτοκτονήσει και λέει: Eκεί που πηγαίνω εγώ, δεν μπορείτε εσείς να έρθετε;”.

Tους είπε τότε: “Eσείς κατάγεστε από εδώ κάτω, εγώ κατάγομαι από ψηλά. Eσείς είστε από τον κόσμο αυτό, εγώ δεν είμαι από τον κόσμο αυτό. Σας είπα, λοιπόν, ότι θα πεθάνετε μέσα στις αμαρτίες σας, γιατί πράγματι, αν δεν πιστέψετε ότι Eγώ Eίμαι, θα πεθάνετε μέσα στις αμαρτίες σας” ».

Εδώ, όπως μας εξηγούν οι Άγιοι Πατέρες, ο Κύριός μας διαμηνύει την Θεία Προέλευσή Του, το Γεγονός πως Αυτός είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας, ο Σωτήρας του κόσμου, το Γεγονός της Θείας του Αναλήψεως και της Ανόδου προς τον Πατέρα Του, και τέλος, Επισημαίνει την Απιστία των Ιουδαίων, η Οποία εάν δεν αντιστραφεί θα τους υποχρεώσει να πεθάνουν μέσα στις αμαρτίες τους.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν από όλα τα παραπάνω, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ο Χριστός μας δεν Υπονοεί το παραμικρό για την ύπαρξη εξωγήινων. Για το θέμα αυτό όμως, όπως μας εξηγούν οι Θεόπνευστοι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, η Αγία Γραφή μας έχει Διδάξει με ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ, πως σε κανένα άλλο σημείο του σύμπαντος δεν υπάρχουν άνθρωποι.

Από εκεί και πέρα, οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής και εάν υπάρχει κάπου, είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να απασχολήσει το ανθρώπινο γένος, τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας.

Μετά από όλα αυτά, συνεχίζω παρακάτω για να σας απαντήσω και στις τελευταίες ερωτήσεις σας, που είναι: "Επίσης, θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σας για τη σχέση Ελληνισμού-Χριστιανισμού, για τις προφητείες των Σιβύλλων και τις τοιχογραφίες στο Άγιο Όρος αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, που κρατάνε ειλητάρια, όπως επίσης και για την τοιχογραφία κάποιου σοφού Απόλλωνα, και γενικά για πλήθος προ Χριστού προφητειών, εκτός Παλαιάς Διαθήκης. Πιστεύετε ότι είναι πλαστές οι προφητείες των Σιβύλλων και τα κρυμμένα αρχεία που λέγεται ότι υπάρχουν στο Βατικανό, αλλά και στο Άγιο Όρος; Ποια είναι η γνώμη σας επί του θέματος αυτού;".

Θεωρώ ότι όλοι γνωρίζουμε πως το Κήρυγμα του Ιησού, η Σταύρωση και η Ανάστασή Του, ολόκληρο το λυτρωτικό Του Έργο, είχαν παγκόσμια προοπτική και σημασία. Στο σημείο αυτό όμως, ο Ελληνισμός διαδραμάτισε καίριο και αποφασιστικό ρόλο. Ο ρόλος αυτός δεν διαδραματίστηκε ερήμην ή σε πείσμα του Ιουδαϊσμού, αλλά ως πρόκληση προς αυτόν να επανερμηνεύσει την ίδια του την παράδοση (κυρίως τους Προφήτες του), έτσι ώστε να ξαναβρεί τον παγκόσμιο χαρακτήρα της.

Την πρόκληση αυτή ανέλαβαν να κάνουν πράξη οι «Ελληνιστές Ιουδαίοι», όσοι δηλαδή από τους Ιουδαίους της Παλαιστίνης και της διασποράς μιλούσαν την ελληνική και χρησιμοποιούσαν στη λατρεία τους την Παλαιά Διαθήκη, στην μετάφραση των Εβδομήκοντα. Όσοι από αυτούς έγιναν Χριστιανοί, με επικεφαλής τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο και ιθύνοντα νουν τον Απόστολο Παύλο και τους άλλους πνευματικούς ταγούς εκ των «Ελληνιστών», κάνουν το μεγάλο βήμα της αποσπάσεως της Χριστιανικής Εκκλησίας από τη λατρεία του Ναού των Ιεροσολύμων και την υποχρέωση της περιτομής, και ανοίγουν έτσι το δρόμο για να εισέλθουν τα «έθνη», και φυσικά πρωτίστως οι Έλληνες, στην Χριστιανική Εκκλησία.

Μέσα σε λίγα χρόνια, περί το 60 μόλις μ.Χ., όχι μόνο η πλειονότητα των Χριστιανών προέρχονταν από τους εθνικούς (κυρίως δηλαδή από τους Έλληνες πρώην ειδωλολάτρες), όπως μαρτυρεί η προς Εφεσίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, αλλά και η ίδια η ηγεσία της Εκκλησίας περνά στα χέρια Ελλήνων. Ονόματα ελληνικά, όπως Λουκάς, Τιμόθεος, Τίτος κ.α., αποτελούν πλέον την ηγεσία της Εκκλησίας. Ο Χριστιανισμός με τη βοήθεια αρχικά των Ελληνιστών, οι οποίοι τον αποσυνδέουν από τον στενά και εθνικιστικά νοούμενο Ιουδαϊσμό, συνδέει πλέον την ιστορική πορεία του με τον Ελληνισμό, και αρχίζει έτσι μια μακραίωνη διεργασία, από την οποία πηγάζει και διαμορφώνεται σιγά-σιγά αυτό που ονομάζουμε ελληνική ταυτότητα.

Ο κρίσιμος σταθμός στην όλη αυτή πορεία των σχέσεων Ελληνισμού και Χριστιανισμού βρίσκεται στον 2ο μ.Χ. αιώνα. Μέχρι τότε ο Χριστιανισμός δεν αποτελεί πρόκληση για την ελληνική διανόηση. Την εποχή όμως αυτή εμφανίζονται οι πρώτοι Έλληνες διανοούμενοι, οι λεγόμενοι Απολογητές, οι οποίοι ασπάζονται τον Χριστιανισμό και προσπαθούν να κάνουν τη διδασκαλία του ελκυστική στην ελληνική διανόηση της εποχής τους. Έτσι αρχίζουν πλέον οι μεγάλες δυνατότητες, αλλά και οι πελώριοι κίνδυνοι. Πολλοί, όπως ο ιστορικός Harnack, θα κάνουν λόγο από εδώ και στο εξής για «εξελληνισμό του Χριστιανισμού». Άλλοι, όπως ο αείμνηστος Πατήρ Γεώργιος Φλωρόφσκυ, θα μιλήσουν για «εκχριστιανισμό του Ελληνισμού».

Η αλήθεια όμως είναι πάντα μία. Ο Χριστιανισμός χρησιμοποίησε και διέσωσε την αρχαία ελληνική γλώσσα και τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, μια για πάντα. Από τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας, η αρχαιοελληνική ρητορική, όπως επίσης και η ελληνική φιλοσοφία, ως τρόποι έκφρασης, θα χρησιμοποιηθούν αφειδώς και θα σμίξουν έτσι αιώνια με την Χριστιανορθόδοξη Αληθινή Πίστη του Χριστού μας, με γνώμονα όμως σχεδόν πάντα (και λέω σχεδόν, διότι μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε ανθρώπους, και όχι σε Αγγέλους) το κοινό συμφέρον της Εκκλησίας και του Ελληνικού Έθνους, δημιουργώντας τον Μνημειώδη Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό του Βυζαντίου, ο Οποίος δέσποσε παγκοσμίως για περισσότερα από 1.100 χρόνια (!) και από τον Οποίο προήλθε η μετέπειτα πολιτιστική αναγέννηση ολόκληρου του Δυτικού κόσμου (και πιο συγκεκριμένα, από τους λόγιους που έφυγαν από το Βυζάντιο μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως).

Το μόνο πράγμα για το οποίο οι Άγιοι Πατέρες του Βυζαντίου, καταδίκαζαν μετά βδελυγμίας τους αρχαίους Έλληνες, ήταν η ειδωλολατρική τους πίστη και τα δαιμονικά ήθη και έθιμα που εκπήγαζαν από αυτή. Γι'αυτό και στο Βυζάντιο η λέξη "Έλλην", τις περισσότερες φορές σήμαινε "ειδωλολάτρης" (και επιτρέψτε μου να πω καθόλου άδικα, αφού οι αρχαίοι ημών πρόγονοι διέθεταν μία τεράστια συλλογή από "θεούς", τόσο μεγάλη ώστε να φθάνουν στο σημείο να κάνουν και "εισαγωγή θεών", όπως για παράδειγμα τον θεό Μίδα από την Περσία, τον οποίο λάτρευαν στην Ελευσίνα!).

Μετά την πτώση του Βυζαντίου, στα χρόνια της τουρκοκρατίας, τότε που η Ελλάδα δεν είχε κράτος, είχε μόνο την Ορθόδοξη Εκκλησία, στην Οποία και στηρίχθηκε, μέσα στην Οποία και διατηρήθηκε, από την Οποία και Ενδυναμώθηκε, έτσι ώστε να αντέξει τέσσερις και πλέον αιώνες και να κατορθώσει με την ανυπέρβλητη Ελληνορθόδοξη Ευλογημένη γενιά του '21 (η οποία πολέμησε "πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος", όπως είπε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην Πνύκα), να αποτινάξει τον Εχθρό του Γένους και να απελευθερώσει τα πρώτα Ελληνικά εδάφη.

Και ερχόμαστε τέλος στις μέρες μας, στις οποίες όπως θα έχετε αντιληφθεί, οτιδήποτε το Χριστιανορθόδοξο και Ελληνικό, ΠΡΕΠΕΙ να θεωρείται ντεμοντέ, ΠΡΕΠΕΙ να υποτιμάται, να χλευάζεται και να αποδυναμώνεται με αριστοτεχνικό τρόπο στην συνείδηση των πολιτών, από το σύνολο των ΜΜΕ και του Τύπου, από τους θολοκουλτουριάρηδες του πολιτικού ή επιστημονικού ή καλλιτεχνικού χώρου, και γενικότερα από όλους τους χαζοπροοδευτικούς εκείνους "αλχημιστές της δημόσιας ζωής", οι οποίοι προσπαθούν να μας πείσουν για την ορθότητα της ανοησίας τους, χρησιμοποιώντας κορώνες του τύπου "χωρισμός Εκκλησίας και κράτους", "όχι Προσευχή στα σχολεία", "όχι Εικόνες στα σχολεία, στα νοσοκομεία και αλλού", "κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών", "κατάργηση του Όρκου στα δικαστήρια", "ελληνοτουρκική φιλία", "αλληλεγγύη στους λαθρομετανάστες-εισβολείς" και άλλες παρόμοιες.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός όμως, ο μεγαλύτερος Προφήτης μετά Χριστόν παγκοσμίως, έχει Προφητεύσει και γι'αυτούς και μας έχει προειδοποιήσει για την στάση που θα πρέπει να κρατήσουμε απέναντί τους: "Θα έρθει κάποτε (στην πατρίδα μας) ένα ψευτορωμαίικο, μην το φοβηθείτε, θα φύγει πίσω"!

Έπειτα από όλα αυτά, πιστεύω πως εξάντλησα το συγκεκριμένο θέμα, γι'αυτό και προχωρώ παρακάτω για να σας απαντήσω σχετικά με τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, που υπάρχουν στις τοιχογραφίες του Αγίου Όρους.

Τα ειλητάρια (όπως ίσως γνωρίζετε) είναι σύμβολο της διδασκαλίας. Γι'αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, λόγω του ότι υπήρξαν οι μεγάλοι διδάσκαλοι της αρχαίας Ελλάδας, εικονίζονται με ειλητάρια στα χέρια στις τοιχογραφίες του Αγίου Όρους.

Έρχομαι όμως τώρα να σας εξηγήσω τον λόγο, για τον οποίο υπάρχουν οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες στο Άγιον Όρος.

Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, έχοντας ασχοληθεί και μελετήσει τους βίους των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι από αυτούς (με αποκορύφωμα τον Σωκράτη), όχι μόνο ασπάζονταν τον Μονοθεϊσμό και καταδίκαζαν την πίστη στα είδωλα, αλλά με τον τρόπο της ζωής τους "προεικόνισαν" σε πολλά σημεία τον Χριστιανικό τρόπο ζωής. Τον Σωκράτη μάλιστα, τον ονόμασαν "προ Χριστού Χριστιανό"!

Από την άλλη μεριά όμως, αγνοώντας οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι το πού βρίσκεται η Μοναδική Αλήθεια του Θεού σε σημαντικά θέματα, στην προσπάθειά τους να τα ερμηνεύσουν, οδηγήθηκαν σε αυθαίρετες διδασκαλίες υποθετικού περιεχομένου. Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η διδασκαλία του Πλάτωνα για την μετεμψύχωση.

Οι διδασκαλίες αυτές, σκανδάλισαν κατά καιρούς πολλούς Χριστιανούς (λαϊκούς, Ιερείς, Μοναχούς). Ο Κύριος όμως, όταν Κατέβηκε στη Γη για να Σώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία, δεν ξέχασε και αυτούς που είχαν ζήσει και πεθάνει στην προ Χριστού εποχή. Γι'αυτό και μετά από την Σταύρωσή Του, όπως μας Διδάσκει η Αγία Γραφή, Κατέβηκε στον Άδη και Κήρυξε επί τρεις ημέρες! Και ανέστησε ψυχικά όσους Τον πίστεψαν. Κατά τους Αγίους Πατέρες, αυτό που συνέβη σε εκείνους που Τον πίστεψαν στον Άδη, δεν είναι η τελική ανάσταση, δηλαδή η ανάσταση των σωμάτων τους, αλλά η πρώτη ανάσταση, που αφορά την ψυχή του ανθρώπου, η οποία όταν ενωθεί με τη ζωή του Χριστού λυτρώνεται από τον θάνατο της αμαρτίας και ανίσταται πνευματικά. Όλοι δηλαδή οι εν Άδη, που αποδέχθηκαν το Κήρυγμα του Ευαγγελίου από τον Χριστό, ενώθηκαν μαζί Του, λυτρώθηκαν από τα δεινά τους και προγεύθηκαν τον Παράδεισο.

Ο Κύριος λοιπόν, Βλέποντας τον σκανδαλισμό των πιστών Του από τις αυθαίρετες αυτές διδασκαλίες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, Εμφάνισε Οράματα σε ορισμένους πιστούς Του για να τους πληροφορήσει σχετικά με την μετά Χριστόν πορεία των φιλοσόφων αυτών.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω το παρακάτω περιστατικό, το οποίο είναι επίσημα καταγεγραμμένο στο Βιβλίο "Γεροντικό" της Εκκλησίας μας.

" Ένα ακόμη Θαύμα που συνέβη για να λύσει την απορία ενός Μοναχού, έρχεται να καταδείξει τις προθέσεις των προγόνων μας, από τη στιγμή ακριβώς που διδάχτηκαν (!) το Χριστιανισμό.

Κάποιος Μοναχός στο παρελθόν είχε την εξής απορία: «Πώς είναι δυνατόν αυτό το μεγάλο πνεύμα της ανθρωπότητας, ο Πλάτων, να δίδασκε τη θεωρία της μετεμψύχωσης και μάλιστα να υποστήριζε ότι είναι δυνατή, η μετά θάνατον είσοδος μιας ανθρώπινης ψυχής σε ένα ζώο;» Αυτήν την απορία μάλιστα, την εξέφραζε πολύ συχνά σε διάφορες πνευματικές συζητήσεις που είχε, κατηγορώντας ανοιχτά τον Πλάτωνα για αυτές του τις αντιλήψεις. Μια μέρα ήταν ολομόναχος στο κελί του, όταν ξαφνικά έκανε την εμφάνιση της μία λάμψη φωτός, μέσα από την οποία ήταν ορατά τα χαρακτηριστικά ενός άνδρα, που ήταν περιβεβλημένος από ένα χιτώνα και η εικόνα του παρέπεμπε στην αρχαιότητα. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Μοναχός, έκανε το Σημείο του Σταυρού προς το μέρος εκείνο, θέλοντας έτσι να διαπιστώσει αν επρόκειτο για κάποιο πονηρό πνεύμα.

Το θέαμα όμως παρέμεινε αμετάβλητο, με τον άνδρα να απευθύνεται μετά από λίγο στο Μοναχό λέγοντας: «Γιατί με κατηγορείς χωρίς να γνωρίζεις; Είμαι ο Πλάτων και πρέπει να ξέρεις πως από άγνοια οδηγήθηκα σε κάποιες λανθασμένες εκτιμήσεις. Από τη στιγμή όμως που ο Χριστός, μετά τη Σταύρωση, κατέβηκε και κήρυξε στον Άδη, όλοι εμείς οι φιλόσοφοι Τον πιστέψαμε και γίναμε Χριστιανοί»! "

Τέτοια Γεγονότα Θείων Αποκαλύψεων, υπάρχουν πάρα πολλά καταγεγραμμένα στους τόμους του «Γεροντικού». Κατόπιν λοιπόν των Αποκαλύψεων αυτών, θέλοντας να τιμήσουν οι Αγιορείτες Πατέρες τον βίο, τις Προφητείες (για τις οποίες θα αναφερθώ παρακάτω), την συμβολή των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων στην έκφραση και διάδοση του Χριστιανισμού, και φυσικά την μεταθανάτια μεταστροφή τους στον Χριστιανισμό, αποφάσισαν να τους απεικονίσουν τιμητικά σε τοιχογραφίες των Μοναστηριών τους. Έτσι εξηγείται και η τιμητική τοιχογραφία του "σοφού Απόλλωνα" στο Άγιον Όρος, του ενός από τους πέντε ονομαστούς Απόλλωνες που έζησαν στην αρχαιότητα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Όπως ίσως γνωρίζετε, οι αρχαίοι λεγόμενοι "θεοί του Ολύμπου", σύμφωνα με τους Ιστορικούς ερευνητές, ήταν υπαρκτά πρόσωπα, άνθρωποι σοφοί με εξαιρετικές ικανότητες, οι οποίοι ξεχώριζαν από τους υπόλοιπους ανθρώπους για τα χαρίσματά τους (γι'αυτό άλλωστε ονομάστηκαν και "θεοί", από το ρήμα "θέω", που σημαίνει τρέχω γρήγορα και υπονοεί τον άνθρωπο εκείνο, που ξεχωρίζει για τις ικανότητες και τα χαρίσματά του). Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο "θεός" Απόλλωνας.

Συμπερασματικά, ο Απόλλωνας όπως και οι υπόλοιποι θεοί της αρχαιότητας, έζησαν ως άνθρωποι και μετά το θάνατό τους θεοποιήθηκαν. Και μάλιστα, σύμφωνα με τον Αθανάσιο τον Σταγειρίτη (καθηγητή της Ελληνικής γλώσσας, ο οποίος επιβεβαίωσε και εκείνος πως οι θεοί ήταν άνθρωποι που έζησαν σε παλαιότατες εποχές και στην συνέχεια θεοποιήθηκαν), και σύμφωνα με το πεντάτομο έργο του με τίτλο "Ωγυγία", το οποίο εξέδωσε στη Βιέννη το 1815, υπήρχαν στην αρχαιότητα πέντε επιφανείς Απόλλωνες, από τους οποίους ο ένας γεννήθηκε στην Αττική, ο άλλος στην Κρήτη, ο άλλος στην Αίγυπτο (για τους άλλους δύο μου διαφεύγει τώρα το σημείο γέννησής τους), ενώ στο βιβλίο αναφέρονται και τα ονόματα των γονέων του καθενός από αυτούς. Για τον λόγο αυτό, οι ιστορικοί δεν συμφώνησαν ποτέ μέχρι σήμερα για τους γονείς του Απόλλωνα και για τον τόπο γέννησής του.

Τέλος, πρέπει να σας αναφέρω πως ο πρώτος φιλόσοφος (που γνωρίζουμε σήμερα) πως διέδωσε ευρύτερα την πληροφορία, ότι οι νομιζόμενοι ως θεοί ήταν στην πραγματικότητα «δυνατοί άνθρωποι», που έζησαν σε παλαιότατες εποχές και στην συνέχεια θεοποιήθηκαν, ήταν ο Ευήμερος ο Μεσσήνιος, φιλόσοφος από την Μεσσήνη της Σικελίας, ο οποίος έζησε μεταξύ των ετών 340-260 π.Χ. σε πολλούς τόπους και ιδίως στην Αίγυπτο. Περί το 280 π.Χ., δημοσίευσε το περίφημο σύγγραμμά του με τίτλο «Ιερά Αναγραφή», μέσα στο οποίο αναφέρει την προαναφερθείσα θεωρία, γνωστή σήμερα ως "θεωρία του Ευημερισμού".

Έρχομαι όμως τώρα να σας απαντήσω και στο τελευταίο ερώτημά σας, σχετικά με τις προ Χριστού Προφητείες, καθώς επίσης και τα κρυμμένα αρχεία του Βατικανού και του Αγίου Όρους. Όπως μας διαβεβαιώνει ο Άγιος και Μέγας Κωνσταντίνος (ο πρώτος άνθρωπος που διέσωσε και διακήρυξε δημόσια την Προφητεία της Σίβυλλας), «ο Ίδιος ο Ιησούς Χριστός Επέλεξε την Σίβυλλα την Ερυθραία για Προφήτισσά Του. Και όλα όσα Προεφήτευσε, της παρουσιάστηκαν από τον Ίδιο τον Θεό».

Ο Άγιος Κωνσταντίνος επίσης, καθώς και ο Επίσκοπος Ευσέβιος (ο οποίος υπήρξε διευθυντής του μεγαλύτερου εργαστηρίου αντιγραφής χειρογράφων της εποχής του, και σοβαρός και σε βάθος μελετητής της ελληνικής γραμματείας, οπότε γνωρίζει πολύ καλά τις πηγές που αναφέρει), επισημαίνουν ότι "η προφητεία της Ερυθραίας δεν αποτελεί πλαστογράφηση κάποιου ανθρώπου μέσα από την Εκκλησία, διότι τα βιβλία της μεταφράστηκαν από τον Κικέρωνα στην λατινική γλώσσα πριν από την Έλευση του Χριστού".

Πρέπει επίσης να τονιστεί πως ο Άγιος Κωνσταντίνος, παρόλο που είχε πάρει αρκετά Χριστιανικά Στοιχεία κατά την διαπαιδαγώγησή του από την μητέρα του την Αγία Ελένη, εντούτοις ασπαζόταν από μικρή ηλικία την πατρώα ελληνική θρησκεία των ειδώλων. Ωθήθηκε όμως πολύ έντονα προς την Χριστιανική Πίστη, όταν ανέγνωσε μία συλλογή των Σιβυλλικών χρησμών, η οποία εφυλάσσετο στην Βασιλική Βιβλιοθήκη της Ρώμης.

Προτού ακόμα γίνει Χριστιανός, είχε πει πως "η Σίβυλλα Προεφήτευσε την Έλευση του Ιησού Χριστού επί της Γης, αλλά και γενικότερα προφήτευε σε όσους την είχαν ανάγκη, με την βοήθεια του θεού Απόλλωνος".

Και εδώ θα πρέπει να σας διευκρινίσω τούτο: Ο Άγιος Κωνσταντίνος, λόγω του ειδωλολάτρη πατέρα του, ασπαζόταν από μικρός την πατρώα ελληνική θρησκεία (όπως σας ανέφερα και προηγουμένως), με αποτέλεσμα την στιγμή που διακήρυξε τα παραπάνω (σχετικά με την Προφητεία της Σίβυλλας), να πιστεύει ως Ύψιστο Θεό τον Απόλλωνα (τον ονόμαζαν και Ήλιο την εποχή εκείνη), και για τον λόγο αυτό είπε πως "η Σίβυλλα Προεφήτευσε την Έλευση του Ιησού Χριστού επί της Γης, αλλά και γενικότερα προφήτευε σε όσους την είχαν ανάγκη, με την βοήθεια του θεού Απόλλωνος".

Αργότερα φυσικά, όταν είδε σε Θείο Όραμα τον Τίμιο Σταυρό στον ουρανό, αυτός αλλά και όλοι οι στρατιώτες του, όπως επίσης και πλήθος ακόμα Θαυμάτων από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, αναθεώρησε την άποψή του αυτή, πίστεψε ότι ο Χριστός είναι ο Μοναδικός Αληθινός Θεός και ασπάστηκε πλέον ολόψυχα τον Χριστιανισμό.

Ο Θεός λοιπόν, Επέλεξε ανθρώπους από διάφορα έθνη για να Προφητεύσουν τον Ερχομό του Υιού Του και Θεού, έτσι ώστε να συμπεράνουν όλοι οι λαοί κάποια στιγμή στην μετά Χριστόν πορεία τους, πως όλα όσα Προεφήτευσαν οι αρχαίοι πρόγονοί τους, ζώντας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία του πλανήτη ο καθένας, αφορούσαν τον Ερχομό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στη Γη, ως Μοναδικού Αληθινού Θεού και Σωτήρα του κόσμου.

Παρακάτω σας αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα Προφητειών, εκτός Παλαιάς Διαθήκης, οι οποίες αν και ειπώθηκαν στην αρχαιότητα υπάρχουν μέχρι και σήμερα και είναι ιστορικά αποδεδειγμένες. Αναφέρονται όλες στην Έλευση του Ιησού Χριστού στη Γη (εκτός από τις πρώτες, εκείνες του Πλάτωνα).

Ο Πλάτωνας (Μένανδρος) ήταν ίσως ο πρώτος άνθρωπος εκτός Παλαιάς Διαθήκης, ο οποίος αναφέρθηκε κεκαλυμμένα στο Μυστήριο της Υπάρξεως της Αγίας Τριάδος:

«Ο παλαιός νέος, και ο νέος αρχαίος. Ο πατήρ μόνος, και ο μόνος πατήρ. Το εν τρία και τα τρία εν. Άσαρκον σαρκικόν. Γη τέτοκε τον ουράνιον βασιλέα».

Δηλαδή: «Ο παλαιός νέος και ο νέος αρχαίος. Ο Πατέρας μοναδικός, και ο μοναδικός Πατέρας. Το ένα τρία, και τα τρία ένα. Άσαρκο, ένσαρκο. Η γη γέννησε τον ουράνιο βασιλέα».

Ο Πλάτων είπε επίσης: «Επειδή ο Θεός είναι αγαθός, δεν είναι αίτιος δια τα πάντα, όπως οι πολλοί λέγουν. Είναι αναίτιος δε δια πολλά, και δια τα μεν αγαθά είναι αίτιος, δια τίποτε άλλο δεν λέμε ότι είναι αίτιος παρά μόνον δια τα καλά, δια τα κακά δε καθόλου».

Τα παραπάνω υπάρχουν από διαφορετικές πηγές και σώζονται σε χειρόγραφα σε διάφορα μέρη(είναι κάποια από τα κρυμμένα αρχεία του Αγίου Όρους και του Βατικανού, για να απαντήσω και στο σχετικό ερώτημά σας, τα οποία ασφαλώς και είναι γνήσια), πιστοποιώντας έτσι την εγκυρότητά τους:

α΄. Διονυσίου 167 (Άγιον Όρος), φ. 151α΄, Πλάτων

β΄. Biblioteca Apostolica Vaticana Vat. Gr. 1198 (Βατικανό), φ. 66β΄, Θουκιδίδης

γ΄. Ιβήρων 386 (Άγιον Όρος), φ. 174α΄, Πλάτων

δ΄. Σινά 1189, φ. 7β΄, Πλάτων

ε΄. Διονυσίου 281 (Άγιον Όρος), φ. 103α΄, Χίλων

στ΄. Richard Bentleii Epistola, σελ. 7 - 8, Θουκυδίδης Πλούταρχος

ζ΄. Σινά 327, φ. 235β΄, Πλούταρχος.

Προχωρώντας παρακάτω, συναντάμε τον Σωκράτη, ο οποίος λέει προς τον Αλκιβιάδη: «Ω Αλκιβιάδη, μηδέν αιτού τους θεούς. Αναμείνωμεν έως αν εξ ουρανού τις απεσταλμένος έλθη και διδάξη ημάς, πώς δει διακείσθαι προς θεούς και ανθρώπους, και ελπίσωμεν ότι η (παρά της θείας χάριτος) ημέρα της αποστολής εκείνης ήξει ου δια μακρού» (Πλάτ. Αλκιβ. Δεύτε. Ιγ΄- Ιδ΄). Δηλαδή, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ο Σωκράτης Προεφήτευσε τον «παρά της Θείας Χάριτος» Απεσταλμένο από τον ουρανό, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό!

Παρακάτω, έχουμε την Προφητεία που υπάρχει μέσα στο ιερό βιβλίο του Ινδού ασκητή Βούδα (560 π.Χ.- 480 π.Χ.) και αναφέρεται σε ένα περιστατικό από τη ζωή του. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματός του, κάποιος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από αυτά που τον άκουγε να λέει και παίρνοντας το λόγο τον ρώτησε αν είναι θεός. Η απάντηση του Βούδα ήταν Προφητική: «Όχι δεν είμαι. Ο Θεός θα γεννηθεί πεντακόσια χρόνια μετά»!

Παρακάτω συναντάμε τον Κομφούκιο (551 π.Χ.- 479 π.Χ.), έναν από τους μεγαλύτερους Κινέζους φιλοσόφους όλων των εποχών, ο οποίος έγραψε πεντακόσια περίπου χρόνια προ Χριστού στα βιβλία του που ονομάζονται «ηθικά» τα εξής: «Ένας Άγιος πρόκειται να αποσταλεί από τον ουρανό, που θα γεννηθεί στα μέρη της Ανατολής και θα γνωρίζει τα πάντα, έχοντας εξουσία στον ουρανό και στη γη»!

Υπάρχουν επίσης και αρκετές άλλες παρόμοιες Προφητείες, εκτός Παλαιάς Διαθήκης, που σώζονται μέχρι σήμερα και είναι ιστορικά αποδεδειγμένες. Εάν όμως επεκταθώ περισσότερο, πιστεύω πως θα σας κουράσω αφάνταστα και χωρίς λόγο, αφού από όλα τα παραπάνω πιστεύω πως έχετε ήδη βγάλει τα συμπεράσματά σας, σχετικά με το Πρόσωπο του Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, όπως επίσης και για την Θεία Προέλευση της Αγίας μας Ορθοδοξίας.

Έχω την αίσθηση πως απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις σας. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε ή για πιθανόν απορίες ή ερωτηματικά σας, σχετικά με όλα τα παραπάνω ή και γενικότερα για οποιοδήποτε άλλο θέμα, θα χαρώ να επικοινωνήσετε ξανά μαζί μου.

Με σεβασμό και εκτίμηση

Κωνσταντίνος Ρόκας