PVDA: communistisch->reformistisch

AMADA,Communistische Partij in opbouw

In AMADA, was voor ieder lid de studie van “De geschiedenis van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie (Bolsjeviki)” verplichte studie, oa om de werken van Lenin in hun concrete context te plaatsen en zo te kunnen begrijpen (wat zijn algemene lessen, wat zijn concrete richtlijnen voor de concrete situatie voor de welke ze geschreven zijn).De organisatieprincipes van “De Communistische Partij als georganiseerde voorhoede van de arbeidersklasse” vond men terug in “De Bolsjeviek...”:

In “Reyers politiek” van donderdag 10 april j.l.:

"Volgens PVDA-kopstuk Peter Mertens: "Als wij moderne marxisten zijn, is dat omdat we denken dat de samenleving maakbaar is, een sociaal gebeuren is en verder gaat dan het nahollen van het grote profijt." Op haar 8e congres (2008) zei de PVDA over het “moderne marxisme” : “De wereldbeschouwing van de PVDA is het marxisme. De basis ervan werd gelegd door Karl Marx, Friedrich Engels en Vladimir Lenin.” Het “moderne marxisme” van de PVDA is in feite een eeuw oud! Zij komt overeen met het “kautskyanisme” zoals Lenin dat noemde (inderdaad de Lenin die mee “de basis” zou gelegd hebben van “de wereldbeschouwing van de PVDA”.)

24-03-14 Peter Mertens erkent MIJN analyse: “PVDA niet (verborgen) revolutionair, alleen maar openlijk (“links”) reformistisch”

Ik zeg dat Peter Mertens gelijk heeft.... en Pascal Delwit dus ongelijk....en Peter Mertens geeft mij gelijk! De PVDA is geen (verborgen of “intern”) communistische revolutionaire partij. De PVDA is gewoon een sociaal-demokratische partij van het type van de Tweede Internationale. Op haar 8ste congres in 2008 vergeleek ze zich zelf met de Belgische Werklieden Partij (1885). En haar “marxisme” is hetzelfde als het “marxisme” van Karl Kautsky en Emile Vandervelde. (...en is Peter Mertens een even grote “Renegaat” als Kautsky....) Eigenlijk, met het bestrijden van de analyse die Pascal Delwit maakte erkent Peter Mertens impliciet de JUISTHEID van MIJN analyse over de PVDA.

13-12-13 Tegenstellingen binnen de PVDA? Verandering van vroeger ingenomen partij-standpunt?... Of toch(nog) geen kwalitatieve verandering?

Mensen, die de standpunten van de PVDA op alle vlak analyseren en hiertegenover een eigen goed geargumenteerd standpunt innemen (vanuit een zelfgekozen communistisch of proletarisch klasse-standpunt)...wel, die zijn (zelfs BINNEN de PVDA bij haar leden en kaders) op één hand te tellen! Een DEBAT of DISCUSSIE voeren hierover wordt dan wel moeilijk, aangezien niemand kan (of durft) een goed geargumenteerde discussie voeren. Nu lijkt het voor degenen die de standpunten over China van de PVDA, dat er nu in de recente artikels die Jo Cottenier schreef, toch een wijziging voordoet tav de officiële PVDA-standpunten door Boudewijn Deckers en Peter Franssen ingenomen.

27-04-14Peter Mertens (2005): «Zet de met pseudo-marxisme, in reformisme volhardende Peter Mertens van 2014 uit de PVDA!»

Als men de analyse van Peter Mertens uit 2005, goed zou hebben bestudeerd, dan zou de orientatie op het 8e congres naar een REFORMISTISCHE partij niet hebben plaats gehand...Méér nog, dan zou Peter Mertens (op basis van de argumenten uit zijn EIGEN analyse...) uit de partij zijn gezet. Ik heb het hier over Marxistische Studies no 72 (2005), «De arbeidersklasse in het tijdperk van de transnationale ondernemingen», door Peter Mertens.

24-06-14“Fouten” waarvoor Peter Mertens (en co), Nadine Rosa-Rosso in 2004 BUITENZETTE, zijn nu gangbare praktijk in PVDA

Na de verkiezingen van 2003, waarbij de PVDA in Vlaanderren opkwam met kartellijst RESIST (met de AEL), in Brabant met de lijst MARIA (rond SABENA-delegee Maria Vindevogel) en in Wallonië als PTB, werd door de toenmalige algemeen secretaris Nadine Rosa-Rosso de Resolutie van juni 2003 aan de partij voorgelegd. In 2004 werden Nadine Rosa-Rosso en Luk Vervaet (en nog enkele kaders en militanten) uit de partij gezet. Dit werd gedaan door een zichzelf-benoemde leiding onder leiding van Boudewijn Deckers die tijdelijk aangesteld werd als algemeen secretaris. Nadien werd tot aan het 8e congres, in 2008 Peter Mertens aangesteld als algemeen secretaris (en op het 8e Congres als voorzitter verkozen).

27-05-14PVDA NU vergeleken met BWP TOEN, door Peter Mertens en “door de BWP zélf”.

In een persmededeling van de PVDA, na de verkiezingen:

Peter Mertens, voorzitter van de PVDA: “120 jaar geleden werd de eerste socialist, Edward Anseele, verkozen in de rode as van de Borinage over Luik tot Verviers. En Anseele sprak de taal van de hele werkende klasse. Vandaag is Raoul Hedebouw verkozen in diezelfde as. En Raoul Hedebouw zal de taal spreken van de hele werkende klasse." (...) Raoul Hedebouw en Marco Van Hees vertegenwoordigen de hele Belgische werkende bevolking in het federale parlement.1

Het is wel Peter Mertens zélf die een overeeenkomst ziet tussen de PVDA vandaag en de Belgische Werklieden Partij (BWP) “120 jaar geleden”.