2. Mars 2/3, MSMS Juvelen i kronan

MSMS Presenterar

Juvelen i kronan

En Amrutvertikal

MSMS Juvelen i kronan

Är whiskynationen Indien en Juvel i kronan? MSMS tar er med på en tur till Indien och granskar Indiens kanske främsta whiskydestilleri, Amrut. Det blir en kavalkad av lådor, intressanta upplägg kring lagring och även lite skräp i glasen med lite tur. Hoppas nu att nyfikenheten tagir överhanden och att Du anmäler dig till MSMS första provning 2012, en Amrutvertikal!

Antal platser: 34

Datum: 2 mars

Tid: 18:30

Plats: Valla

Provningsledare: Håkan Andersson

MSMS Presenterar

AMRUT

Juvelen i kronan

Enligt den indiska mytologin var det när gudarna och demonerna - Rakshasas - kärnade haven med hjälp av det heliga berget Meru som en gyllene urna reste sig ut kaoset, innehållandes en dryck som gav dem evigt liv. En dryck som fick namnet Amrut.

Amrut skapas i det tropiska indiska klimatet på 1000-meters höjd över havet i staden Bangalore, "The Garden City of India".

Amrut

Amrut Distilleries Ltd grundades 1948, året efter Indiens självständighet, i Bangalore i södra Indien då med namnet Amrut Laboratories. Företaget är än idag ett familjeföretag, och Indiens mest respekterade maltwhiskyproducent. Fokusen för Amrut är dock inte att tillverka maltwhisky utan majoriteten av tillverkningen är gin, rom, och vodka. Total producerad volym är 6 miljoner liter per år varav Whisky är 1/5-del.

Fram till 2004 gick i praktiken all maltwhisky som producerades till blended, och det var inte förrän 2004 som företaget genuint satsade på att lansera maltwhisky, vilket berodde på att blivande VDn studerade i Skottland och gjorde ett examensarbete kring marknadsföring av Amrut single malt. Amruts ryktet om förträfflighet började sprida sig i Europa 2006 och det verkliga genombrottet kommer 2008 när Amrut Single Malt får Malt Maniacs Bronze-medalj på Malt Maniacs Awards, en utmärkelse som skulle följas av många fler från MM, Whisky Bible och Malt Advocate.

På grund av den höga temperaturen i Bangalore, sällan under 20˚C på vintern, och upp emot 40˚C på sommaren är avdunstningen under lagringen ett reellt problem, vilket också medför att whisky som släpps ut på marknaden normalt sett är ~4-5år. Whiskyn snabba mognad har dock också främjat Amruts olika experiment med olika fatlagringar och ”re-racking”, som kan liknas vid en längre finish-lagring. Exempel på denna kreativitet är när Amrut släppte sin ”Intermediate”-lagring som är lagrad först på bourbonfat, sedan sherryfat och sedan bourbonfat igen! Ett annat exempel på kreativitet är när sherryfaten skulle skeppas till Indien, då ville Amrut inte att faten skulle steriliseras med svavel utan istället användes Amsut Cask Strength, allt för att inte få en svavelpåverkan på whiskyn som skulle lagras.

För att kunna lagra whisky lite längre och samtidigt få en tydlig koppling till Skottland så skeppade destilleriet fat som lagrats i Bangalore för slutlagring i Skottland. Resultatet blev ”Two Continents” som inte bara uppskattades för sin smak utan också fick syrliga kommentarer kring att det var ett försäljnings jippo och miljöförstöring.

Amrut har fortsatt skörda framgångar med sin Single Malt och är idag ett erkänt namn i whiskykretsar, kreativiteten kring olika fatlagringar och specialutgåvor är fortsatt hög.

Intressanta fakta för den whiskyintresserade:

· Amrut är enligt tillverkaren inte kylfiltrerad eller färgad

· Avdunstningen ” Angels Share” hos Amrut är 10-16%, ~4-5ggr genomsnittet i Skottland

· Amrut single malt whisky introducerades först utanför Indien, ca 2004 och inte förrän 2010 på den inhemska marknaden

· Beställer du whisky i Indien kan du lika väl få en dryck som är gjord på melass, något som är att klassa som rom. Kunskapen och att vikten av att skilja på de olika spritsorterna är inte i fokus. 90% av ”whisky” i Indien är gjord på melass.

· Skotsk whisky importeras för att göra blended whisky i Indien med bas av ”melass whisky”

· Amrut använder korn från bland annat Punjab och Rajasthan

Kvällens whisky bestod av:

1.

Amrut Regular

46%

OB, 2011

Introducerades i Europa under 2011

3.

Amrut Intermediate

Sherry Matured

57,1%

OB, 2010

Lagrad först på Bourbon sedan Sherry och avslutninsvis Bourbonfat

5.

Amrut 100

Peated

57,1%

1 av 510 flaskor

OB, 2010

Specialutgåva för UK, DK, SWE, BE och NL.

2.

Amrut Kadhambam

50%

1 av 234 flaskor

OB, 2010

Lagrad på ex-oloroso, ex-brandy och ex-rom-fat

4.

Amrut Two Continents

1st Edition

1 av 786 flaskor

46%

OB, 2009

Först lagrad i Indien sedan slutlagrad i Skottland

6.

Amrut

Cask: BA6/2009, Sherry Butt

? // 2009

Bottle 60 of 254

62%

BlackadderRaw Cask

En mycket tidig Amrut buteljering från oberoende Blackadder

Efter omröstningen visade det sig vinnaren var Amrut 100, följd av Amrut från Blackadder.

MSMS tackar alla deltagare för en mycket trevlig kväll!

Anmälda deltagare: